pajautaa

latviešu virtuves noslēpumi

« previous entry | next entry »
Okt. 30., 2020 | 03:13 pm
mood: :)
music: The Bugle
posted by: neoplasm in pajautaa

kā jūsu saimniecībā tiek gatavotas cūku pupas?
interesē vārīšanas ilgums, metōdes, receptes un viss tāds :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {9}

putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Okt. 30., 2020 - 07:10 pm
#

tradicionālais veids - ar visām mizām lielā katlā, virsū verdošu ūdeni (lai nav tik ilgi jāgaida, kamēr liels katls sasildīsies, ātrāk ir tējkannā uzvārīt un uzliet virsū), kādu ēdamkaroti sāls un vāra, kamēr tik mīskstas kā garšo. kāda stunda jau paies, bet tas ļoti atkarīgs no katla lieluma un pupu gatavības (ja ir jau nedaudz pārgatavojušās, vārīsies ilgāk). jāuzmanās ar vāka likšanu virsū - ūdens ar putām mēdz skriet pāri, ir lillīgā tonī un var iekrāsot virsmas.
ēd ar krējumu, sāli un uzdzer kefīru. ja tādas nobriedušākas, tad ēdot nokož katrai galiņu un pupu izspiež no tās apvalka, jo tas ir pacietāks.

otrs modernāks - pupas nomizo pirms vārīšanas, arī katras pupas apvalku (pupām jābūt pietiekami svaigām), aplej ar karstu ūdeni un pēc tam tādas puszaļas,, kraukšķīgas ēd ar ko ienāk prātā.

citus veidus neesmu mēģinājusi

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 30., 2020 - 07:43 pm
#

nu, svaigo (iz dārza) laiks jau sen garām... resp., tāpēc grūti saprast, vai jautājumā ir runa par tikko no lauka vāktām ar mizām, vai tomēr kaut kas cits?

Dīvaini, bet es ar krējumu *nekad* neesmu ēdis, šķiet - vienmēr ar sviestu un sāli. Man pat ir savs rituāls - no novārītas pāksts izloba pupas, tad pa vienai paņem starp kreisās rokas pirkstiem - labajā rokā ir nazis. Tad ar naža galiņu paņem mazu sviesta piciņu, to tad "iemērc" sāls trauciņā, tad pupai ie/nogriež tādu kā cepurīti, nazi slidinot, to apsālīto sviesta piciņu iedabū pupā vai uz pupas, nazi izvelk un tad mutē iekšā... un repeat x 30

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 30., 2020 - 07:46 pm
#

var arī humusu no cūku pupām taisīt, bet tur noteikti ir jāņem nost arī apvalki. Vnk iegooglē "broad bean hummus"

Atbildēt | Iepriekšējais


deestructa

from: [info]neoplasm
date: Okt. 30., 2020 - 07:58 pm
#

ļoti interesanti, paldies par detalizēto metōdi :)) nekad tā neesmu mēģinājusi!

jā, sezōna beigusies, bet man bija aizķēries maišelis kaltētu cūku pupu, kuras atmiekšķēju un izvārīju. bija ok, bet galīgi nav tas. pat paštaisītais tzatziki situāciju neglāba. toties paldies par humusa ideju, atlikušais puskatls pupu varēs jautri diet blenderī :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Okt. 30., 2020 - 09:53 pm
#

Sausas baigi ilgi jāvāra un ūdenim vajag ļoti daudz sāls. Es ēdu vienkārši ar sāli.

Ja daudz to pupu vajag masu sasmalcināt - var stampāt, blenderēt, caur gaļasmašīnu izlaist, uz pannas apcep sīpolu, var rīvētu burkānu, var žāvētu gaļiņu vai speķi, galvenais smalki samalt, sajauc kopā, pilda veidnē un pacep cepeškrāsnī, ēd ar skābu krējumu, to manā bērnībā sauca par pupu kuģeli. Var nemizot, bet tad vajag vairākkārt pārmalt. Un jāskatās lai masa nav pārāk sausa, būs ciets un ne pārāk garšīgs, var ielikt vārītu kartupeļu gabaliņus, var atšķaidīt ar buljonu. Pa virsu var sieru vai rīvmaizi

Atbildēt | Iepriekšējais


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Okt. 30., 2020 - 08:52 pm
#

savukārt es nekad nebiju līdz šim dzirdējusi par cūku pupām ar sviestu :)

Atbildēt | Iepriekšējais


deestructa

from: [info]neoplasm
date: Okt. 30., 2020 - 07:53 pm
#

paldies, mani tieši interesēja, vai tas, ko es saprotu ar tradicionālo recepti, saskan ar citu cibiņu cūku pupu ēšanas paradumiem :) un tieši tā es bērnībā viņas ēdu, ar krējumu un sāli. tas modernais varjants gan izklausās diezgan, pardon, bet pretīgs :))

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]dailiga
date: Okt. 30., 2020 - 10:56 pm
#

Es nedomāju, ka vārīt ar sāli ir laba doma, ja nu vienīgi nedaudz. Bet mērcītei var izmantot sinepes ar krējumu. Gatavās sinepēs jau ietilpst sāls.

Atbildēt


i.

from: [info]liizhj
date: Nov. 11., 2020 - 11:49 am
#

Ļoti pa prasto - vāru katlā ar visām mizām, kādas 45 minūtes, tad ņemu ārā no apvalka pa vienai, pamērcēju sālī un lieku mutē ar visu mizu. Bez krējumiem, sviestiem, kefīriem.

Atbildēt