pajautaa

apvainošanās

« previous entry | next entry »
Jun. 19., 2018 | 12:55 pm
posted by: tikko_pamodos in pajautaa

Padoms vaig. Tuvs cilvēks ģimenē jau kopš bērnības sirgst (nezinu, kā to citādi apzīmēt) ar apvainošanos, kas pakāpeniski laika gaitā ievērojami progresējusi.

Vai jūs varat, lūdzu, ieteikt teorētisko literatūru (rakstus, grāmatas, pētījumus, intervijas u.tml.) par šo tēmu? No psiholoģijas, attiecību veidošanas, personības izaugsmes, nezinu, kāda vēl skatpunkta. Kā cīnīties, ko un cik daudz var palīdzēt ģimene, lai palīdzētu mazināt šo sakāpināto pasaules uztveri. Pie kādiem speciālistiem vērsties, ja tas vispār var ko līdzēt. Cilvēkam drīz būs 25 gadi. Pēdējā laikā kļūst neiespējami kontaktēties, tikko kā kaut kas nenotiek pa prātam, pirmā reakcija - sapūšas un nerunā. Apvainojas pat par pavisam ikdienišķiem sīkumiem, piemēram, ja kāds no mājiniekiem uzreiz nevar pacelt telefonu un atzvana pēc mirkļa. Paldies par ieteikumiem un komentāriem.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {86}

honeybee

from: [info]honeybee
date: Jun. 19., 2018 - 01:53 pm
#

Teorētiski var būt arī tā, ka cilvēkam vnk besī viņa ģimene un ar citiem viņš ir pilnīgi normāls. Nu tb mana bioloģiskā ģimene (t.i., tie, kurus es pati neesmu sadzemdējusi) noteikti ir daudz sliktākās domās par manu raksturu nekā mani draugi; un es neteiktu, ka nepelnīti :D

Atbildēt | Diskusija


tikko_pamodos

from: [info]tikko_pamodos
date: Jun. 19., 2018 - 01:59 pm
#

Kuram gan nebesī sava ģimene :D Diemžēl šis gadījums neaprobežojas ar vienkāršu besīšanos. Dominē slikta pašsajūta, rīts, kas sācies labi, pēkšņi sagriežas par 180 grādiem, tāds staigājošais vulkāns, kas nemāk tikt galā ar savām emocijām. Nepieciešams saprast, kādām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


honeybee

from: [info]honeybee
date: Jun. 19., 2018 - 02:11 pm
#

Nu ja man būtu 25 gadi un dzīves apstākļi, kuros visa ģimene jūtas tiesīga/ir zinoša komentēt, kā es kurā brīdī jūtos un cik tas ir nepareizi, tad es arī būtu staigājošs vulkāns. Izvākties no mājas, padzīvot atsevišķi un iemācīties izveidot un respektēt robežas?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tikko_pamodos

from: [info]tikko_pamodos
date: Jun. 19., 2018 - 02:20 pm
#

Cilvēks nedzīvo kopā ar ģimeni. Apvainošanās skar arī cilvēka otro pusi. Es negribu un nevaru izstāstīt visas nianses, bet jautājums ierakstā nav uzstādīts aplami.

Atbildēt | Iepriekšējais


dominika

from: [info]dominika
date: Jun. 19., 2018 - 02:37 pm
#

Nevar būt kaut kādi bipolārie traucējumi, ja krasi mainās garastāvokļi? Es gan neesmu nekāda psiholoģijas speciāliste, tik vien kā pašai bijis jātiek galā ar savu emocionālo pasauli, drusku ir sanācis uz psihoterapiju pastaigāt... Tā vispārīgi man šķiet, ka šādā situācijā personai lielākoties pašai ar sevi jāstrādā - t.i. izmaiņas iespējams panākt, tikai, ja personai pašai savs jūtelīgums un apvainošanās traucē pilnvērtīgai dzīvei un vēlme to mainīt ir pietiekami liela, lai sāktu analizēt sevi, mēģināt izprast, no kā šāda asa reakcija ceļas. Un tas ir zināmā mērā riskants ceļš, jo var likt arī pašai par sevi atklat nepatīkamas lietas, ar to jārēķinās...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tikko_pamodos

from: [info]tikko_pamodos
date: Jun. 19., 2018 - 05:06 pm
#

Piefiksēju, ka pameklēšu informāciju par bipolārajiem traucējumiem, paldies. Ir, ir jāstrādā ar sevi, bet ģimene ir tāda, kas neatgrūž un vēlas risināt problēmas. Ar karoti neviens neko mutē neliks, taču līdzšinējā pieeja - pacietīga pacietībā balstīta pacietība - īsti vairs nestrādā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


dominika

from: [info]dominika
date: Jun. 19., 2018 - 05:23 pm
#

Es lielā mērā piekrītu tam, ko citi te komentē, ka šāds ieradums var izvērsties par manipulāciju (pat ja tas nenotiek apzināti) un padarīt tuviniekus par ķīlniekiem/līdzatkarīgajiem. Tādos gadījumos pacietība tiešām neko nelīdzēs, bet attieksmes mainīšana pret personas izturēšanos var kalpot kā "spēriens pa pakaļu" un likt arī personai varbūt sākt domāt, ka kaut kas būtu jāmaina (jāpiebilst gan, ka tas var nozīmēt arī vnk norobežošanos no tuviniekiem, lai varētu turpināt būtībā neko nemainīt - bet tās arī ir personas tiesības). Katrā ziņā, tas, ka es esmu pamainījusi savu attieksmi pret vienu otru tuvinieku, kam agrāk mēdzu izdabāt, ir uzlabojis mūsu attiecības - vai vismaz man pašai liek justies par to labāk un pārdzīvot mazāk. No otras puses, man pašai arī ir tāda pusaudziska tendence pārbaudīt robežas ar apvainošanos un drāmas taisīšanu (un man ir par 10 gadiem vairāk nekā tavā ierakstā minētajai personai!), bet, kopš apzinos un spēju analizēt iemeslus, kādēļ tā daru, man šķiet, ka paklūpu uz šo grābekli retāk.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jun. 19., 2018 - 05:40 pm
#

>Nevar būt kaut kādi bipolārie traucējumi, ja krasi mainās garastāvokļi?

Nē.

T.i. strauja apvainošanās nav tā 'kraso garastāvokļu maiņa', kuras dēļ bipolāros sauc par bipolārajiem traucējumiem. 'Strauja' bipolāro gadījumā nozīmē mēnešus, nevis minūtes.

Jā, aizkaitināmība, protams, var būt (un var nebūt) viens no simptomiem jebkuram no bipolāro traucējumu epizožu variantiem - gan hipomānijai, gan mānijai gan pat depresijai, un var sanākt ka kāds, kas iet pie terapeita runāt par savu periodisko aizkaitināmību kā galveno problēmu uzzin, ka principā tādi kā bipolāri traucējumi ir - bet tas ne tāpēc, ka 'aizkaitināmība=bipolārie', bet tāpēc, ka runāja arī par citām lietām, kas līdz tam lika aizdomāites. Tai skaitā uzsvars uz 'periodiski'.

Konstanta aizkaitināmība drīzāk ir kaut kas cits.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jun. 19., 2018 - 11:44 pm
#

Nē, rapid cycling gadījumā nav mēneši, bet arī stundas. Nebūs pareizi.

Atbildēt | Iepriekšējais


t

from: [info]tiga
date: Jun. 19., 2018 - 11:48 pm
#

zinu cilvēku, kam no vairogdziedzera problēmām bija milzu aizkaitināmības faktors. varbūt jāpārbauda hormoni.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zimbabve

from: [info]zimbabve
date: Jun. 21., 2018 - 02:46 pm
#

Tādā gadījumā aizkaitināmība būs vispārēja, leks ārā no biksēm arī par nokavējušos tramvaju, no iepirkumu maisiņa izbirušiem tomātiemun citādi neadekvāti reaģēs uz sīkumiem utt. (ir pieredzēts). Ja tāda reakcija tikai uz tuviniekiem, draugiem, apakšā gan jau kāds psiholoģisks iemesls.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zimbabve

from: [info]zimbabve
date: Jun. 21., 2018 - 02:46 pm
#

*tomātiem un - atstarpe pazuda

Atbildēt | Iepriekšējais