- 2014.03.30, 09:24
- "Augļos un dārzeņos ir ārkārtīgi daudz vērtīgu vielu. Tajos ir ne tikai šķiedrvielas, bet arī vesela buķete ar antioksidantiem, polifenoliem, antocianīniem, [...]"
Varu ar 100% drošību apgalvot, ka savā apzinīgajā mūžā pirmo reizi dzirdu jēdzienus "polifenoli" un "antocianīni". Kāpēc vispār žurnālistam būtu šādi termini jāpiemin, ka skaidrs ka neviens nezin ko tas nozīmē? Kāpēc speciālistam* vajadzētu šos vārdus vispār iepīt runā, ja skaidrs, ka auditorijai tie absolūti neko neizsaka?
_______
* Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis, Latvijas Kardiologu biedrības valdes loceklis, kardiologs, asociētais profesors Gustavs Latkovskis - 12 rakstair doma
- 30.3.14 10:37 #
-
tie termini ir jau mazliet dzirdēti. antioksidanti arī pirms 10 gadiem neko neizteica, bet tagad izsaka. un tāpēc jau uz interviju ir uzaicināts speciālists, lai viņš pateiktu kaut ko jaunu un nevis tikai tādus terminus kā vauva un ņauva. apsveicu, ka savā apzinīgajā mūžā šodien esi kaut ko jaunu dzirdējis. novērtē tev sniegto izglītības iespēju. padomā tikai, kāds uzskata, ka tu arī pēc pamatskolas beigšanas esi spējīgs kaut ko jaunu ielāgot.
- Atbildēt
- 30.3.14 10:47 #
-
vienīgais ko viņš ir spējis pateikt, ka kautkādu sūdiņu X un mēsliņu Y ir nolēmuši nosaukt par "polifenolu" un "antocianīnu" attiecīgi.
Pārāk daudz "zinātnes" ir vienkārši kautkādu parādību un vielu klasificēšana un birkas piekarināšana, bez dziļākām sekām. Nu, piekarināji "polifenols" birku kaut kam, NU UN TAD? Pacenties arī atbildēt uz jautājumu "kāpēc tas ir svarīgi"?
Vai speciālista kungs (un žurnālista kungs) par wikipēdiju nav dzirdējuši? Hiperteksta saites nemāk ielikt? Zemsvītras paskaidrojumam par lepnu?
Tas ka žurnālists nespēj darīt savu darbu, un speciālsts nespēj paskaidrot ko ir domājis, nav auditorijas problēma. Tā ir profesionāļu nekompetence. - Atbildēt
- 30.3.14 10:57 #
-
nu, ir normāli, ka speciālistam neienāk prātā, ka citi nezina viņa nozares ikdienas terminus. man tas teikums likās gluži normāls. un šāda tipa rakstos neliek hipersaites. tu laikam esi ielasījies tēmā, par kuru ikdienā nelasi. es arī ikdienā nelasu par programmēšanu; ja tur būtu kāds neskaidrs vārds, es par to nesatrauktos. vai nu noskaidrotu (un tādā līmenī, kā pati gribu, un nevis žurnālistu izpratnē), vai ignorētu.
- Atbildēt
- 30.3.14 11:25 #
-
programmēšana ir šaurs lauks, un ja tur kāds runā, auditorija ir visai ierobežota. veselības speciālistam auditorija ir visa pasaule, potenciāli, visi miljardi iedzīvotāju.
- Atbildēt
- 30.3.14 13:10 #
-
Nu nevar tā teikt, ka programmēšana ir šaurs lauks. Datorus taču mēs visi lietojam un varam izteikt savu viedokli par IT sistēmu darbību. Ar pārtiku ir tas pats – reālā zinātne ir sarežģīta un tikai speciālistiem saprotama, lai visi gribam ēst un izteikt savu viedokli par to.
- Atbildēt
- 30.3.14 13:58 #
-
Nē, gluži normāli tas nav. Esmu attiecīgas jomas speciālists, un nekad ar klientiem nekomunicēju, bārstot virsū zinātniskus terminus. Ja man lekcijā parādās specifiski termini, tam seko atkāpe un izskaidrojums.
Un atbilde uz to, kāpēc attiecīgais speciālists tā dara, ir vienkārša. Jo tas ir Latkovskis! :) Slavens ar to, ka ļoti agresīvā veidā patīk izrādīt savas zināšanas. - Atbildēt
- 30.3.14 10:46 #
-
Kamōn, visi zina, ka galvenās uzturvielas produktos ir krepte, sula un ņamma!
- Atbildēt
- 30.3.14 10:53 #
-
Manuprāt, ir labi, ja viņš pasaka, kāpēc viņš uzskata, ka augļi ir vērtīgi. Citādi ja pasaka – tie ir veselīgi, tad tur nav nekādas papildu informācijas un tā ir tukša reklāma.
Es zinu, kas ir polifenoli, bet man nav skaidra to nozīme uzturā. Nu lūk, nācās iedziļināties un palasīt, ko vismaz wiki par to saka. Izrādās, ka pagaidām nav skaidru pētījumu, kas pierādītu, vai polifenoli dod kādu labumu un, ja dod, tad cik lielā mērā. - Atbildēt
- 30.3.14 11:03 #
-
nu, tur var būt vēl daudz kas cits, īpaši tālai transportēšanai un ilgai uzglabāšanai sagatavotajos.
- Atbildēt
- 30.3.14 11:19 #
-
Nu jā, fakts, ka tur nekā nav tāda, kuru dēļ būtu vērts pārmesties uz augļiem un dārzeņiem.
Pamatā vajag šādas lietas: 1) šķiedrvielas, lai zarnas labi darbotos, 2) proteīnu – šūnām, 3) ogļhidrātus – enerģijai, 4) taukvielas – šūnu membrānām, 5) vitamīnus un mikroelementus – biosintēzei.
Parasti problēma ir tā, ka uzturā ir pārāk daudz (3) un (4), bet par maz (1). Vitamīnu trūkums reti kad ir problēma, un ja ir, tad valsts to viegli atrisina, piemēram, pievienojot sālij jodu vai D vitamīnu pienam. - Atbildēt
- 30.3.14 15:22 #
-
nez, polifenoli nu jau gan sen ir tāda pat populārzinātniskā fantastika kā antioksidanti. antocianīni tad būtu tas viens terminoloģiskais pleķis, ar ko pasvītrot savu zinātniskumu. fazit: trīs vārdi, divi lasāmi katrā otrajā sejas kremu reklāmā, viens ne - značit viss legit. nav pat svarīgi, vai reāli kāds saprot, ko tas viss nozīmē, it's all about frequency.
- Atbildēt