- 2014.03.30, 09:24
- "Augļos un dārzeņos ir ārkārtīgi daudz vērtīgu vielu. Tajos ir ne tikai šķiedrvielas, bet arī vesela buķete ar antioksidantiem, polifenoliem, antocianīniem, [...]"
Varu ar 100% drošību apgalvot, ka savā apzinīgajā mūžā pirmo reizi dzirdu jēdzienus "polifenoli" un "antocianīni". Kāpēc vispār žurnālistam būtu šādi termini jāpiemin, ka skaidrs ka neviens nezin ko tas nozīmē? Kāpēc speciālistam* vajadzētu šos vārdus vispār iepīt runā, ja skaidrs, ka auditorijai tie absolūti neko neizsaka?
_______
* Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis, Latvijas Kardiologu biedrības valdes loceklis, kardiologs, asociētais profesors Gustavs Latkovskis - 12 rakstair doma
- 30.3.14 11:03 #
-
nu, tur var būt vēl daudz kas cits, īpaši tālai transportēšanai un ilgai uzglabāšanai sagatavotajos.
- Atbildēt
- 30.3.14 11:19 #
-
Nu jā, fakts, ka tur nekā nav tāda, kuru dēļ būtu vērts pārmesties uz augļiem un dārzeņiem.
Pamatā vajag šādas lietas: 1) šķiedrvielas, lai zarnas labi darbotos, 2) proteīnu – šūnām, 3) ogļhidrātus – enerģijai, 4) taukvielas – šūnu membrānām, 5) vitamīnus un mikroelementus – biosintēzei.
Parasti problēma ir tā, ka uzturā ir pārāk daudz (3) un (4), bet par maz (1). Vitamīnu trūkums reti kad ir problēma, un ja ir, tad valsts to viegli atrisina, piemēram, pievienojot sālij jodu vai D vitamīnu pienam. - Atbildēt