19 March 2010 @ 04:38 pm
empire strikes back  
Lasīju Kūļa sacerējumu. (Kūļa txt)

Ir lietas, kurām piekrītu un ir lietas, kur viņš izsakās, maigi sakot, pārsteidzīgi un tādas, kurām nevaru piekrist.

Piekrītu:

1) Ķīļa izvirzītās aizdomas par antisemītismu tiešām bija muļķīgas.
2) Piekrītu, ka nevajag uzbrukt Kūlim kā sliktam tulkotājam per se. Esmu dzirdējis labas atsauksmes par Heidegera malkasceļiem no vācu valodas un Heidegera pārzinātājiem.
3) Kūļa izmantotais citāts un piemēri par Rolavu norāda, ka, iespējams, tiešām nav jāskatās tik melnbalti uz viņa un Šuvajeva attieksmi pret Rolavu.

Pārsteidzīgi:

1) Teikt, ka Rubenis nav plaģiējis. (Esmu lasījis Rubeņa un Laizāna txt salīdzinājumu un piekrītu, ka ir ļoti nopietns pamats runāt nevis par pārstāstu, bet gan plaģiātu)

Nepiekrītu:

1) Ka Kūlim nevajadzēja atbildēt uz aizdomām ātrāk. Ja būtu atbildējis, tad viss šis pēdējo nedēļu ņigu-ņegu būtu daudz mazāks. Es uzskatu, ka ilgstoši izteiktās aizdomas varēja kalpot kā provokācija un tas bija tikai laika jautājums, kad to paceltu vēlreiz. Reizē, arī LU ir jāuzņemas daļa vainas, jo vajadzēja reaģēt daudz ātrāk ar ētikas komisijām.
2) Ka ir nepieciešams izvirzīt konspirācijas teorijas.
3) dažādajiem ad hominem izmantojumiem.
4) Ka Rīgas laiks nav pietiekami izrādījis cieņu Kantam. Kas tā par pielūdzošu attieksmi? Man arī nepatika tās reklāmbildītes, bet - nu un?

Beigu secinājums. Domāju, ka saprātīgākais ir gaidīt ētikas komisijas slēdzienu. Līdz tam es atturēšos no sprieduma.
 
 
( Post a new comment )
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 05:07 pm
"Ja būtu atbildējis, tad viss šis pēdējo nedēļu ņigu-ņegu būtu daudz mazāks."

kāpēc tad būtu mazāks? viņš nav atbildējis uz plaģiātisma jautājumu, drīzāk šo atbildi var tieši tā nosaukt - ņigu ņegu.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 19th, 2010 - 05:17 pm
Proti, nebija Kūlim un co pirms ~pusgada prātīgi izlikties, ka nav nekādas aizdomas par plaģiātu. Ja būtu atbildējuši ātrāk, tad nebūtu tik ļoti akumulējušies dažādi viedokļi un attieksmes.
Tagad sanāk tā. Tikai tad, ja ir kārtīgs mediju troksnis, viņi nokāps no ziloņkaula torņa.
Bet tas, ka nav atbildējis pēc būtības - jā, piekrītu. Bet vismaz tagad beidzot ir sniedzis publisku apliecinājumu, ka nav plaģiējis. Savukārt, pirms tam klusēšana izskatījās kā bēgšana un izvairīšanās no atbildības.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 05:19 pm
ok, sapratu
(Reply) (Parent) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 05:15 pm
Par antisemītisma aizdomām. Ierakstā par e-bibliotēku var redzēt, ka atsevišķus secinājumus par projektu izdari balstoties uz īpašnieku slikto reputāciju. Manuprāt, diezgan pamatoti šādas aizdomas esi izteicis. Varbūt tev vajadzētu painterisēties, kāda ir Kūļa reputācija šajā jautājumā. Joprojām atceros atsevišķas aizvainojošas replikas par ebrejiem, kas Kūļa lekcijās ir izskanējušas. Domāju, ka bijušie studenti tev varētu šo to pastāstīt (ja vien viņi būtu bijuši pietiekami sensetīvi šajā jautājumā - vairums latviešu tādi nav).
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 19th, 2010 - 05:20 pm
iespējams, ka Kūlis ir 'sadzīves antisemīts'. varbūt. Taču neesmu pieredzējis, ka tas k-kādā veidā izpaustos 'politiski'. Ir gan Levins, gan Huserls, Jaspers u.c., kas tiek pētīti. ķīļa uzbrauciens man šķita nedaudz par spēcīgu.
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 05:36 pm
Nav tik vienkārši. Esmu savā laikā (t.i., ap 1995-96. gadu, kad studēju pirmajos kursos) no viņa dzirdējis pilnīgi pretējus apgalvojumus.
Bet ne jau par to ir runa, jo tagad sākt pētīt, ko kurš kurā lekcijā ir teicis atgādinātu ne pārāk seno pagātni.
Ķīļa teksti par antisemītismu ir murgi. Ja patiesi ir Kūļa minētie fakti par Ķīļa neapmeklētajām konferencēm, tad viņš ir tāds pats antisemītists kā fakultātes pasniedzēji. Absurda diskusija imho.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 05:41 pm
Par neierašanos izteikt aizdomas - protams, muļķīgi. Piekrītu.
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 05:37 pm
Garlaicīgi, bet pamatā tev piekrītu. Mazliet biju pārsteigts, ka vietām ir izvilcis aso spalvu. Vietām tā uz robežas, bet daži pavērsieni bija asprātīgi.
(Reply) (Link)
melanholisks Kilgors Trauts[info]apriori on March 19th, 2010 - 05:57 pm
Esmu dzirdējis labas atsauksmes par Heidegera malkasceļiem no vācu valodas un Heidegera pārzinātājiem - baigi objektīvi :>
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 19th, 2010 - 05:59 pm
ok, es pats neesmu pārbaudījis. vnk students, kam nav laba attieksme pret Kūli, vienalga izsaka pozitīvu viedokli. kāpēc lai tas nebūtu iemesls apgalvojumam, ka nevajag visu vērtēt negatīvi?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
melanholisks Kilgors Trauts[info]apriori on March 19th, 2010 - 06:06 pm
interesanti parametri! spriežot pēc taviem pēdējiem tekstiem, jāatzīst, ka uz tādiem balstīt savu viedokli tev gandrīz vai nepiestāv.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:12 pm
Lūdzu, izvērsiet. Labprāt izsekotu domai, bet nejaudāju.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
melanholisks Kilgors Trauts[info]apriori on March 19th, 2010 - 06:17 pm
citējot tavu komentāru pie anonymous pousta, tu pats arī izklausies visnotaļ uzbudināts.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:28 pm
Nu un? Bet kur tad ir points?
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:06 pm
Ja gribi objektivitāti, tad lasi Hēgeli.
Bet ja nopietni, tad nav īsti skaidrs, par ko tu cepies? Kāds tad būtu objektīvs vērtējums tulkojuma gadījumā? Un kurš te ir teicis, ka pauž sazin kādu objektīvo viedokli. Thel atsaucas uz viedokli, ko ir izteicis kāds cilvēks, kurš ir lasījis Heidegera gabalu gan oriģinālā, gana Kūļa tulkojumu. Bet, protams, ja ir argumenti par to, ka tulkojums ir slikts, tad liec galdā.
(Reply) (Parent) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 06:02 pm
pagaidi, tad problēmas ar Liemaņa noķengāšanu tu neredzi?

Leimanis nedrīkst, bet Kūlis drīkst?
(Reply) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:10 pm
Ja tu jautā man, tad redzu. Nedrīkst nedz viens, nedz otrs. Bet abi jau ir runājuši.
Un kā ar tevi - Leimaņa gadījumā problēmu par ķengāšanu neredzi? Kūlis nedrīkst, bet Leimanis - drīkst? Tu kaut kā par šo jautājumu neesi izteicies, tāpēc arī vaicāju. No tava gala pārsvarā nāca viegli iracionāli uzsaukumi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 06:11 pm
manis pēc, abi nedrīkst, bet tas jau nav attainsojums, jo cik prasti tika iesākts, tik prasti Kūlis turpina.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:14 pm
Vietām prasti, vietām asi, bet uz robežas. Neviendabīgi. Būt dzēlīgam jau nav aizliegts līdz zināmai robežai. Tikai kāpēc tu Leimanim nepārmeti to, ko tagad pārmet Kūlim?
(Reply) (Parent) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 06:14 pm
nē, no Leimaņa puses, jāatzīst, nāca diezgan labi pierādījumi. uz šo pierādījumu pamata ir ierosināta disciplināra lieta. nevar sacīt, ka abas puses ir bijušas vienādi kvalitatīvas - Armand keiss ir deaudz stiprāks.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:16 pm
Jūtos nedaudz konfuzēts. Piedod, bet tu nebūtu tik laipns un neatgādinātu tos labos Leimaņa pierādījumus. Ja izņem ārā fragmentus no Bankovska raksta, tad kas tur īsti paliek?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 06:18 pm
nekas, čušs. protams, tika aktualizēta jau reiz izskanējusi lieta. es to redzu kā plusu viņam. studenti iestājās par bezkompromisa atrisinājumu šajā jautājumā.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:39 pm
Studenti iestājās par vairākām lietām; dažas no tām tā arī nav skaidras (bet nu visi elpas aizturējuši gaidām 7. maiju). Turklāt - tā arī palika neskaidrs, cik tur ir to studentu. Cik sapratu, tad tur bija parakstījušies arī tādi, kas studijas jau beiguši. Tik pat labi varēja arī savākt parakstus uz Brīvības ielas.
Kanta tulkojumu lieta ir reāls keiss. Lekciju kvalitāte - pagaidām pārmetumi bez reāla seguma, jo nav nekādu reālu datu. Kas vēl? Argumenti, ka nevajag pasniegt tā saucamo kontinentālo filozofiju? Arī pašvaks iebildums. Varbūt daudzi griba lasīt Haidegeru, Merlo Pontī utt. nevis Barvaisu, Stiču utt. Katrā ziņā dīvaini, ja pieci studenti ņemtas pārčakarēt visu programmu. Varbūt kaut ko esmu aizmirsis?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 06:42 pm
pietiks jau ar to, ko esi minējis :) kurš tad apgalvo, ka tur daudzas lietas netiek jauktas kopā? tieši tā, un ja es nebūtu veltījis 15 min pa paralēli izlasot pirmo vēstules draftu, lai izmestu ārā lieko, tad būtu vēl lielāks bardaks. domāju, ka konkrēta plāna viņiem tobrīd nebija. par pasniegšanas kvalitāti jau nevajag datus (piem., anketēšana), tas ir subjektīvs videoklis, kuram es, starp citu, pievienojos http://klab.lv/users/mugursoma/125885.html
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 06:51 pm
Protams, ka lekciju kvalitāte ir subjektīvs viedoklis. Bet lai no tā uztaisītu keisu, tad ir vajadzīgi daudzi šādi subjektīvi viedokļi, jo pretējā gadījumā es varu nodirst jebkuru pasniedzēju; vajadzētu taču būt kaut kādam mehānismam, kā izslēgt gadījumu, lai es kaut kādu privāta aizvainojuma dēļ nevarētu izčakarēt kādu pasniedzēju vienkārši uzrakstot iesniegum par to, ka viņš lasa sūdīgas lekcijas. Šajā gadījumā pat iesnieguma nav. Tikai vēstule ar anonīmiem atbalstītājiem, no kuriem daži nav fakultātes studenti. Formāli tādu papīrīti var uz nagliņas pakārt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
None of the Above[info]artis on March 19th, 2010 - 06:55 pm
atcerēsimies tomēr vēstules izscelsmi - tā tika pirmkārt iecerēta saviem kursa biedriem ar ieceri organizēt tieši vienotu kustību, kas tad varētu būt šādu subjektīvu viedokļu summa. diemžēl A.L. izturējās diezgan vieglprātīgi šo vēstuli padodot arī nedaudz tālāk. kas izdarīts, izdarīts, ko nu vairs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on March 19th, 2010 - 07:24 pm
Tas jau ir jautājums - cik tad it to studentu, kas pievienojas?
Bet stāstam par vēstules izcelsmi vairs sen nav nekādas nozīmes. Mani mazliet izbrīna šis arguments jo galu galā Leimanis jau pēc tam ir tik daudz sarunājis, ka uz tā fona tā vēstule nemaz tik slikti neizskatās.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]unbeliever on March 19th, 2010 - 09:31 pm
labs virsraksts :) kas būs nākamais, Rolava klonu uzbrukums?
(Reply) (Link)
François Pignon[info]pinjons on March 19th, 2010 - 11:03 pm
Ja cilvēks lielāko daļu savas aizstāvības runas velta primitīviem uzbraucieniem tiem, kuri apsūdz (no sērijas - visi jūs tādi un šitādi, bet es vienīgais tāds superīgs), par pašu lietas būtību (iespējamo plaģiātu) izsakoties salīdzinošo lakoniski un maigi izsakoties ne pārāk pārliecinoši, tas jebkuram loģiski domājošam cilvēkam manuprāt aizdomas tikai pastiprinās. Ja godīgi, jūtos šokēts no Dr.phil sagaidot tādu Dimitera līmeņa sacerējumu.

P.S. Lai ko neteiktu par Leimani, antipātijas pret kuru acīmredzami ne vienam vien traucē objektīvāk vērtēt situāciju (ja godīgi, viņa uzvedība tajā VVF fakultātes sēdes neoficiālajā atreferējumā neradīja par viņu to labāko iespaidu), bet šī viņa vēstule ir izrādījusies ļoti labs lakmusa papīrs ar kuru saskaroties VVF mācībspēki ir parādījuši savu patieso seju.
(Reply) (Link)
[info]karuna on March 20th, 2010 - 02:44 pm
Piekrītu, ka Kūlim vajadzēja ātrāk reaģēt. Bet viņš to tagad ir izdarījis un apgalvo, ka viņš nav plaģiējis. Viņa stiprākais arguments ir tas, ka viņš ir ļoti burtiski pieturējies katram vārdam un saiklim, un to pašu ir darījuši arī iepriekšējie tulkotāji (arī krieviski). Gala vārdu teiks eksperti, bet manā izpratnē šis ir spēcīgs arguments par labu tam, ka nav bijis plaģiāta. Tas arī izskaidro, kāpēc Kūlis ir kavējies ar atbildes sniegšanu, jo tas tomēr liecina, ka viņa tulkojums labākajā gadījumā ir tikai viduvējība. Bet no akadēmiskā viedokļa viņam par to nevajag satraukties, jo viņš ir filozofijas nevis tulkošanas profesors.

>> Esmu dzirdējis labas atsauksmes par Heidegera malkasceļiem no vācu valodas un Heidegera pārzinātājiem.

Tas nav labs arguments, jo divu valodu prasme vēl neko neliecina par tulkošanas spējām. Junona gan centās iebilst, ka tas neattiecas uz šo diskusiju, bet manuprāt šis fakts ir ļoti svarīgs, jo ir bieži dzirdēts no labiem valodas pārzinātājiem, ka tulkojums ir labs tikai tāpēc, ka tas ir burtisks, vai otrādi – tulkojums ir slikts, tāpēc, ka strukturāli pārāk atšķiras no oriģināla. Tas nav tik vienkārši, un šāds pieņēmums bieži ir kļūdains. Būtībā ir pareizi, ka jātulko speciālistam savā nozarē, tomēr cilvēks var būt ļoti zinošs un labi pārzināt valodas, bet bez vispārīgas tulkošanas pieredzes tulkojumu kvalitāti būs ļoti grūti garantēt.
(Reply) (Link)