porcelāna lellīte [userpic]

4. Aprīlis 2016 (09:44)

tā baltā parastā mērcīte, ko šobrīd gandrīz nevienā ēstuvē navr dabūt (nav moderna) gadījumā nav padomijas Bešamela mērces atvasinājums? tas, protams, ir nožēlojami, bet man gribētos tādu mērcīti ar kartupeļiem. un varbūt kijevas kotleti. tikai tādu nekur netālu nedod

Comments

Posted by: judging the mice ([info]rasbainieks)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 09:51

"padomijas bešamela mērce"?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 09:59

nu tā baltā mērce, kas parasti ir visās nemodernās ēdnīcās un skolā arī bija. tā arī saucās

Posted by: judging the mice ([info]rasbainieks)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:01

https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9chamel_sauce
padomju baltā mērce bija vairāk tāda poor man's bechamel

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:06

izklausās gana līdzīgi. vismaz tieši tādu recepti es lasīju vakar "Grāmatā meitenes jums'

Posted by: judging the mice ([info]rasbainieks)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:13

un padomju sabiedriskajā ēdināšanā kāds nu tā tērēja sviestu un visu rūpīgi kūla ar putojamo slotiņu :)
nēnuok, man vienkārši likās smieklīgi mērci ar izcelsmi dienvideiropā un renesanses laikā saukt par padomju

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:28

kur es to nosaucu par padomju? izlasi vēlreiz :)
ja uzrakstīju to, ko biju gribējusi, tad tur bija jābūt 'Bešamela mērce a la padomju virtuve'

padomju varbūt arī nē, bet skarbajos 90.ajos lauku pamatskolas ēdnīcā to gatavoja tieši tā ;)

Posted by: judging the mice ([info]rasbainieks)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:36

izlasīju vēlreiz, padomāju tieši to pašu :)

Posted by: Antuanete ([info]antuanete)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:42

Es gan tieši sapratu to kā "poor man's bechamel", respektīvi, pagatavošanas princips līdzīgs (taukvielā apgrauzdēti milti, sakulti ar pienu vai krējumu), bet izejvielas un process "otrās klases".

Posted by: bobijs varenais šāvējs ([info]glam_our)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:24

Principā jau jā, tā pati miltu mērce. Tikai miltus apgrauzdē nevis sviestā, bet tajā taukumā kas palicis pannā pēc kotlešu cepšanas. Vismaz mana vecāmāte, padomju ēdnīcu un restorānu pavāre, tā darīja.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:29

bet tad tā mērce nav tīri balta

Posted by: bobijs varenais šāvējs ([info]glam_our)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 10:56

Kaut ko ar to pannas atlikumu darīja, lai tur nebūtu tās kotlešu driskas klāt, droši vien caur sietiņu. Iespējams mērce bija gaiši brūna, atmiņas ir tiešām senas, turklāt es to mērci neēdu.

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 20:16

Tas jau ir gravy ne bechamel, mandomāt.

Posted by: karmena ([info]karmena)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 11:56
nu ja!

Kad es janvārī dzīvojos pa Lietuvu, pārsteigta atklāju,ka padomju stila ēdnīcas pie viņiem joprojām ir plaši sastopamas, ar visu padomju klasiku- kotletēm, karbonādēm, eļļainajiem kāpostu salātiem, visa veida mērcēm. Turklāt tie ēdieni ir daudz garšīgāki un aromātiskāki par tiem, ko esmu ēdusi reiz skolā un citās ēdnīcās Latvijā. Man šķiet, tev būtu interesanti aizbraukt gastrotūrē pa Lietuvu :)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 12:27

jā! es no pamatskolas atceros vienkāršus ēdienus, kas bija nereāli garšīgi. un nesen nobrīnījos, kad piemājas kebabnīcā piedāvā Kijevas kotleti

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 12:21
taisni kā es

kā reiz nesen dabūju padomju virtuves GOSTu grāmatu, tur ir arī tā miltu mērce :))
es pat varētu ieskenēt un tev aizsūtīt recepti.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 12:30

man šobrīd ar ēst gatavošanu ir kā ir. turklāt tajā Meitenes, grāmata jums ir visādas foršas recptes. tajā skaitā zupa no kaltētām baravikām, kas izklausās daudz krutāka par internetā atrodamajām

man ir arī 50-to Mājturības gramata, kurā ir visādas inčīgas receptes galīgi aizmirstiem ēdieniem

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 13:01
taisni kā es

es tev varu padomjlaiku konditorijas bībeli atdot, man ienācās vesela kaudze kurināšanai :)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Aprīlis 2016, 13:13

ojā!!! tādas, ko negribi gan nemet laukā! visas par konditoereju toč ņemšu! starp citu tā sarkanā ar baltu pavāra cepuri vispār ir ģeniāla. saglabā meitai. nu, var uzdāvināt kādam, kas tikko sācis taisīt ēst, jo tur ir vienkārši

18 Lasīt komentārus piebilst