Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2010-03-24 21:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Baklažāni (tie,kas ēdami, ne tie, kas internetos raksta!)
Es jau kaut kur lasīju, ka nakteņi izraisot atkarību, par tomātiem piekrītu - jau ir! Tagad izskatās, ka klāt nākusi arī atkarība no baklažāniem. Bet konkrēta veida.
Ja nu kāds palaidis garām pie [info]fanijas.
Badridžani nigvzith. (ბადრიჯანი ნიგვზით)

P.S. Ar maniem komentāriem!

Ko mums vajag:
1 kg baklažānu (vēlams, nelielu, labāk garenu, kā apaļu)
1 glāze maltu valriekstu (jeb 2 glāzes nemaltu, kuras pēcāk samaļam)
3 nelieli sīpoli
Dilles, pētersīļi, kinza - pa 3 smukiem stiebriņiem no katras zortes (vai vairāk, tb pa nelielai saujai no katra)
1/2 granātābols – vēlams, skābenām sēkliņām. Gruzijā granātāboli ir maziņi un skābi, viens vesels ir tieši priekš šīs receptes. Bet mēs mūsu ierastā lieluma granātābolu uz šo daudzumu ņemam pusi.
1 ķiploka galviņa
1 tējkarote sarkano piparu, bet nu vispār tas pēc garšas jāskatās
4 tējkarotes dažādu hmeļi suneļi. (var nopirkt veikalos - garšvielu bodēs sveramo, lielveikalos mazās paciņās, var taisīt pats - http://klab.lv/users/kuminjsh/1181983.html)
Pusglāze ūdens
Pusglāze vīna etiķa
Saulespuķu eļļa (vai rapšu, vai kukurūzas, vai... ko nu Dieviņš virtuve devis)

Sagatavo baklažānus – ja tie ir nelieli, nemizojam, sagriežam gareniski 5mm biezās šķēlēs katru (gareniski nozīmē garās loksnēs no viena gala līdz otram, nevis ripiņās!), drusku apsālām un noliekam malā uz kādām 20 min - pusstundiņu. Tas vajadzīgs, lai noņemtu sīvumu.
Smalki jo smalki sagriežam zaļumus un sīpolus (saliekam pa atsevišķām bļodiņām).
Piestā sagrūžam ķiploku ar tējkaroti sāls (ja kādam nav piestas un ķiploks taps rīvēts, ar nekas).
Ja valrieksts vēl nav malts, to 1x izlaižam caur gaļmašīnu.
Izņemam no granātābola sēkliņas.
Tikām pagājis baklažāniem noliktais laiks, tos drusku apspaidām (drusku, nevis ņurcām un mačkājam, izbojājot šķēlītes!). Pannā ielejam padaudz eļļas, to uzkarsējam un liekam iekšā šķēlītes tā, lai viena nav uz otras. Sekojam līdzi – tikko viena puse brūna (diezgan krietni brūna, bet ne apdegusi), griežam uz otru pusi. Kad arī otra puse gatava, noņemam no pannas, notecinot eļļu.
Traukā paralēli taisām maisījumu: rieksti, sagrūstais ķiploks, sarkanie pipari, hmeļi suneļi.
Piestu izskalojam ar pusglāzi etiķa un to arī piešaujam klāt šim mikslim.
Paralēli uzvārām pusglāzi ūdens un lejam klāt maisījumam, bet skatāmies, kāda konsistence – jāsanāk biezai putrai, nevis šķidrai zupai.
Visu krietni jo krietni samaisām. Pagaršojam. Ja gribas vēl sāli, nu tad ieberam pusi tējkarotes.

Baklažāni tikmēr visi apcepti, eļļā tagad jāapcep smalki sagriezto sīpolu. To kopā ar zaļumiem iemaisām riekstu maisījumā. Vēlams visu maisīt un spaidīt ar rokām. Beigās iemaisām granātābola sēkliņas.

Tad ņem baklažāna šķēlīti, dāsni viscaur gareniski nosmērē ar maisījumu, pārloka uz pusēm, lai smērējums ir iekšpusē, un pāri pār augšu nosmērē vēlreiz. (Es to no vienas puses apsmērēto šķēlīti saritinu glītā ruletītē, tāpēc arī iesaku ņemt drīzāk tievus un garus baklažānus, kā īsus un resnus!)

Vēsumā atdzesē, un tad ēd, ēd, ēd, greizsirdīgi skatoties, vai tik vēl kāds neiedomājas līst pie trauka.

P.S. Lai baklažāni nebūtu aplam eļļaini, es personīgi tos 2x nosusinu uz papīra salvetes - tikko noņēmusi no pannas un ruletīšu tīšanas laikā!



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antuanete
2010-03-24 22:24 (saite)
Nekad īpaši neesmu bijusi sajūsmā par baklažāniem, bet šis izskatās reāli labs :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-24 22:35 (saite)
Šitas ir pilnīgs pī! Tikko noēsts viens, jau roka pēc nākamā stiepjas!;/ Un ļoti labs gavēņa ēdiens - var ēst pat tie,kas ļoti nopietni gavē!
Kaut gan vispār, manuprāt,visideālākā uzkoda gan pie šņabja, gan vīna;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fanija
2010-03-24 22:41 (saite)
un baklažāni maksā arvien lētāk:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]romija
2010-03-24 22:44 (saite)
ai, labi, nedusmojies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fanija
2010-03-24 22:45 (saite)
par ko man bija jādusmojas?;))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]romija
2010-03-24 22:46 (saite)
vot, es arī nesaprotu. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-24 23:03 (saite)
Eeee, kas šeit notiek? Vispār šis ir mans žurnāls! /nervozi piekārto tamborēto sedziņu un ziloņu kolekciju/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fanija
2010-03-24 23:08 (saite)
nu acīmredzot es dusmojos par to, ka baklažāni paliek lētāki, tāpēc kādam mani beidzot jāsavalda!:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-24 23:09 (saite)
Tu savaldies beidzot!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fanija
2010-03-24 23:10 (saite)
nevaru, tas jau iziet ārpus jebkādas pasaulīgās kontroles robežām!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-24 23:12 (saite)
/paņem tarakānu krītiņu un velk visādas robežas - uz sienām un griestiem/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fanija
2010-03-24 23:14 (saite)
galvenais, apvelc tās ap baklažānu cenas zīmi!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-24 23:19 (saite)
2x!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kuminjsh
2010-03-24 22:49 (saite)
Es šodien tirgū nopirku pa 70 santīmi kg! Vienu gan izmetu;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pepija
2010-11-26 11:58 (saite)
padevīgi ziņoju, ka vakar Alfā nopirku par 50+ saņiem/kg. tagadiņās iešu pēc valriekstiem un granātābola :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-11-27 07:17 (saite)
Wah!!!! Neko jau lieliska cena!!!
Atziņo par rezultātiem!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zintish
2010-03-25 12:15 (saite)
pag es tur tā nesapratu par to granātābolu. tur tak kauliņi ir.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-25 19:43 (saite)
Jā, tas mani arī mulsināja, kamēr nepagatavoju un nepagaršoju! Vienkārši lupinot un ēdot tos kauliņus parasti spļauj ārā, bet šitajā ēdienā šie vienkārsi apēdas un pat nepamani!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zintish
2010-03-26 12:48 (saite)
hmm..
nu labi
var būt kādu reizi saņemšos noriskēt.
skan trakoti interesanti :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-26 20:55 (saite)
Patiesībā ir arī trakoti garšīgi! Vismaz lielakā daļa to,kas pagaršojuši, tā uzskata;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?