Baklažāni (tie,kas ēdami, ne tie, kas internetos raksta!)
Es jau kaut kur lasīju, ka nakteņi izraisot atkarību, par tomātiem piekrītu - jau ir! Tagad izskatās, ka klāt nākusi arī atkarība no baklažāniem. Bet konkrēta veida.
Ja nu kāds palaidis garām pie
fanijas.
Badridžani nigvzith. (ბადრიჯანი ნიგვზით)P.S. Ar maniem komentāriem!
Ko mums vajag:
1 kg baklažānu
(vēlams, nelielu, labāk garenu, kā apaļu)1 glāze maltu valriekstu (jeb 2 glāzes nemaltu, kuras pēcāk samaļam)
3 nelieli sīpoli
Dilles, pētersīļi, kinza - pa 3 smukiem stiebriņiem no katras zortes
(vai vairāk, tb pa nelielai saujai no katra)1/2 granātābols – vēlams, skābenām sēkliņām. Gruzijā granātāboli ir maziņi un skābi, viens vesels ir tieši priekš šīs receptes. Bet mēs mūsu ierastā lieluma granātābolu uz šo daudzumu ņemam pusi.
1 ķiploka galviņa
1 tējkarote sarkano piparu, bet nu vispār tas pēc garšas jāskatās
4 tējkarotes dažādu hmeļi suneļi.
(var nopirkt veikalos - garšvielu bodēs sveramo, lielveikalos mazās paciņās, var taisīt pats - http://klab.lv/users/kuminjsh/1181983.html)Pusglāze ūdens
Pusglāze vīna etiķa
Saulespuķu eļļa
(vai rapšu, vai kukurūzas, vai... ko nu Dieviņš virtuve devis)Sagatavo baklažānus – ja tie ir nelieli, nemizojam, sagriežam gareniski 5mm biezās šķēlēs katru (gareniski nozīmē garās loksnēs no viena gala līdz otram, nevis ripiņās!), drusku apsālām un noliekam malā uz kādām 20 min - pusstundiņu. Tas vajadzīgs, lai noņemtu sīvumu.
Smalki jo smalki sagriežam zaļumus un sīpolus (saliekam pa atsevišķām bļodiņām).
Piestā sagrūžam ķiploku ar tējkaroti sāls (ja kādam nav piestas un ķiploks taps rīvēts, ar nekas).
Ja valrieksts vēl nav malts, to 1x izlaižam caur gaļmašīnu.
Izņemam no granātābola sēkliņas.
Tikām pagājis baklažāniem noliktais laiks, tos drusku apspaidām (drusku, nevis ņurcām un mačkājam, izbojājot šķēlītes!). Pannā ielejam padaudz eļļas, to uzkarsējam un liekam iekšā šķēlītes tā, lai viena nav uz otras. Sekojam līdzi – tikko viena puse brūna (diezgan krietni brūna, bet ne apdegusi), griežam uz otru pusi. Kad arī otra puse gatava, noņemam no pannas, notecinot eļļu.
Traukā paralēli taisām maisījumu: rieksti, sagrūstais ķiploks, sarkanie pipari, hmeļi suneļi.
Piestu izskalojam ar pusglāzi etiķa un to arī piešaujam klāt šim mikslim.
Paralēli uzvārām pusglāzi ūdens un lejam klāt maisījumam, bet skatāmies, kāda konsistence – jāsanāk biezai putrai, nevis šķidrai zupai.
Visu krietni jo krietni samaisām. Pagaršojam. Ja gribas vēl sāli, nu tad ieberam pusi tējkarotes.
Baklažāni tikmēr visi apcepti, eļļā tagad jāapcep smalki sagriezto sīpolu. To kopā ar zaļumiem iemaisām riekstu maisījumā. Vēlams visu maisīt un spaidīt ar rokām. Beigās iemaisām granātābola sēkliņas.
Tad ņem baklažāna šķēlīti, dāsni viscaur gareniski nosmērē ar maisījumu, pārloka uz pusēm, lai smērējums ir iekšpusē, un pāri pār augšu nosmērē vēlreiz.
(Es to no vienas puses apsmērēto šķēlīti saritinu glītā ruletītē, tāpēc arī iesaku ņemt drīzāk tievus un garus baklažānus, kā īsus un resnus!)Vēsumā atdzesē, un tad ēd, ēd, ēd, greizsirdīgi skatoties, vai tik vēl kāds neiedomājas līst pie trauka.
P.S. Lai baklažāni nebūtu aplam eļļaini, es personīgi tos 2x nosusinu uz papīra salvetes - tikko noņēmusi no pannas un ruletīšu tīšanas laikā!