Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2010-03-12 23:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Hmeli-suneli
Šoreiz - garšviela, raksturīga gruzīnu virtuvei. Gruzīni (arī es;)) devīgu roku to kaisa dajebkuros ēdienos (gan ne saldajos)!
Patiesībā hmeli-suneli ir šausmīgi daudz veidu, jo sastāvdaļas tiek kombinētas pēc garšas. Un šeit būs mana mīļākā kombinācija (noskatīta no hmeli-suneli paciņas), kurai arī katru reizi ir drusku citas garšas nianses, jo proporcijas nosaku "uz aci", vai arī gadās, ka nav nopircies kāds no ingredientiem.

Baziliks (rehani -რეჰანი)
sarkanie asie pipari (cicaka - წიწაკა) - nepārspīlējot, jo patiesībā gruzīnu virtuves ražojumi nav tik daudz asi, cik pikanti!
pētersīļi (ohrahuši - ოხრახუში)
selerijas (niahuri - ნიახური)
dilles (kama - კამა)
koriandrs (te nu es aplauzos ar rakstīšanu, atradu tulkojumā vien kindzi - ქინძი, tb to pašu, ko lapām, kaut gan lietotas tiek sēklas, un daudz!)
kardobenedikts - savvaļas safrāns (khviteli khvavili - ყვითელი ყვავილი) - es lietoju mazu šķipsniņu īstā, kamēr ir...
lauru lapas (dapfna - დაფნა)
kalnumētra (Čabers) (kondari - ქონდარი)
sieramoliņš (ucho suneli - უცხო სუნელი), to es lieku daudz (DAUDZ!)
piparmētras (pitna - პიტნა)
majorāns (maiorani - მაიორანი)
Vēl tai receptē ir izops, bet tā kā es ne reiz neesmu pie šā tikusi, tad ne es zinu, kāds tas izskatās, ne kā garšo;)

Tātad - visas sastāvdaļas tiek samaltas kafijas dzirnaviņās bezmaz līdz pulverveida stāvoklim, samaisītas kopā lielā bļodā, sabērtas burkā un tad lietotas pēc vajadzības un DEVĪGI;)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fanija
2010-03-13 01:36 (saite)
un pa starpām elpotas;))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-13 07:52 (saite)
Jā, elpotas ar!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2010-03-13 07:07 (saite)
līdz sādam maisījumam pats esmu nonācis empīriskā ceļā un pēdējā laikā man gatavotie jebkuri gaļas ēdieni garšo tieši tā. nu vienīgi nezinu, kas ir sieramoliņš. tā vietā saberžu ķimenes. nu un vēl drusku drusku rozmarīnu un timiānu pievienoju. un mellos ar baltajiem pipariem. Jocīgi, ka lai gan katra zālīte atsevišķi ir ļoti specifiski spēcīgi aromātiska, tas koppulveris ir samērā neuzbāzīgs uz nāsi. lai gan galarezultāts sanāk ļoti labs, manā gaumē, kad nedominē neviena garšviela, kas pārmāc pamatēdiena paša garšu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-13 08:02 (saite)
Redzi, vispār jau tieši sieramoliņš ir devis tai garšvielai nosaukumu, jo šis pats ir "ucho suneli", kamēr garšviela "hmeli-suneli";) Sieramoliņu (sierāboliņu) var nopirkt Stokmanī. Es gan savējo atvedu no Gruzijas - tik lielu burku, ka vēl joprojām pietiek!;D Tur tas, protams, maksāja kapeikas...
Un daudzās indiešu garšvielu kombinācijās sieramoliņš (krieviski pažitņik) arī piedalās: gan Garam Masala, gan atsevišķos karijos. Bet vispār, jā, esmu dzirdējusi, ka citi liek ķimenes. Bet, kā jau rakstīju - tai garšvielai ir tūkstošiem veidu (Zestapfoni tirgū nopirku 2 stipri dažādus hmeļus-suneļus, gan jau ka lielākā tirgūbūtu visi 10 veidi), gan jau ka to tāpat kā kariju Indijā katra saimniece taisa pa savai garšai!;)
Es tepat Cibā lasīju, ka dažiem jau esot atkarība no sieramoliņa, man gan atsevišķi tas šķiet ne īpaši izteiksmīgs,tikai kombinācijās!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mausoons
2010-03-13 10:20 (saite)
Es sierāboliņu pieliku pie kotletēm. Meitenes ēda, prasīja, kas ir TĀ garšviela, lai turpmāk liktu arī. :) Man tas arī bija cibas atklājums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-03-14 12:35 (saite)
Skaidrs:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?