Comments: |
| From: | ieva |
Date: | 7. Oktobris 2015 - 10:27 |
---|
| | | (Link) |
|
ou, coolio - neesmu gan tas jūzeris, bet tik un tā neslikts rīta lasīklis ;) tiesa, nozīmē pa lielam arī to, ka palieku pie savām zivīm un basta. jo so far tā arī neesmu spējusi ieinteresēties par ēdienu - pats fakts, ka man tas jāuzņem katru mīļu dienu, jau ir pārāk traucējoša dzīves realitāte lai vēl ņemtos ar visām tām neskaitāmajām opcijām.
omfg, šitas ir bišku šokējoši.
ee bet tu taču neesi veģetāriete? raksts ir par autoimūnajiem slimniekiem, kuriem tā nepārvēršanās var izpildīties pilnā mērā; pārējie var atslābt.
nē, neesmu, bet tomēr savu kartupeli cepu augu eļļā. pēdējā laikā pat vairāk tieši olīveļļā. :o
un es savulaik pārbaudīju tās briesmas ar olīveļļu. atradu pētījumu apkopojumu, pēc kura sanāca, ka olīveļļa ir neparasti stabila; lai kā viņu karsēja un piededzināja, tās transtaukskābes kaut kā negribēja un negribēja veidoties.
| From: | ieva |
Date: | 7. Oktobris 2015 - 11:48 |
---|
| | | (Link) |
|
bet cik saprotu, tā problēma jau ar extra virgin pēc būtības. es gan neko no tā nesaprotu (as in reāli saprats), bet mamma, kas bioķīmiķe, man tā vienmēr saka, lol. tipa - jo "sliktāka" eļļa, jo labāka cepšanai.
Paldies, ka iekopēji! Es saprotu par to 6-3 attiecību, mēs tiešām mūsdienās ēdam par daudz 6 saturošus produktus. Bet es nesaprotu par to, ka mums obligāti vajag ēst daudz gaļu, lai dabūtu pietiekami 3, jo citi primāti taču katru dienu nedabū piekļuvi grass-fed govs gaļai un zivju eļļai, un domājams, ka mūsu visi 2-10 miljonus senie ancestors arī evolvojās bez konstantas piekļuves gaļai un zivīm. Es atvainojos, ja šis izklausās pēc tipiskiem vegānu aizsardzības mehānismiem pret to, ka kāds iesaka ēst gaļu, bet mani vienmēr dara aizdomīgu, ka kāds pasludina, ka konkrēti supplementi/ēdieni ir absolūti nepieciešami, ja regulāra piekļuve tiem dabūta relatīvi nesen mūsu evolūcijas procesā.
:) es neesmu veģetāriete un neplānoju šajā ļoti iedziļināties :) iespējams, ka veselīgākā cilvēces daļa vienkārši ēd ļoti maz tauku. jebkādu. ogļhidrāti plus olbaltumvielas. mazs bišķītis tauku ir arī dārzeņos, augļos, riekstos un sēklās. kāpostos esot omega 3. ja nešķaidās ar augu eļļām, tad tur tā pareizā attiecība sanāk gluži vienkārši. tiem 2 - 10 miljonus senajiem ancestoriem nebija eļļas spiedes. ja kancelē eļļas spiedi, tad pareizā attiecība sanāk gluži viegli.
(mana novirze uz iedziļināšanos suplementos ir dēļ intereses par autoimūnajām slimībām, kas tiešām uz vairumu cilvēku neattiecas.)
es vienmēr šai kontekstā domāju par to, cik liela nozīme ir mūsu atšķirībām, nu, tam, kā mūsdienu cilvēks atšķiras no citiem primātiem, ieskaitot pašu senčus - sure, tā ir jauna atšķirība, bet mēs tomēr noteikti enerģiju lietojam citos veidos kaut kādā mērā (e.g.īpaši nesamērīgi daudz uz smadzenēm,utt), kas ir kļuvis pakāpeniski iespējams, pateicoties iespējai ēst dažādāku un barojoš āku pārtiku, vieglāk uzņemt uzturvielas, jo pārtika ir termiski apstrādāta utt; un vai tad mēģināt ēst kā, say, šimpanzei (nu, tur fanātiski svaigēdājīgi,piemēram, etc) nav drusku kā mēģināt sev iestāstīt, ka mans ķermenis ir šimpanzes ķermenis. visdrīzāk jau tās atšķirības nav tik krasas un nozīmīgas, bet ja nu? "pērtiķu planētas zinātnieki pēc 30000000 gadiem izpēta, kā cilvēki devolucionēja, jo samazināja sava uztura daudzveidību", smth :D
tā kā savulaik interesējos arī par svaigēdību, tad man ir viedoklis :) ka patiesība ir kaut kur pa vidu. lauksaimniecība cilvēkiem nesa daudz labuma, bet arī vēl nebijušas slimības. no kurām varētu izvairīties, ja zinātu, ka nevar nevar agrāko 300 sugu ēšanu nomainīt ar tikai 3 sugu ēšanu un ka jauno, lēto uzturu tomēr vajag papildināt ar kādiem svaigēdāju labumiem. tagad cilvēki pamazām ielāgo, ka vajag ēst salātus un tamlīdzīgi. bet tik un tā, pēdējā pusgadsimtā tā jaunā pārtika ir uzņēmusi tādus apgriezienus, ka, piemēram, amerikāņi lēš, ka trešdaļa (pēc jaunākiem aprēķiniem - puse) no tiem bērniem, kas dzimuši pēc 2000. gada, kļūs par diabētiķiem. tas nudien ir par traku. cilvēki vairs nesaprot, kā pa maigo mainīt savu uzturu, lai vispār paliktu dzīvi, un kā drošāku izvēlas pilnīgu aiziešanu uz kādu sencilvēku diētu.
nuja, es tieši domāju, ka dažādības mazināšana ir problēma, nevis otrādi!
tb ar svaigēšanu šeit domāju nevis "cilvēks ēd salātus" bet "cilvēks principā atsakās ēst jebkādus ne-salātus" (rupjš vienkāršojums, protams)
Jā, es piekrītu tam, ka ēdot gaļu u.c. dzīvnieku produktus var dabūt vairāk enerģijas no mazāka ēdiena daudzuma, kas mums palīdzēja izdzīvot un atbrīvoja lielu daļu laika, līdz ar to, piemēram vegāniem jāēd biežāk un vairāk, kas ir līdzvērtīgāk tam, kā savu laiku pavada citi primāti. Bet cilvēka ķermenis un gremošanas trakts pavisam noteikti ir diezgan standartveidīgs primāta modelis - to es uzzināju no nutritionfacts.org. Tāpēc man šķiet, ka mūsdienās supplementiem ir tāds noiets tāpēc, ka mēs ar tiem cenšamies uzlabot tās problēmas, kas rodas ēdot to, kam vēl neesam pielāgojušies (piens for sure, bet arī gaļa tādos daudzumos kā mūsdienās) un neēdot pietiekami to, ko ēda mūsu primātu ancestori (augļi, fiber). Šeit: http://nutritionfacts.org/video/the-problem-with-the-paleo-diet-argument/ | |