Comments: |
From: | formica |
Date: | February 16th, 2023 - 12:35 pm |
---|
| | | (Link) |
|
| From: | zazis |
Date: | February 16th, 2023 - 01:34 pm |
---|
| | | (Link) |
|
labs bulšits, spiežu laik.
| From: | hedera |
Date: | February 16th, 2023 - 03:29 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Pagaidām noskatījos līdz pusei, un kopumā man šķiet, ka viņš runā prātīgas lietas. Sākumā viņš uzsvēra, ka pamatu pamatos jau visi šie mūsdienu "vienīgās īstās veselīgās diētas" pārstāvji sludina vienu un to pašu - pārstrādāta pārtika, pusfabrikāti, junk-food utt. ir galvenais ļaunums, tās ir visneveselīgākās uztura izvēles. Un viņš pieminēja, ka arī vegāna diēta var sastāvēt no visādām neveselīgām izvēlēm (vegan junk-food). Es arī domāju, ka vēl pirms gadiem pieciem pāriet uz vegānu uzturu nozīmēja, ka gandrīz vai piespiedu kārtā tas būs diezgan veselīgs uzturs, jo pārsvarā nāksies gatavot pašam + uzsvars uz dārzeņiem. Taču nu jau pat Latvijā tā vairs nav. Lielākos veikalos vegāniski pusfabrikāti parādās arvien lielākā izvēlē, un Rīgā ātro ēdinātāju ēdienkartēs arī jau gandrīz visur ir vegāns junk-food pieejams, tā kā pilnīgi mierīgi var noēsties līdz veselības problēmām arī esot vegānam.
Par cukuru gan viņš stipri maldās. Varbūt tas ir tādēļ, ka 4 gadus vecs video un tobrīd bija mazāk pētīts šis jautājums, bet varbūt tur parādās viņa bias, jo low-carb diētu pārstāvjiem cukurs ir galvenais ienaidnieks. Šobrīd, ja meklē info par cukura saistību ar diabētu, praktiski visur tiek skaidrots, ka, kaut arī nav tiešas saiknes cukurs -> diabēts, ir neapstrīdami spēcīga korelācija. Visticamākais skaidrojums ir tāds, ka pievienotie cukuri vilina cilvēkus patērēt pārāk lielu pārtikas daudzumu. Cukurota pārtika nerada sāta sajūtu, kas būtu atbilstoša uzņemtajām kalorijām. Tāpat arī mārketinga triks produktam nosaukumā norādīt "pazemināts tauku saturs", bet pieaudzēt kalorijas ar pievienoto cukuru, ir plaši izplatīta un pierādīta lieta. Šī mārketinga paņēmiena saistība ar aptaukošanās problēmu populācijas līmenī, manuprāt, arī ir diezgan acīmredzama. Dīvaini, ka šis kardiologs to cenšas minimizēt.
Un vēl, lai nejūk jēdzieni: low carb ne obligāti nozīmē keto. Keto ir ļoti strikta diēta - zem 50g vai pat zem 20g ogļhidrātu dienā. Tas tev nebūs nekāds "dažreiz pie zupiņas pielieku kartupelīšus". Keto diētas mērķis ir novest organismu ketozē, un pat viens ābols var ketozi pārtraukt. Taču keto arī neiesaka kā ilgstošu diētu, jo ir liels risks, ka organismam sāks trūkt vitamīnu.
| From: | zazis |
Date: | February 16th, 2023 - 03:46 pm |
---|
| | | (Link) |
|
ir man tāda tendence, saklausīties cilvēkos, kas, manuprāt, runā ļoti prātīgi un pieņemt, ka viņiem ir absolūta taisnība. paldies, ka paskatījies, man šķita, ka neviens neskatīsies.
| From: | hedera |
Date: | February 16th, 2023 - 11:14 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Man tieši šī tēma pašai šobrīd interesē. Starp citu, jaunāko pētījumu gaismā arvien vairāk runā par to, cik ārkārtīgi svarīga ir zarnu mikrofloras loma fiziskās veselības uzturēšanā. Un šeit arī tā lieta parādās, ka galvenais kaitējums mikroflorai nāk no stipri pārstrādātas pārtikas. Varbūt tev interesē noskatīties šo interviju. Tur jautājums par veselīgu vs. neveselīgu uzturu tiek risināts primāri no zarnu mikrofloras viedokļa. Tādā griezumā low-carb vs low-fat vs plant-based vs omnnivore kļūst par bezjēdzīgu dalījumu, jo lielāka nozīme ir pārtikas produktu kvalitātei un ietekmei uz mikrofloru, nevis uzturvielu svēršanai un kaloriju skaitīšanai. Tas, kas tev patiks - Tim Spector saka, ka veselīgas zarnu mikrofloras kultivēšana ir iespējama tieši ar plašu dažādību augu valsts produktos. Tātad vegāns uzturs šajā ziņā saliek vienos vārtos šašlika+tējas uzturu. :)
| From: | zazis |
Date: | February 16th, 2023 - 11:34 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jā, es arī esmu aizrāvies ar šo pašu tēmu. nedēļā esot jāapēd vismaz 30 dažādi augi, lai uzturētu daudzveidību. jo lielāka daudzveidība, jo labāk. plus obligāti šķiedrvielas. gaļiņa neko no šī nepiedāvā. tiek salīdzināts ar džungļiem, jo vairāk sugu un dažādu ekosistēmu, jo viss ir stabilāks. iespējams arī, ka augu proteīns ir piemērotāks neiromediatoru ražošanai.
savukārt procesēta sarkanā gaļa ir slikti visam. viens nefrologs apgalvoja, ka nav nekā kaitīgāka nierēm kā desa, šķiņkis utt
paskatīšos interviju, paldies.
| From: | hedera |
Date: | February 17th, 2023 - 12:30 am |
---|
| | | (Link) |
|
Lūk, lūk! Tieši tādēļ, kad tiek kritizētas low-carb un keto diētas, ir vērts paskatīties, kas tieši tiek kritizēts. Parasti tie ir tieši pārstrādāties gaļas produkti un piesātinātās taukskābes, kas pētījumos visvairāk korelē ar dažādām veselības problēmām. Keto ir iespējams plānot arī tā, ka šie kaitīgie produkti nemaz netiek iekļauti.
Es domāju, ka varbūt šis low-carb vs. plant-base kariņš notiek tādēļ, ka abos gadījumos diētas paredz izslēgt no savas ēdienkartes vismaz daļu no stipri pārstrādāto pārtikas produktu veidiem: plant-base izslēdz visus šos kaitīgos gaļas produktus, savukārt low-carb izslēdz pievienotos cukurus un miltu izstrādājumus. Abos gadījumos cilvēki jūt ievērojamus uzlabojumus, tādēļ abām pieejām veidojas sekotāju un atbalstītāju pulki.
| From: | az |
Date: | February 16th, 2023 - 11:34 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jā, brain-gut-microbiota axis pētījumi man arī lika ļoti pārdomāt, ko un kā es gribu ēst...
| From: | zazis |
Date: | February 17th, 2023 - 12:02 am |
---|
| | | (Link) |
|
haha, skatos interviju un secinu, ka jau paspēju iepriekšējā nopūtā citēt Timu. tiktoks vainīgs gan jau. | |