Lācītis numur divi - [entries|archive|friends|userinfo]
vistu_zaglis

[ website | šulcs.lv ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| VZL ]

[Jul. 28th, 2013|10:15 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Tā kā līdz ar jēGrāmatiņas nonākšanu ķepās izlasīto burtu skaits ir sācis strauji pieaugt - jāsāk laikam palēnām pierakstīt.

1Q84 / Murakami
Kāreiz precīzi tik sirreāli, lai saglabātu realitātes sajūtu, bet turētu saspensā visas tās bībeles garumā līdz pat beigām. Ar fināliem, savukārt, autoram ir grūtības, es tā skatos, bet nekas, tas pat nav svarīgi, process atsver visu. Ja nu ko no šitentā dīvainā japāņa lasīt, tad, manuprāt, tieši šo.

The Wind-Up Bird Chronicles / Murakami
Tāda sajūta, ka visa grāmata tapusi, autoram triepjot litrīgu viskija pudeli. Cutty Sark, protams. Sākumā doma šķetinās skaidri un konkrēti, pēc pāris sotakiem sižetā parādās negaidīti tvisti un dīvainas papildlīnijas, kas, tilpumam plokot, aizvien samudžinās. Pie 0.7 mums jau parādās grūtības atcerēties, par ko tad bija runa, piepeši nākas uzklausīt stāstu par brālēna dēkām Ķīnā un pārdomas par pīlēm ziemā, tak mēs labticīgi gaidām, ka šie diskursi būs kaut kā saistīti ar tēmu, bet brīdī, kad autors uzņem pēdējo glāzīti, mēs nenovaldāmies un sākam viņu purināt, mēģinot noskaidrot, kas tad tas viss īsti bija. "Ā!", neskaidri noburkšķ autors, "tas? A tur vobšem viss baigi vienkārši, klausies...", viņš ātri pabeidz galveno vadlīniju un apmierināts dodas gulēt.

Gone Girl / Gillian Flynn
Solīja trilleri, bet izrādījās patiesi kapitālākā literatūra, ko es pēdējos nez-cik-gados esmu lasījis. Viss sākas pat tīri banāli, čuvakam kāzu jubilejā pazūd sieva. Bija un nav. Bet tā vietā, lai sekotu varonīgā detektīva smadzeņu rokādēm, mēs lasām sievas dienasgrāmatas no kakbe idilliskās ikdienas līdz tam un čuvaka izmisīgos centienus saprast, kā vispār šādā situācijā ir jāuzvedas, kā jāizturas, kas jārunā, lai apkārtējiem nešķistu, ka tu esi labākajā gadījumā bezsirdīgs briesmonis, kurš neprot Pareizi un Sabiedrības vēlmēm atbilstoši Ciest. Nu un tad, pret to brīdi, kad esi iejuties elegantā psihodrāmā, piepeši autore uzrīko tādu gājienu ar zirdziņu, ka acis ieplešas un žoklis atsitas galdā.

Finčers, starp citu, jau.

Sharp Objects / Gillian Flynn
Mazpilsētiņa, kurā pazūd bērneļi. Žurnāliste, kas atgriežas dzimtajās mājās, lai izpētītu, kas tad tur īsti darās, paralēli kam nonstopā smeļ spirdzinošos dzērienus, kašķējas ar ģimeni un nododas līksmām neķītrībām ar vietējo izmeklētāju, viss kopā varētu būt labi, ja mani kaut maaaazliet interesētu jaunuvju bērnības traumu problēma. Neslikti, bet neaizrāva.

The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared / Jonas Jonasson
Kā nav grūti noprast no virsraksta, čuvaks savā 100. jubilejā nosvīst no pansionāta un kopā ar citiem penšiem dodas nelielā roadtripā ar čupu naudas, ziloni un neatminos-jau-vairs-cik līķiem procesā. Sākumā nesaproti, kāda vella pēc tur viņa jaunības atmiņas par došanos uz Eiropu un piedalīšanos karā, mol traucē tik.
Pret vidu, savukārt, galvenais sižets pārstāj interesēt pavisam, jo čuvaka atmiņas izrādās tik augstvērtīga šiza, ka asaras līst lasot.
Melni, smieklīgi, augstvērtīgi, ļoti gribētos izlasīt latviski, jo ir sajūta, ka teksti varētu skanēt sulīgāk, nekā angļu mēlē.

Fufff. Vēlāk vēl. Jātiek ar Ceļvežiem galā.
linkiet garām

Comments:
[User Picture]
From:[info]ezss
Date:July 29th, 2013 - 12:32 am
(Link)
es tajā putnā, šķiet, esmu palikusi kaut kur pie puslitra, sak labāk nepaliek?
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:July 29th, 2013 - 12:37 am
(Link)
Nu uz mirkli ir sajūta, ka viņam atnes glāzi ūdens un sapurina, mol, saņemies, koncentrējies!, bet tajā stadijā ir jau par vēlu, jā. Ja tev ir kādi jautājumi par notiekošo, tad, well, you're on your own.
[User Picture]
From:[info]daria
Date:July 29th, 2013 - 03:44 am
(Link)
Man kaut kā tā Gone Girl galīgi nepatika, bet Simtgadnieks latviski ir lielisks!
Pierakstīt izlasīto var arī goodreads.com, es jau vienmēr aizmirstu, ko esmu lasījusi un ko - ne, tad labi noder. Bet šeit arī ir ļoti labi.
[User Picture]
From:[info]gorgona
Date:July 29th, 2013 - 08:03 am
(Link)
Jeegraamatas rullee, mhm.
Un es arii iesaku gudriidus
[User Picture]
From:[info]scorpse
Date:July 29th, 2013 - 09:20 am
(Link)
Simtgadnieks patiesi ir kapitāls. Man īpaši patika, ka vienu no līķiem viņi aizdabūja līdz Ziepniekkalnam vai Sarkandaugavai, mašīnas bagāzniekā ietūcītu.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:July 29th, 2013 - 10:21 am
(Link)
Laikam beidzot jāizlasa simtgadnieks, es viņu nopirku, bet nevarēju ielasīties. Tas ir, pēc tam, kad būs pabeigta Džastina Kronina "Pāreja"; ja gribas kaut kur iekrist uz ilgu laiku, tad rekomendēju.
Wind-up bird man ļoti patika, jo garš un ilgi lasās, bet, jāatzīst, uz beigām jau sāk aizmirsties, kas bija sākumā :)
[User Picture]
From:[info]unknown_entity
Date:July 30th, 2013 - 01:53 pm
(Link)
Es to Q84 mocu lēnām, kā reiz 2. grāmatu pabeidzu. Ir pāris lietas, kas mani nepiedur - tā lēnā sižeta uztīšana ir ok, ja tikai nebūtu atkārtošanās. Jūtos, kā skatoties kautkādu amīšu pop-sci raidījumu - katrs sīkums tiek atkārtots vismaz piecas reizes. Tā jau saka, ka atkārtošana esot zināšanu māte, bet daiļliteratūrā tas nedaudz kaitina.
Kas man vēl šķiet neizprotami - tas Murkšķakāmis ir zils, metroseksuālis, modei pietuvināts (tobiš zils) vai vnk saņem kāpostu no brendu minēšanas? Katru, katru reizi kad jams apraksta, kā cilvēks ir ģērbies, tiek pieminēti brendi. Un nejau tur vispārzināmie gučiguči vai armānī, nē, kautkādi, kurus normāls čalis nemaz dzirdējis nav. Iespējams, arī [info]f (kas sevi nostāda kā modes cilvēku) var nebūt dzirdējusi atsevišķus no nosaukumiem, ko jams lieto
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:July 30th, 2013 - 01:59 pm
(Link)
Es bi minētu, ka tā brendu minēšana daudz ko izsaka par konkrētu tēlu, vot, mol, čuvaks nēsā to un šito... bet ne mums, protams, kam tas viss izklausās pēc kaut kāda bļurpļurbļa, tak ticu, ka ir ļaudis, kas ir tēmā.

Atkārtošana besī gan, jā, jo OK, nu 300 lappuses vēlāk var, protams, atsvaidzināt prātā kādu faktu no paša sākuma, tak gluži uzskatīt, ka visi lasītāji ir alcheimeriķi gan nevajag. Un vispār, šitā čela sakarā es sapratu, ka 2 kreatīvus no viņa izlasīt - tas vēl ir ok un sagādā baudu, trešais jau iet ar grūtībām, ceturto, visticamāk, nekad jau tā arī vairs priekšā neņemšu.
[User Picture]
From:[info]unknown_entity
Date:July 30th, 2013 - 04:24 pm
(Link)
Par to brendu minēšanu - par prasta mirstīgā ģērbšanās stilu ir pofig, tur nekādu brendu īpaši nav, bet ar "šiko galu" tak arī var pateikt vienkārši, ķipa "lēts veikala uzvalks priekš vidējā līmeņa menedžera" vai "ahūni unikāls dizainera darināts uz pasūtījumu treniņtērps". Un nevajag spiest us Ģordžijo Unkapano vai koturkotur, kas 95% lasītaju neko neizteiks.
Sāpe krč par šito
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:July 30th, 2013 - 02:05 pm
(Link)
Vēl starp citu, par to atkārtošanos - sourci tagad neatminu un meklēt lauž, bet dzirdēju tekstu par to, ka jamo uz angļu valodu, nevis tulko, bet adaptē, pārrakstot kreatīvus rietumniekiem saprotamākā veidā un krāšņākā valodā, oriģinālu ņemot tīri par bāzi. Varbūt no turienes arī kājas aug tam visam, mol tuvāk tautai un tā.