mama drama ([info]virginia_rabbit) rakstīja,
@ 2014-01-14 16:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
kā sodīt bērnu?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2014-01-14 17:14 (saite)
Manuprāt, tas ir atkarīgs no tā, par ko ir sods. Stingri ņemot, 90% bērnu izpildīšanās ir no tā, ka jaunais cilvēks ir sapsihojies (un tam kakts/otra istaba/priekšnams ir pilnīgi normāls "sods", precīzāk, taimauts, kamēr sīkais nomierinās), un atlikušie 10% ir ne tik daudz "sodāmi", cik izrunājami (attiecīgi taimauts + Audzinošās Pārrunas).

Bet nu tā, īsi skatoties, bērna nodarījumi, kas tiešām ir Nopietni, varētu būt
- pāri darīšana citiem (parasti no sapsihošanās, attiecīgi taimauts, ar vai bez pārrunām un "nespēlēšanos" vai "atvainojies")
- bīstama rīcība, piemēram, skriešana pāri ielai etc (šeit man ir droši vien nepedagoģisks viedoklis par to runāt un darīt visu, lai šādu situāciju nepieļautu vispār - t.i., lai bērnam pat galvā nestāv doma, ka tā var darīt. Tiek vests pie rokas utml)
- debīla izpildīšanās publiski (parasti arī sapsihošanās/nogurums, attiecīgi pie debīlas izpildīšanās uzreiz tiek iets mājās un nākamreiz uz to vietu iet pēc, teiksim, mēneša, tajā pēc-mēneša gājienā paskaidrojot "tagad tu jau esi tik liels, ka noteikti mācēsi labi uzvesties, vai ne?")
- lamāšanās, apsaukāšanās etc - nu mēs parasti liekam bērniem ēst vasabi vai sinepes vai mazgāt zobus, izņemot gadījumus, kad ir pilnīgi skaidrs, ka bērna lamāšanās/apsaukāšanās īstenībā ir sišanas/košanas/skrāpēšanas aizstājējs. Nu tb ja bērns no riktīgi sliktas rīcības (sišanas) "progresē" uz labāku (apsaukāšanās), tad viņu var pat paslavēt, tipa "o, tu biji ļoti dusmīgs, bet tomēr neiesiti, malacis"

Ja niķu problēma ir iesīkstējusi, t.i., kautkāda šausmīga uzvedība ir katru dienu, tad vislabākā ir "kombinētā terapija", kurā bērnam dienas beigās tiek kalendārā atzīmēts, kā uzvedās + vecāki (nu labi, parasti mamma, mammas jau ir tās riebīgākās) seko līdzi savai uzvedībai, kas parasti ir bērna ilgstošas riebeklības pamatā.

Nu apmēram tāda sistēma ir mums.

Atkāpes ir (t.i., es neesmu laba māte), bet šīs atkāpes netiek pasniegts kā sods, bet kā mammas kļūda, "piedod, es nedrīkstēju pret tevi šādi izturēties, es centīšos turpmāk tā vairs nedarīt".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-01-14 17:23 (saite)
Palasīju tālāk; nu nemigšana, imo, nav "sodāms" pasākums as such, bērns taču nedomā šādās kategorijās. Es droši vien ļautu darīt tā, kā pašam gribas, nevis ar varu liktu gulēt - vai arī ļautu darīt, kā grib, ja vien tā ir sēdēšana gultiņā un lasīšana/zīmēšana/tamlīdz, t.i., kāda mierīga nodarbe.

+ aukle gadījumam, kad tiešām kaut kur jābūt.

Jo īstenībā jau bērns nav atbildīgs par to, kādus plānus sabūvējis pieaugušais, un attiecīgi nav godīgi no viņa prasīt pareizu uzvedību. Un kā par spīti viņi tieši šajos brīžos arī sabojājas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2014-01-14 17:31 (saite)
konflikta scenārijs bija apmēram šāds: ir visas miegainības pazīmes -- atsakām satikšanos -- nogriežam klusinātu gaismu -- apēdam jogurtu -- apguļamies gultā abi blakus -- stāstām "pasaku" -- acis slīpas -- sākam spārdīt vienu kāju -- otru kāju -- griezties pa riņķi -- skatīties mammas reakciju, ja kājas izkāps uz grīdas -- valstīties pa grīdu -- lēkāt pa mammu -- mamma tikai "nāc nāc kušiņi kušiņi, pastāstīšu par zilonīti" -- "turi galviņu uz spilvena" -- "galvu uz spilvena" -- "liec galvu uz spilvena I SAID!!" - "hihi, haha, mamma dusmīga! eižens labs" --- "hihii hahaa! mammā dusmīgā!" un lēkā pa mammu -- mamma pasaka, ka viņai zajebala un ies prom -- hihihi -- mamma aiziet - vēē! vēē! un Eižens raksta datoru, kāpj pa plauktiem, stāv uz galvas -- mamma atnāk, sabļauj un pasaka, ka vairs nedraudzēsies -- un iet rakstīt cibā -- eižens žāvājas un dzīvojas savā nodabā -- pats sevi apkalpo tualetē un izklaidē

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-01-15 16:25 (saite)
Bet vispār es te domāju par to šito uzjautrināšanos par to, ka tu dusmojies - iespējams, viņš vēl nesaprot, ka mammas emocijas ir Reālas. Es ar saviem bērniem reizēm mēdzu nosēsties un izstāstīt, ka esmu nogurusi un bēdīga un tāpēc vēlos, lai viņi uzvedas tā-un-šitā, vienlaikus atsaucoties arī uz viņu jūtām "es saprotu, ka tev gribas vēl paspēlēties, bet es tiešām esmu nogurusi; es saprotu, ka tev ir ļoti jautri, bet, ja tu par to smejies, tad man paliek vēl bēdīgāk", tā kaut kā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2014-01-15 18:15 (saite)
man liekas, ka tā var ar drusku lielāku parunāt, bet viņam šobrīd nav režīma "nosēsties". mēs gultā pirms miega mēdzam reizēm parunāt par to, ka mamma bija dusmīga un bēdīga. bet tad viņš sāk atdarināt, kā es esmu darījusi, un tas tiešām IR smieklīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]virginia_rabbit
2014-01-14 17:35 (saite)
es arī saprotu, ka par negulēšanu nedrīkst sodīt, tad jau es pati sen būtu cietumā.. bet kamēr es rakstu šos vārdus, viņš ir ieritinājies klēpī un mieg.. bet kā man gribētos kaut mazliet saskaņot viņa plānus ar savējiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]8
2014-01-15 11:10 (saite)
es lieku tipa uz atskanotaja pasakas lai lasa, nokacaju no interneta, sabliezhu usb un palaizhu uz atskanotaja, bet es nelieku uz datora, jo tad gaisma spid no vina, kamer vins tas pasakas pa 5x klausas es varu darit visu ko citu, tikai es esmu savejam aizliegusi uz visstingrako pamest gultu kad jaiet gulet, citreiz ir bijis ari kad liek itkaa par veelu guleet tad vins paliek kaskigaks un hiperaktivaks - parguris, japameklee tads vislabakais laicins kad vins vel nav pavisam nokusis, bet jau ir laiks gulet iet un tad meginat nolikt gulet, mums tads laiks ir 7:30 vins gan uzreiz neaizmieg, bet tad es vinam palasu, tad uzliekam tas pasakas un dziesminas uz miegu un vins tur klausas, vel viens triks ir nebarot pirms miega, jo tad vinam energija atkal uzkrajas un organisms ta ka pamostas, citreiz kad vins ir parguris un ir jau aiz vina gulet iesanas laika vins prasa est nevis gulet, tad es zinu, ka patiesibaa vinam nevis est gribas bet jaiet gulet jo ja vins paedis tagad vins gulet nevares ilgi, tad ari nakama diena sacakareta, vislabak jau saka ka jabut stingri vienam laikam kad liekas gulet jo ta vienkarshak visiem, visi zina kad vins iet gulet un vins zina ka vinam laiks iet gulet, bez obid

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2014-01-15 11:19 (saite)
ja neiedod paēšt, viņš nemieg no izsalkuma. pasakas lasu, varu uzlikt arī audio, bet piespiest viņu būt gultā es nevaru. nezinu, kā tas darbojas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?