honeybee ([info]honeybee) rakstīja,
Manuprāt, tas ir atkarīgs no tā, par ko ir sods. Stingri ņemot, 90% bērnu izpildīšanās ir no tā, ka jaunais cilvēks ir sapsihojies (un tam kakts/otra istaba/priekšnams ir pilnīgi normāls "sods", precīzāk, taimauts, kamēr sīkais nomierinās), un atlikušie 10% ir ne tik daudz "sodāmi", cik izrunājami (attiecīgi taimauts + Audzinošās Pārrunas).

Bet nu tā, īsi skatoties, bērna nodarījumi, kas tiešām ir Nopietni, varētu būt
- pāri darīšana citiem (parasti no sapsihošanās, attiecīgi taimauts, ar vai bez pārrunām un "nespēlēšanos" vai "atvainojies")
- bīstama rīcība, piemēram, skriešana pāri ielai etc (šeit man ir droši vien nepedagoģisks viedoklis par to runāt un darīt visu, lai šādu situāciju nepieļautu vispār - t.i., lai bērnam pat galvā nestāv doma, ka tā var darīt. Tiek vests pie rokas utml)
- debīla izpildīšanās publiski (parasti arī sapsihošanās/nogurums, attiecīgi pie debīlas izpildīšanās uzreiz tiek iets mājās un nākamreiz uz to vietu iet pēc, teiksim, mēneša, tajā pēc-mēneša gājienā paskaidrojot "tagad tu jau esi tik liels, ka noteikti mācēsi labi uzvesties, vai ne?")
- lamāšanās, apsaukāšanās etc - nu mēs parasti liekam bērniem ēst vasabi vai sinepes vai mazgāt zobus, izņemot gadījumus, kad ir pilnīgi skaidrs, ka bērna lamāšanās/apsaukāšanās īstenībā ir sišanas/košanas/skrāpēšanas aizstājējs. Nu tb ja bērns no riktīgi sliktas rīcības (sišanas) "progresē" uz labāku (apsaukāšanās), tad viņu var pat paslavēt, tipa "o, tu biji ļoti dusmīgs, bet tomēr neiesiti, malacis"

Ja niķu problēma ir iesīkstējusi, t.i., kautkāda šausmīga uzvedība ir katru dienu, tad vislabākā ir "kombinētā terapija", kurā bērnam dienas beigās tiek kalendārā atzīmēts, kā uzvedās + vecāki (nu labi, parasti mamma, mammas jau ir tās riebīgākās) seko līdzi savai uzvedībai, kas parasti ir bērna ilgstošas riebeklības pamatā.

Nu apmēram tāda sistēma ir mums.

Atkāpes ir (t.i., es neesmu laba māte), bet šīs atkāpes netiek pasniegts kā sods, bet kā mammas kļūda, "piedod, es nedrīkstēju pret tevi šādi izturēties, es centīšos turpmāk tā vairs nedarīt".


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?