tā kā maltīšu jomā dominē apnicis-viss-ko-ēdu un to-ko-vēlos-nevar-jo-resns-tā-var-palikt,
meklēju iedvesmu, risinājumus, idejas, jēgu..
japāņu virtuve piedāvā šādu nostāju - varenie pieci pieci katrā maltītē:
5 sajūtas:
- garša [manuprāt, ēdiens bez garšas ir velti dzīvota dzīve]
- smarža [ar to vien dažkārt pietiek, lai viss būtu labi!]
- redzējums [skaists, māksliniecisks utt. noformējums tomēr ļauj justies īpaši]
- tauste [nevar noliegt, rīsi no maiga porcelāna bļodas ir kas cits, nekā no plastmasas vienreizējā šķīvja]
- skaņa [klusums, mierīgas skaņas ļauj baudīt, iedziļināties, pamanīt]
5 krāsas [nodrošina daudzveidību]:
- balts
- melns
- sarkans
- zaļš
- dzeltens
5 garšas [nodrošina daudzveidību]:
- sāļš
- salds
- skābs
- rūgts
- umami [vienkārši sakot - gards vai delicious!]
5 pagatavošanas veidi [nodrošina, ka ne tikai cepts]:
- svaigs
- vārīts
- cepts
- tvaicēts
- grilēts
5 attieksmes [laimītei]:
- I reflect on the work that brings this food before me; let me see whence this food comes
- I reflect on my imperfections, on whether I am deserving of this offering of food
- Let me hold my mind free from preferences and greed
- I take this food as an effective medicine to keep my body in good health
- I accept this food so that I will fulfill my task of enlightenment