entries friends calendar user info Previous Previous Next Next
sonnenschein - par fiziskajām aktivitātēm
[info]swirl
Add to Memories
Tell A Friend
par fiziskajām aktivitātēm
labu laiku staigāju vismaz 10k soļu dienā, un tad man teica, ka tas ir tik maz, ka neskaitās kā fiziska aktivitāte un gan jau daļa taisnības tur bija, bet tas man lika justies mazliet labāk par sevi, jo bija kaut kāds vienkāršs mērķis, ko sasniedzu katru dienu, pat tad, ja viss cits bija aizgājis pa pieskari. var ievērot, ka rakstu pagātnes formā - pakļāvos tādam vai citādam spiedienam un savu n (kur n bija ap 170) dienu pēc kārtas soļošanas streak pārtraucu. kur prāts, ne? lai vai kā, doma bija, ka tā vietā taču varētu darīt kaut ko citu, bet te nu laika gaitā sastapos ar šķērsli, ka man nekad nav bijis ieradums regulāri sportot, tāpēc saņemties skriet trīsreiz nedēļā tikai tāpēc, lai būtu slodze, nevaru, jo nav motivācijas. iepriekšējā vasarā skrēju paralēli tam, ka staigāju, un tur tad nevajadzēja nekādu papildu mērķi. tas, ko te visai haotiski mēģinu pateikt, ir - regulāra skriešana nav aizstājusi kādreizējo staigāšanu. tagad uz darbu braucu ar velo, un man tas kā fiziska aktivitāte nepatīk (lai neteiktu, ka riebjas), tas nav nekas vairāk kā transportlīdzeklis, jo sabiedrisko transportu šajā laikā izmantoju tikai tad, ja ārā līst vai saprotu, ka nespēšu piespiest sevi aizbraukt (gadās arī tādas dienas). tā nu es esmu pazudusi kaut kur un galvenā problēma gan jau bija mana mugurkaula trūkums kaut kad rudenī, kad pārtraucu staigāt, tāpēc, ka tagad tā pa lielam nav nekā - ir epizodiska skriešana, kas nesagādā prieku, ir puslīdz regulāra riteņbraukšana, kas nesagādā prieku un dzīve šobrīd iekārtojusies tā, ka iespējas atsākt staigāšanu nav, ja vien neapņemos tam veltīt atsevišķu laiku (te nav runa par pārgājieniem, tie nav no šīs kategorijas).

es gribētu tikt atpakaļ tajā vietā, kur biju pirms gada, gribu to pašu mindset ar vienu modifikāciju - nepakļaušanos tam, ko citi saka, ka staigāšana ir sūds. tas varbūt nav daudz, bet ir labāk kā nekas. gribu atkal vākt soļus un tad skriešana ir tikai soļu vākšanas veids, un tad ir motivācija. te, protams, būtu jāmaina dienas režīms, lai to sasniegtu, pagaidām nav skaidra plāna, kā to izdarīt.

Current Music: Mondo'77 - Looper

Comments
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 10:03 am (Link)
kas ir iemesles nepatikai pret velo?
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 10:26 am (Link)
domāju, ir vairāki: vispirms - pieredzes trūkums, braukšana pa rīgu tāpēc randa milzu stresu, vef tilts pats par sevi ir pieminēšanas vērts. tiesa, posmslīdz teikai šķiet jauks. otrkārt - laikam nemāku samērot ātrumu vai ko nu citu - gribas ātrāk nokļūt darbā, bet tad sanāk iesvīst, un nepatīk doma par to, ka darbā jāpārģērbjas, citiem vārdiem sakot, braukšana uz darbu ar velo saistās ar kaut kādām neērtībām. ja tas ir izbrauciens tāpat vien, ir cita lieta un paliek tikai pieredzes trūkuma faktors, jo jūtos kā lose, kas nemāk uz lēzenas apmales uzbraukt.
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 10:32 am (Link)
izklausās pēc prakses trūkuma. (: darbs dara darītāju.
vef tilts ir izcili pretīgs, piekrītu. da i vispār velosatiksmes organizācija pilsētā.
bet esmu absolūti par to, lai pēc iespējas vairāk cilvēku pārvietots ar velo, man ir ilūzija, ka tas palīdzēs sakārtot vidi.
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 10:48 am (Link)
ja ir normāla velo infrastruktūra, piekrītu, ka velo ir labs pārvietošanās veids, bet man vēl daudz darba priekšā, lai justos droši un ērti arī esošajos apstākļos :D
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 10:49 am (Link)
veiksmi darbā (;
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 10:58 am (Link)
paldies! :)
restart From: [info]restart Date: May 12th, 2020 - 10:58 am (Link)
To visu varu attiecināt arī uz sevi, kaut gan manā maršrutā nav Gaisa tilts. Nav tā, ka man galīgi nebūtu pieredzes, bet labprātāk staigāju ar kājām vai braucu ar sabiedrisko transportu. Ja ierodos mājās krietni sasvīdis un stresains, tad man tās 10-15 ietaupītās minūtes it neko nedod.
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 11:17 am (Link)
es parasti pēc sabtrans esmu stresā un sasvīdis XD
a ar velo reizēm izdodas nemīt uz pilnu klapi, saģērbties attiecīgi un nesasvīst.
palaikam pasvīst esot veselīgi, strpct. nedaudz sirsniņu izkustināt, kā saka.
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 11:48 am (Link)
man, salīdzinot ar sabiedrisko, laika ietaupījuma pat īsti nav, varbūt 5 min un ievērojamais bonuss, ka nav cilvēkos jābūt; ar kājām uz darbu iet tos 8+ km galīgi prāts nenesas, tāpēc tā nav opcija. varbūt es te neredzu kādu risinājumu, bet velo lielākajā daļā laika šķiet kā mazākā ļaunuma risinājums.
jgz From: [info]jgz Date: May 12th, 2020 - 11:03 am (Link)
"Best training program is the one you actually do".
Ja patīk, var kautvai kūleņus apkārt rajonam mest. Spiest sevi darīt ko tādu, kas nepatīk, nav ilgtspējīgs plāns.
Ja nu arī pašu uztrauc slodzes trūkums staigājot, tad to var mēģināt labot ar roku/kājiem svariem vai ko tādu. Ja neuztrauc slodzes trūkums, tad atliek tikai staigāt :)
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 11:18 am (Link)
daudz kas nepatīk, ja nesanāk. sāk sanākt, sāk arī patikt. tāka reizēm nepatiku jāparvar, lai tiktu pie rezultātiem. vismaz tā man rādās.
jgz From: [info]jgz Date: May 12th, 2020 - 12:16 pm (Link)
Nav jau tā kā, viņa kluptu skrienot, lol. Skriešanā mainās tikai distance un ātrums, šaubos kā pēkšni sāks patikt.
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 12:22 pm (Link)
esmu novērojis, ka cilvēki skrien tik dažādi, ka tur ļoti daudz, ko var mainīt. uz dažiem man ir bijis sāpīgi skatīties.
ar velo tas pats. kaut vai nepareizs beņķa un stūres augstums. nepareizs muskuļu spēka pielietojums. un pasākums kļūst par moku kambari.

tikpat labi šis, protams, var nebūt tas gadījums.
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 11:50 am (Link)
Tu, starpcitu, biji viens no tiem, kas man par staigāšanu norādīja, ka "lol nau verc" :D

es te tagad plānoju, kā pēc iespējas nesāpīgi mainīt dienas režīmu, lai ietilpinātu visus soļus un beigās sev nebesītu par to to, ka mēģinu to darīt.
jgz From: [info]jgz Date: May 12th, 2020 - 12:22 pm (Link)
¯\_(ツ)_/¯

Es te tagad pats mēģinu regulāri skriet ar visnotaļ nožēlojamiem rezultātiem, tas varētu būt mainījis manas domas.
I mean, staigāšana notiekti nav tas efektīvākais sportošanas veids, bet ja tas patīk, then why the hell not. Get's the job done, just in longer time.
kakjux From: [info]kakjux Date: May 12th, 2020 - 01:07 pm (Link)
man vispār patīkamību sagādā tikai staigāšana un specifiskos apstākļos, kuru sen vairs nav, aštangas joga. neuzskatu, ka esmu sliktāka par skrējējiem, vai citiem. pie tam, es to staigāšanu neuztveru kā sportu, sportu. es staigāju, jo man vienkārši patīk process. tā arī rodas lieliski rezultāti - ne tikai fiziskajai formai, bet daudz svarīgāk, ka apsēžoties sēžu vēl brīdi totāli high, endorfīnu jūrā priecādamās par distancēm un sasniegumiem.
(bet es dzīvoju ļoti izolētu dzīvi arī bez lockdown un man nav jānokļūst fiziskā darbavietā.)
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 02:01 pm (Link)
gāju googlēt, kas tā par jogu, diži gudrāka tik un tā nekļuvu.

man iepriekš ar staigāšanu bija līdzīgi - bija dienas ar normālām divu stundu pastaigām (jo visus soļus vajadzēja vienā piegājienā dabūt), pēc tām vienmēr kaut kāds smaids sejā, bet tas kaut kā citādi no pārgājieniem - tur patīk sevi izaicināt un kaut kādu papildu grūtību uzkraut.
kakjux From: [info]kakjux Date: May 12th, 2020 - 03:52 pm (Link)
ashtanga yoga ir viena no fiziski smagākajām, cik saprotu. un viņai ir diez gan set sequence, bet man patika. ļoti. bet es mājās viena nevaru, man vajag to trako skolotāju, kas mani visu laiku pušo un dresē.

jā nu. es staigāju, jo man patīk. patīk process, patīk smaids sejā. vienkārši patīk. man patīk pāris stundas pēc darba, man patīk sešas stundas sestdienā. es kaut kā nefokusējos uz to sporta aspektu, tas lai tur notiek pats no sevis. es gribu iet un staigāt, jo patīk un viss. pagaidām vēl drīkst būt hobiji šajā kapitālismā, kurus dara tikai tāpēc, ka Patīk. :D
panacea From: [info]panacea Date: May 12th, 2020 - 02:55 pm (Link)
Hmm, jocīgi, ka saka, ka staigāšana nekam neder. Kavai NHS (britu veselības dienests) saka, ka staigāšana ir pilnīgi OK, ja vien tā ir tāda mundra staigšana nevis lēns pastaigas solis: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/walking-for-health/

Papildus staigāšanai vajadzētu vienīgi mājās vēl pataisīt vingrinājumus ar pretestību, bet tad tas manuprāt ir normāls fizisko aktivitāšu apjoms un tā iesaka tie paši briti: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/

Skriešana, manuprāt, vispār tiek uzskatīta par tādu meh no visiem sportiem, jo viegli sabojāt ceļgalus un citas locītavas, kas jo īpaši sūdīgi atspēlējas uz vecumu.
From: [info]swirl Date: May 12th, 2020 - 03:20 pm (Link)
te jāatzīst, ka cilvēki, kas par staigāšanu izteicās ne īpaši atzinīgi, bija ar pieredzi aktīvākos sporta veidos, proti, futbolists, orientierists u.c. nejautā man, kāpēc to nesaslēdzu kopā, man atbildes nav.
jgz From: [info]jgz Date: May 12th, 2020 - 05:36 pm (Link)
Futbolistus nevajag ņemt galvā, viņiem bojātas smadzenes bumbas sišanas ar galvu dēļ.
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 06:27 pm (Link)
Diemžēl avotus neatceros, bet bija teorija, ka nav svarīgi vai persona skrien vai iet vai rāpo, patērētās kalorijas uz km nemainās. (par rāpošanu šaubos, jo tur aktīvi iesaistās 2x vairāk ekstremitāšu)

Ja sanāk vēl iet kalnā, lejā, tad diezgan droši var apgalvot, ka staigāšana ir veselīgāka aktivitāte kā skriešana.



panacea From: [info]panacea Date: May 12th, 2020 - 08:12 pm (Link)
Pēc idejas viss, kas ieriņķo asinsriti derēs, plus vēl vajag spēka vingrinājumus kaulu blīvumam.
zazis From: [info]zazis Date: May 12th, 2020 - 08:21 pm (Link)
man ir nepamatotas aizdomas, ka reizēm sirdi iekustināt līdz anairobai slodzei ar nenāk par ļaunu.
24 comments or Leave a comment
profile
User: [info]swirl
Name: sonnenschein
Back April 2024
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930