silent wings ([info]sw) rakstīja,
@ 2013-03-13 01:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:cinema

Wadim
Diez, Latvijā kāds zina par šo dokumentālo filmu? Vārdsakot, tas ir stāsts par kādu LV nepilsoņu ģimeni ar diviem puikām. Tēvs ir padomju ments, māte strādā militārā rūpnīcā. LV atgūst neatkarību, padomju ments vairs nedrīkst strādāt iekšējos orgānos, jo ir krievs, mātei, visticamāk, militārā rūpnīca visp. palido ar visu dziesmugrāmatu kā tāda, sabiedrībā atskan vārdiņš "okupanti", un ģimene izdomā hops! pārcelties uz Vāciju. Apmetas Hamburgā, tur piesakās politiskajam patvērumam, pēc padzīvošanas detention centrā dabū kaut kādu dzīvoklīti, bērnus sūta vācu skolā, visiem stāsta, ka ir pārcēlušies, bet slēpj, ka ir patvēruma meklētāji, jo tad vācu bērni nespēlēšoties ar viņējiem. Integrējas ļ. labi, iemācās valodu, tikai darbu dabūt abiem pieaugušajiem, protams, ir problēmas. Bēgļa statusu šamiem nepiešķir, bet uz LV atpakaļ nefutbolē, ibo LV Doičlandei atbild, ka šie ļautiņi nav arī LV pilsoņi. Deviņdesmito vidū LV noslēdz nolīgumu ar DE par to, ka patvēruma meklētājus no LV droši drīkst spert atpakaļ uz LV. Patvēruma meklētāja statuss ģimenei pazūd. Dažus gadus viņi neirotiski dzīvo, regulāri piesakoties uz īstermiņa uzturēšanās atļaujām un nekad nezinot, vai un uz cik ilgu laiku (nedēļu vai pusgadu) tās piešķirs, ģimenē sākas strīdi un neirozes. Vienā 2005.g. naktī veiksme pazūd, pie ģimenes ierodas imigrācijas dienests un liek pakot mantiņas ceļam uz Latvāniju. Tēvs mēģina močīt mentus un viņu laikam sašņorē, neirotiskā māte izmanto sajukumu, lai pagraizītu vēnas, un nonāk slimnīcā, jaunākajam brālim jāpaliek pie vecākiem, tad nu uz LV aizsūta vienu pašu Vadimu, kuram ir 18 gadu. Čali izmet Rīgas lidostā, uz jautājumu, kurp iet, pasaka, lai pamēģinot DE vēstniecību. Pusis nav bijis LV kopš sešu gadu vecuma, sūdīgi runā krieviski un, patsparsevi saprotams, vispār necik latviski, kabatā viņam ir desmit eiro, un LH ir pazaudējusi viņa bagāžu. DE vēstniecība nepalīdz, jo Vadims nav vācietis, un kāds viņam iedod Maskavsielas divsimto numuru patversmes adresi, kurp čuvaks arī dodas. Sēru krāsās viņš kaut kā nodzīvo LV dažus mēnešus, līdz nelegāli iecieļo atpakaļ DE un satiekas ar ģimeni, lai pēc kādiem mēnešiem atkal tiktu izmests uz LV. Integrēties LV viņš īsti normāli nevar ne tikai valodu dēļ - Vācija viņu ir izraidījusi trīs mēnešus pirms ģimnāzijas pabeigšanas -> oops, bad luck, ne tikai nespīd stāšanās augstskolā, bet pat neskaitās pabeigta vidējā izglītība. Čuvaks pastrādā melno darbu, līdz atkal dodas uz DE, no kuras atkal viņu izmet. Tā tas turpinās, līdz, vienu reizi atkal ieceļojis DE, viņš vnk nostājas uz esbāņa sliedēm un... viss.

Pāris nedēļas pēc suicīda, kad visi ir sākuši bik atčuhnīties, ģimenes jurists šo pastāsta pāris producentiem, kas ikurāt apspēlē migrācijas problēmiņas, un viņi nolemj taisīt augšā filmu, kas 2011. g. iet gaisā.

Filmā ir izmantoti ģimenes foto un videomateriāli, dok. lentas no padumjās Latvijas un 80-to atbrīvošanas mītiņiem pie Mildas, film. grupa ir braukusi runāties arī ar soc. darbiniecēm no bomžu patversmes, kuras labi atceras apjukušo Vadimu.

Man pašai subjektīvi nav īpašu simpātiju ne pret vienu no šī stāsta varoņiem, lai pat neteiktu vairāk par abu puišu vecākiem, jo dafiga daudz ciešanu viņi paši sev un bērniem būtvarējši aiztaupīt (kaut vai iemācoties tak to nelaimīgo "suņu valodu" un pārkvalificējoties - man kā bišķi informētākam skatītājam par tā mūvja mērķauditoriju radās iespaids, ka tai viņu emigrācijā patiesībā runa vairāk bija par principiem, bet principi ir baigi dārgā štelle). Tāpat ir likumsakarīgi, ka DE viņus meta ārā, jo tādi bija likumi, un nav, ko īdēt, kaut arī filma uzskatāmi parāda, cik sistēma ir trula un nespējīga iedziļināties Gadījumā un tajā, vai cilvēkam, kuru aizmet nekurienē, tā nekuriene patiešām nozīmē atgriešanos savā valstī un kaut kādas iespējas ieligzdoties tur.

Jārēķinās arī, ka tie tomēr ir LV nepilsoņi, no kuru vantage point tiek runāts, un viņi vācu intervētājiem stāsta daudz bullšita, tāpēc būtu reāli interesanti  palasīt kaut kādas LV atbildes reakcijas. Diez, patiešām, kāds LV zina, ka ir tapusi šāda filma?



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kalnietis
2013-03-13 02:03 (saite)
Par šo nebiju dzirdējis, bet varbūt(!) derētu ieskatīties. Bet neapsolu, ka gribēšu iedziļināties... pašam pietiek savu murgu. Tutrubā atradu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sw
2013-03-13 02:21 (saite)
vaiii, ku labi, tagad draudziņi arī varēs paskatīties uz drūmo LV no vācu un padomju cilvēka skatpunkta! (Maskačka un bomžu patversme ir uz beigām)
paldies! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-03-13 02:51 (saite)
bet vai vajag?
paskatīties?
to samurgojumu :/

dok, filmu, kā vāci izmet piem. turciņus no zemes, jauniešus, kas (pat ne no sešu gadu vecuma - da vispār) Nekad savā senchuu zemē nav bijuši vai tml. - ir gana sacepināts...
sviests un provokācija un viss... kārtējais chīkstuļu stāsts...
visi slikti :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sw
2013-03-13 10:26 (saite)
bet kas šito finansē? kaut kādi imigrantu lobiji, vai?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-03-13 10:48 (saite)
nebrīnītos, ja pati "Rašša" arī finansētu :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]petro
2013-03-13 08:04 (saite)
Par to, ka nevarēja iekšlietās strādāt dēļ tautības ir tīrākie meli. Vispār Latvijā mentos ļoti daudz krievu ir strādājis jau no pašiem pirmsākumiem. Vienam pat sanāca :( kļūt par varoni. Un tā pa īstam LV valodas zināšanas no viņiem sāka prasīt tikai šajā gadu tūkstotī, tā kā nebija arī tas aklimatizācijas periods nemaz tik īss. Pilsonim gan laikam vajadzēja būt, bet visi kuri gribēja dabūt pilsonību to pamanījās sadabūt arī bez valodas zināšanām. Cits jautājums ka daudzi Krievijas propagandas iespaidā ilgstoši saglabāja nepilsoņa statusu pārliecības, ka tūlīt, tūlīt atbrauks наши ar tankiem un visu atkal sakārtos pa vecam. Un nekādu lieku valodu vairs nevajadzēs. Kā arī Krievijas vīzas saņemšana nepilsoņiem, nezinu kā tagad, bet ilgstoši ir bijusi daudz atrāka, lētāka un vienkāršaka

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hedera
2013-03-13 08:51 (saite)
Jap, tieši nācu teikt, ka pēc tā brīža LV situācijas, no mentenes tēvu nebūtu izmetuši. Par mātes darba vietu gan taisnība, bet tas (ražotņu likvidacijas) patiešām skāra cilvēkus masveidā, un ne jau tikai nepilsoņus.

Jā, bet tā ir tā subjektivitātes lieta, ka vēsture ir katram sava.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kreiza
2013-03-13 09:17 (saite)
Kāpēc nebūtu izmetuši, ja bija prasība par pilsonību? (filmu neskatījos)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2013-03-13 09:29 (saite)
Prasību par pilsonību pieņēma tikai 1994. gadā.
Skat. 8. + apakšā pārejas noteikumus: http://www.likumi.lv/doc.php?id=57343

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kreiza
2013-03-13 09:31 (saite)
Skaidrs :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kreiza
2013-03-13 09:16 (saite)
"to pamanījās sadabūt arī bez valodas zināšanām"- ja kāds spēj likumus pārkāpt, tad tas nenozīmē, ka būtu jānosoda tas, kurš likumu nepārkāpj. Un jā, pilsonība ir obligāta prasība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2013-03-13 10:26 (saite)
nosaukšu vēl kādu daudz prozaiskāku iemeslu, kāpēc saglabāt nepilsoņa statusu - nepilsoņus neņēma armijā. tam pievienojot jau minēto iespēju ik vasaras izbraukāt pie babuškas krievijas laukos daudz vienkāršāk nekā pilsoņiem, ir diezgan smieklīgi pieņemt, ka nepilsoņa statuss tika saglabāts pārliecības dēļ un ka visi baigi gaidīja tankus. cilvēki dara kā viņiem vieglāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-03-13 10:50 (saite)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]degeneralis
2013-03-13 09:40 (saite)
Pirmā dzirdēšana. Bet derētu atcerēties novilkt, kad mums parādīsies normāls internets. Sen nekas vācu valodā nav skatīts.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sw
2013-03-13 10:25 (saite)
Nuu, cik es te no komentāriem saprotu, muļķību tai filmā ir ir Vēl vairāk, nekā biju domājusi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]karmena
2013-03-13 11:32 (saite)
eu, uz pavasari foršas filmas jāskatās! es varētu bedzot tev sameklēt to keep smiling un iemest pastkastītē...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sw
2013-03-13 11:47 (saite)
JĀ!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?