svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2020-01-29 22:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
#DziesmaManaiPaaudzei
Mana paaudze

Man patīk mana paaudze (vēlie 20, agrie 30). Man šķiet, ka mēs esam labā balansā starp vairākiem poliem. Protams, cik nu vispār ir iespējams runāt par tik lielu cilvēku skaitu, kā vienotu kopumu.
Man šķiet, ka manai paaudzei ir saprātīgas tehniskās prasmes (cilvēki var paši pieslēgt veļasmašīnu, salabot sifonu, nomainīt zālespļāvējam sveci, kko salodēt, nomainīt cieto disku, piešūt pogu utml.), bet vienlaikus nav būmeriem raksturīgā alerģija pret jebkādu pakalpojumu izmantošanu. Protams arī ciešamas digitālās prasmes.

Man, šķiet, ka manai paaudzei ir tāds saprātīgs liberālisma gars – izturas pieklājīgi pret gejiem un melnādainiem, izprot reibinošu vielu pārmērīgas regulēšanas problemātiku, piemīt iekļaujoša attieksme pret personām ar invaliditāti, pēc noklusējuma pieņem, ka sievietei var būt bagāta un aizraujoša profesionālā dzīve utml. Bet vienlaikus piemīt skepse pret 75 dzimumiem (kuram katram ir piemērots vēlamais vietniekvārds), to ka resnums var būt viens no skaistuma etaloniem un to, ka mums vajadzētu kaut kā kompensēt balto vīriešu nodarīto postu. Ja arī kādam pasprūk kāds mazs rasismiņš, tad vairāk kā mēms vai hiberbola kā tāds deep būmeru rasisms.

Man šķiet, ka manai paaudzei ir arī saprātīgs ģimeniska nacionālā konservatīvisma gars – šķiet ka visi mani peers uztver ģimeni, kā nozīmīgu un vērtīgu savas dzīves daļu. Daudzus varētu raksturot kā nacionālistus, bet tādā labā “in-group orientētā veidā” bez kāda “stulbie okupanti ņemiet savus čemodānus” tupuma, drīzāk tādā “mīli savu kaimiņu un neesi pimpis pret līdzcilvēkiem” veidā.

Man šķiet, ka mani paaudzei ir arī saprātīgs individuāla hedonisma gars. Tā, ka var atpūsties bez sevis pātagošanas par to, ka “vaimandieniņ darbs ir tikums”, bet vienlaikus arī neieslīgt līdz celim bezdarbā un alkoholā. Tiesa gan, varbūt, mēs vienkārši neesam gana veci, lai ieraudzītu 50 gadīgos mileniāļus ar vēja appūstām sejām.

Man šķiet, ka arī profesionālajā dzīvē ir labs balanss starp korporatīvo buzzword lietošanu un “mēs esam šie jaunie profesionāļi, kas dara visas nopietnās lietas” attieksmi un tādu “pēc būtības” pieeju, kas var paredzēt arī to, ka kaut kas no visa nav ļoti svarīgs.

Eh, gala beigās, jau laikam nav tādas paaudžu koncepcijas, gala beigās sanāk kaut kāds stereotipu apkopojums, kuriem droši vien nav nekāda nozīmīga statistiska pamatojuma.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2020-01-29 22:47 (saite)
Tas viss tā var šķist, jā, bet atceries, ka tu drīzāk apraksti nevis savu paaudzi, bet savu burbuli, kas ir tikai daļa no. Paaudzi no iekšpuses nevar skaidri redzēt, īpaši jau reālajā laikā. Tas ir kaut kas pārāk liels, ko nevar pārredzēt. Varbūt kaut kas iezīmējas tikai atskatoties daudz vēlāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-01-29 22:57 (saite)
Noteikti. Tāpēc arī pierakstīju pēdējo teikumu - liekas, ka tās visas tādas extra subjektīvas sajūtas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2020-01-29 23:30 (saite)
Nu, nu, par to mīkstsirdību pret okupantiem runā par sevi, no tādas pašas paaudzes perspektīvas rakstot, ziņoju, ka pietiek uzdot dažus kritiskus jautājumus, un tēlotā, gļēvā tolerance pret okupantiem ātri nokrīt kā plāna čaula vietā paliekot tikai rokas bezspēcībā noplātošai rezignācijai.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]krishjaanis2
2020-01-29 23:34 (saite)
Skumjākais jau ir tas, un tas ir tiešām pārsteidzoši, ka šai paaudzei ianākot politikā, darba tirgus u.c. elites pozīcijās, atklājas, cik patiesībā maz funkcionalitātē viņi atšķiras no sovoka paaudzes. It kā mēs būtu nolemti mūžīgai atpalīcībai no Igaunijas pamata lietu izpratnē un deformētā ekonomikas tvērumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-01-30 10:00 (saite)
Pašam liekās, ka ir liela šķirtne, starp "deep sovoka" paaudzi un 30 - 45 gadīgajiem. Gan labā, gan mazāk labā ziņā. Man gan sajūta, ka patiesu eliti vairāk veido 50+ cilvēki.

Jo vairāk domāju par paaudžu tvērumu, jo vairāk liekas, ka tās ir pupu mizas. Ir jauni gados jauni cilvēki, kuri ir veci un gados veci cilvēki, kuri ir jauni un priecīgi. Kultūra un paaudze drīzāk piešķir kkādu toni/nokrāsu viņu personībai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2020-01-30 10:17 (saite)
Man ir 42 un absolūti nejūtos daļa no sovoka paaudzes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2020-01-30 19:09 (saite)
Jā, ir redzēti svaigi 20gadnieki, kuri domā tieši tāpat kā "Vai viegli būt jaunam" daži intervētie paraugpilsoņi - vispirms dzīvoklis, ledusskapis, mašīna, sieva utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]svesinieks
2020-01-30 09:55 (saite)
Nezinu - man lielākoties šķiet, ka tas vispār nav tāds aktuāls jautājums.

Tas, ko es gribēju teikt, ka man ir sajūta, ka ja kādreiz, ir kompānijā vai profesionālajā dzīvē ir kāds krievvalodīgais, nevarētu teikt, ka pret viņu ir kāda īpaša attieksme. Protams, ir kkāda valodas/kultūras barjera, bet nav nekas, ko es varētu raksturot kā "rokas bezspēcībā noplātošu rezignāciju". Ja kādreiz ir kādi asumi, tad dēļ tā, ka cilvēks ir lohs :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]glam_our
2020-01-30 22:14 (saite)
Paldies, tagad es zinu, ka esmu tava paaudze (vai burbulis), nevis ok boomer, kas ir atvieglojoši.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-01-30 22:36 (saite)
Tāda ziņā, ka baidījies būt boomer riska grupā? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]glam_our
2020-01-31 12:41 (saite)
Jā, es tik ļoti uztraucos, ka “Ok boomer” joki varētu būt tēmēti man, ka baidījos pat gūglēt 🙈

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-02-01 14:13 (saite)
Ikkatrā no mums ir mazs boomeris, kas baidās no pārmaiņām un kam patīk tasīte šķīstošās kafijas, kārtīgs mauriņš un tikko pļautas zāles smarža.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-02-01 16:05 (saite)
Būmeru mēms tomēr ir specifiskāks par "vecs konservatīvs gīzers, kas bļauj uz bērniem, kas iebriduši viņa mauriņā". Vairāk attiecas uz Rietumu paaudzi, kuru jaunība bija 60ajos, pīpējot zāli, hujārījot lsd, tusējot vudstokā, tusējot hipiju komūnās un, kuri bija pilnībā zem "civil rights movement" propagandas (feiki)ideālistiskā zeitgeista. Tie, kas nenonarkojās, kļuva par tevis piesauktajiem vecūkšņiem, kas pēdējās desmitgadēs Rietumos ir dominējošā vecuma grupa. Viņi, ar savu kreiso domāšanu ir pie vainas pašreizējajam haosam, bet tajā pašā laikā paši benefitēja no vecāku, konservatīvāku paaudžu sarūpēto materiālo bagātību un infrastruktūru. Tāpēc pret viņiem nereti ir šī nicīgā attieksme.
Bijušā PSRS pilsonim būmeru mēms nav saprotams, tam nav konteksta. Cilvēki, kas bija savā pacmit/20 vecumā 60to gadu PSRS un Varšavas blokā ir pavisam citādi, nekā tie, kas dancoja ielās zem Saula Alinska stabules kaut kur Kalifornijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-02-01 17:59 (saite)
Pieņemu, ka boomeru mēms ir tik daudzpusīgs, ka zem tā var ietilpināt gan biezas lietas (kā izpratni par vēlamo sociālekonomisko regulējumu), gan arī gauži plānas lietas kā N kedas.

Man gan liekas, ka ir arī sovietu būmera tips, protams, ar citu garšiņu kā Rietumu analogs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2020-01-30 22:17 (saite)
Tas tač eidžisms! Jauni cilvēki ir forši, bet vecie ir old grumpy geezers.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-01-30 22:37 (saite)
Tā virspusēji - jā, bet pie aršanas, naudas un varas kā reiz ir visādi vecūkšņi. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-01-30 23:13 (saite)
Jā un jaunūkšņi arī reiz būs vecūkšņi. Tas ir tikai dabiski, ka veci buki ir augstāk hierarhijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2020-01-30 23:02 (saite)
Tas ir japija profils. Marketolõga sapnis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2020-02-01 14:14 (saite)
Man gan liekas, ka mūsu paaudze ir noturīgāka arī pret mārketinga aktivitātēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?