starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2006-10-16 10:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nāk rudens apgleznot
Nevaru saprast - dzīve laukos – tas ir dzīves veids vai bizness; izvēle vai spaidi; pārliecība vai maldi? Labi, precizējot – nevis dzīve laukos, bet lauksaimniecība kā nodarbošanās. Ja skatās pragmātiski kā uz profesiju, kuras izvēli nosaka mantoti, pieejami resursi, paaudžu pēctecībā uzkrātas zināšanās un profesionāli knifi, tad tās ienesību eksistences nodrošināšanā nosaka tādi paši riski kā jebkurā darbības sfērā. Un tā ir uzņēmējdarbība, mazais bizness. Ir skaidrs, ka šis bizness ir vairāk kā jebkurš pakļauts nepārvaramas varas ietekmei (barga ziema, sausa vasara, slapjš rudens, vēls pavasaris).. Bet procentu likmes, kursu svārstības, enerģijas cenas, kvotas ietekmē visus – arī “pilsētniekus”.
No kurienes šī poza - Mēs un Jūs? Kur rodas tā pretnostatīšanās? No kā tā savstarpējā nesapratne? Vai tāpēc, ka atšķirīgi izmantotie ražošanas līdzekļi, resursi, prasa atšķirīgu domāšanu? Ir vērojama interešu sadursme?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]siltavieta
2006-10-16 11:36 (saite)
tas ir dzīvesveids

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]siltavieta
2006-10-16 11:36 (saite)
tāpat kā dzīve pilsētā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]starro
2006-10-16 11:40 (saite)
komforts un ērtības maksā bargu naudu! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2006-10-16 11:41 (saite)
gan pilsētā, gan laukos, starp citu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2006-10-16 11:39 (saite)
ir jāpiemaksā, lai varētu atļauties savu dzīvesveidu. Pašam. Par savu izvēli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2006-10-16 12:09 (saite)
Pilsētnieki a)ēd laucinieku saražoto b)brauc nedēļas nogalēs uz laukiem, kurus pašreizējā izskatā un daudzveidībā uztur tieši mazie lauksaimnieki. Kāpēc lauciniekiem kaut kas īpaši būtu jāpiemaksā? Pilsētās sabiedriskais transports tiek subsidēts, ielas remontētas ar dažādu ES fondu atbalsta līdzekļiem. Laukos tāpat - ir lietas, kas tiek subsidētas, un tas ir normāli, lai uzturētu dažādu saimniecības nozaru daudzveidību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]starro
2006-10-16 12:21 (saite)
Protams, pastāv gan darba dalīšana, gan ienākumu pārdalīšana. Tas viss ir labi no funkcionējošas sistēmas un makroekonomikas viedokļa. Bet te es gribēju palūkoties no cilvēka viedokļa, kurš iekārto savu dzīvi, savu telpu, savu nodarbošanos, savu mikrosabiedrību - veic mērķtiecīgu un apzinātu izvēli, kā harmoniski savu mūžiņu pavadīt. Runa ir par gandarījumu, ko sniedz viss tas, kas ir uz svariem. Balanss starp iespējām un vēlmēm un kādas morālas tiesības sūkstīties un vainot valdību.
Protams, ir valstiska sociālekonomikas plānošana, bet tā nevar būt pretrunā ar cilvēku vēlmēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2006-10-16 12:31 (saite)
Morālas tiesības vainot valdību iestājas brīdī, kad valdība, es atvainojos, sāk drāzt lauksaimnieku. Un dara to visādos veidos un ar katru reizi vairāk.
Kā Tu domā to, ka "valstiska plānošana nevar būt pretrunā ar cilvēku vēlmēm"? Var, un kā vēl.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?