Fri, Oct. 17th, 2014, 03:46 pm

Nāk siema un augstums. Suņam pirmie Ziemassvētki, cerams, ka viņam negaršo egles. Viss pārējais, sākot ar kaķa kakučiem, turpinot ar sapuvušām ūdenszālēm, uzkožot pa zaļam kartupelim, beidzot ar liellopu trahejām, šim garšo.

Šai sakarā, vai suņiem vispār eksistē garšas izjūta? Cilvēkam, ja es pareizi saprotu, garšas sajūtas ir visai trulas - sāļš, salds, skābs, rūgts un nātrija glutamāts. Visas marinēto persiku, šokolādes un vītušu citronu nianses nāk caur degunu. Turpinot domu, salīdzinājumā ar suņiem mūsu deguns ir truls bluķis. Attiecīgi, suņiem it kā būtu jājūt vēl miljons smalkāku nianšu un, kas zina, varbūt par jāspēj atšķirt vīna šķirnes. A jamais ķeselē kaķa kakučus no kastes laukā un labprāt izmanto iespējas ielīst uz galvas miskastē. Man liekas, ka suņiem garšas izjūtas nav vispār. Vai arī ļoti perversa gaume.

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:01 pm
[info]eermaniitis

maitēdāji - ko padarīsi :)

gluži kā sakot cilvēce izcelsmes pirmsākumos ;) līdz kļuva sapiens, lai gan arī šobrīd daži augsti vērtē veca vīna un sapelējuša siera garšas un smaržas burvību

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:10 pm
[info]sirdna

Hm. Iespējams, ka mūsu jaudīgais intelekts vienkārši sagādā mums ilūzijas. Tīklos lasīju, ka Parmas tipa cietā siera aromāts = vēmekļi. Bet viens skaitās delikatese, kamēr otrs galīgi nemaz.

Vai tās visas ir mūsu ilūzijas, un kaķa kakas patiesībā ir tīri tā neko?

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:13 pm
[info]eermaniitis

nu visādas kakas priekš dzeršanas it kā esot

teiksim vīns un alus - baktēriju pārstrādes produkti

tā paša civet-kafija

tad domājam tālāk - siers, skābais krējums, jogurts - tīri pārstrādes produkti

tad tie mušu kāpuru izkārnījumi tajā īpašajā sierā, kura nosaukumu neatceros

medījums, kuram esot labi jānobriest, pirms viņš iegūst patieso garšu

hmm ... nu kas vēl ... tur tā liekas kā uz to paskatās ;)

Fri, Oct. 17th, 2014, 09:54 pm
[info]neoplasm

vēl ir tā mērkaķu izkakātā kafija, ko vjetnama tirgo uz urrā un bis. pati dzēru un bija lieliska, ar tādu khehehe šokolādes niansīti :C no kurienes nākuse, uzzināju post factum.

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:10 pm
[info]rediiss

ir teorija, ka viņi jūtot katru sastāvdaļu atsevišķi. nu, teiksim, mums marinēta gaļa ož pēc marinētas gaļas, a suņam - o, gaļiņa, o, sīpoliņš! tāka misenē viņš arī drošvien jūt visko garšīgu nevis visu kopā vienā smakā

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:17 pm
[info]sirdna

aha, tas šo to izskaidro.

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:13 pm
[info]ravejsledzejs

nākamreiz, kad grauzīsi sapuvušo sieru ar dzīviem mušu kāpuriem - neskopojies un padalies ar suņu. viņš būs sajūsmā un secinās, ka vismaz dažreiz arī tas dumjais, mīžīgi pieskatāmais divkājainis ēd arī kaut ko baudāmu, nevis tikai kaut kādas fui-pē-vē lapas ar kaut kādu ķiploku-citronu smirdoņu pa virsu.

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:15 pm
[info]sirdna

hm, kurš ir tas ar mušu kāpuriem?

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:19 pm
[info]sirdna

Ar uzsvaru uz stipru sarkanvīnu, droši vien, ka varētu pagaršot.

Fri, Oct. 17th, 2014, 08:30 pm
[info]divi_g

Stiprs vīns - spirta uzlējums uz dzērvenēm? :D

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:46 pm
[info]ravejsledzejs

Delikateses siers - Casu Marzu

Fri, Oct. 17th, 2014, 04:17 pm
[info]kihelkonna

viņiem vienkārši gaume cita. savulaik kad mēs suni izmazgājām ar šampūnu, viņš nespēja neko citu kā vien aizskriet uz upmalu un izvārtīties kādā kakā.

Fri, Oct. 17th, 2014, 07:23 pm
[info]sursurs

btw - šim gan esot kkāds izskaidrojums, ka tā plēsēji savvaļā dara - izvārtš kkādu zālēdāju kakās, lai pa gabalu ostu pēc tiem zālēdājiem un vaētu bik netraucētāk pielavīties medījumam..

Fri, Oct. 17th, 2014, 07:25 pm
[info]sursurs

agrāk mans suncis upmalā atrada kaut kādas beigtas zivis un tad vārtījās tajās... Nezinu, ko viņš taisījās medīt, bet pa aptuveni 20metriem (pat ar visu to, ka cilvēka deguns ņefiga nejūt/neatšķir) pēc suņa viņš toč neoda.. :D

Fri, Oct. 17th, 2014, 09:39 pm
[info]kramers

ja kakas ēd tad vitamīni trūkst

Sat, Oct. 18th, 2014, 07:17 pm
[info]mufs

mums māca,ka suņiem ir 1700 garšas receptori, kamēr cilvēkam - 9000

toties, ožas šūnas sunim/cilvēkam ir (dažādos avotos dažādi un arī pa šķirnēm atšķiras) - 1 miljards / 20 miljoniem

garšas kā tādas suns izšķir tās pašas,ko mēs, bet laikam jau viņiem gaumes savādākas :) lai gan manējais,ja varēs, izvēlēsies nevis krievijas, bet fricco chevretine, tāpat kā es- ja par sieriem :D

kaķu kakas kucēnam ēst ir ok, nu, nav ok, bet nav traģēdija, iespējams pietrūkst kas organismā. es to risināju, iegādājoties kaķim kasti ar jumtu un durtiņām, lai tiem labumiem netiek klāt, ar laiku vēlme pārgāja.
suns dara tikai tādas blēņas, kuras saimnieks nav iepriekš novērsis, jo kamēr mazs,viņš griba izmēģināt daudz ko, tāpēc labāk visādas miskastes, čības, vadus,kaķus nobāzt nesasniedzamās vietās, un diskusijas izvest,kad sāk normāli saprast "nedrīkst"un arī klausīt.