-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2016-08-22 16:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
es nemaz nejūtos "feministe". nu tur labi, pirmkārt cilvēks ir cilvēks un tikai tad vīrietis vai sieviete. un tie abi ir līdzvērtīgi. bet ne vienlīdzīgi. jo dažādi. vīriešiem visbiežāk labāk sanāk tas un sievietēm šitas (nepavisam ne vienmēr, protams, protams).
bet tad, kad man pasaka kaut ko no sērijas "tev nepiestāv lamāties". vai tad, kad kādā video par dzemdībām vīrietis dzemdētājai saka "malacis, esmu apmierināts", tad gan es aizsviļos nelabās dusmās, goda vārds.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dominika
2016-08-22 23:39 (saite)
Nu beidz. Piemēram, sieviete, kas nodarbojas ar svarcelšanu, mierīgi pacels lielāku smagumu nekā nesportisks vīrietis. Par gludināšanu jau zemāk raksta. Tas, ka ar vienu vai otru nodarbi biežāk nodarbojas viens vai otrs dzimums, un attiecīgi šī nodarbe tam biežāk sanāk labāk ir tīra statistika - protams, ja gludināt iemāca lielākajai daļai meiteņu un maz zēniem, tad sanāk, ka procentuāli ir vairāk sieviešu, kas to prot labi, nekā vīriešu. Un tas tieši atkarīgs no tā, ka viena vai otra nodarbe tiek nepamatoti uzskatīta attiecīgi par "sievišķīgu" vai "vīrišķīgu", un dažādām bērnu grupām tiek izvirzītas dažādas prioritātes prasmju apguvē. Ja spēks tiek uzskatīts par vīrišķības pazīmi, tad skaidrs, ka 1) zēnus caurmērā biežāk mudinās kļūt stipriem, lai var pacelt smagumus, 2)no personas, kas tiek identificēta kā vīrietis, tika pieprasīts celt smagumus, neatkarīgi no viņa reālajām spējām.

Feminisms vienkārši norāda uz šo nepamatotību, un ierosina - hei, kā būtu, ja mēs automātiski neuzskatītu, ka vīrietim jāceļ smagumi, bet sievietei jāgludina? Kā būtu, ja mēs visus bērnus mudinātu būt stipriem un sportiskiem, jo tas ir veselīgi, un visus iemācītu gludināt, jo tas var noderēt gan sievietēm, gan vīriešiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2016-08-23 12:24 (saite)
es zinu par ko ir feminisms :)
un esmu totāli droša, ka šovinisti metīs man ar sapuvušu tomātu tikpat droši kā to darīs feministi.

es savam bērnam nekad neteikšu "tu taču esi meitene" vai "tu taču esi zēns" ar to paredzot, ka viņīem jāuzvedas atbilstoši to dzimumam. bet meitenēm, tomēr, biežāk patīk krelles un zēniem, tomēr, biežāk ļoti interesē mašīnas/traktori/tanki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2016-08-23 20:28 (saite)
mhm. lūdzu piedošanu, ja rakstītais izklausījās pēc pamācīšanas, nebija tā domāts. mēģināju izskaidrot, kā veidojas šis "biežāk patīk", bet laikam nesanāca.
stāsts jau nav par bērnu audzināšanu "atbilstoši" vai "neatbilstoši" dzimumam. stāsts ir par to, ka mūsu galvās tik dziļi ir iekšā šī kategorizācija, ka ir ļoti grūti palūkoties uz to savādāk, un atteikties no priekšstata, ka (pat ja es personīgi uzvedos vai savus bērnus audzinu savādāk) šāda "dzimumam atbilstoša" uzvedība kā tāda vispār pastāv.

tāda, vispirms tiek pieņemts, ka katram dzimumam ir kādas "dabiskas" pazīmes. pucēšanās un kosmētika mūsu sabiedrībā tiek uzskatīta par sievietēm raksturīgu pazīmi. tātad, ja tavai meitai patīk krelles, tu pieņem, ka tā ka viņa ir meitene, šāda interese ir "dabiska". tātad šai patikšanai ir jābūt arī "dabiskam" pamatojumam, ko tu atrodi fizioloģijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]daria
2016-08-23 20:40 (saite)
Manam dēlam traki patika māsas tutu svārki, ko viņš pa mājām aŗī bieži valkāja. Māsa visu laiku uzsvēra, ka puikas nedrīkst vilkt svārkus.

Vēl viņam bija lillā krekliņš vai kaut kāds apģērba gabals. Dārziņā man vienreiz pienāca par gadu vecāks puika (ap 4 gadi) un pajautāja, vai Mikel esot girl, jo tikai meitenes velkot purple, uz ko es norādīju savas zilās džinas un visādas citas krāsas.

Sabiedrībā baigi tiek uzsvērtas puiku-meiteņu lomas, pat ja mēs to nepamanām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?