-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2015-12-26 11:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
a. ir ieņēmusi galvā, ka viņai nepatīk mazi bērni. biedē un apspļauda mazo brālēnu, ņem nost mantas. vismaz nesit. bet reāli gribētos tikt galā arī ar spļaušanu/biedēšanu/mantu atņemšanu.
tāda pati izturēšanās tiek pārnesta arī uz manu māsu (brālēna māti), tai viņa vienkārši spļauj un, ja var, tad neklausa. jo M. nesaka tikai uķi puķi.

vispār diezgan viegli izdomā, ka ar kādu nedraudzēsies. un tad nedraudzējas arī. īsti nezinu, ko lai rar to dar. droši vien visprātīgāk būtu nejusties slikti dēļ tā, ka citiem ar to ir problēmas. viņai nav visatļautība, šāda uzvedība netiek veicināta. nesaredzu, ka būtu jēdzīgi kaut kā baigi sodīt vai nezko.

apdomājos un, šķiet, sapratu, kur aug kājas nepatikai pret maziem bērniem. 100% droša neesmu, bet šķiet, ka tas ir visai ticami. vēl nesen viņai dārziņā bija diezgan lielas problēmas ar vienaudžiem tādēļ, ka viņa neprata gana sakarīgi izteikties. varbūt viņai ir grūti pieņemt kādu, kuru viņa nespēj saprast. viņš nemāk ne runāt, ne spēlēties.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shelly
2015-12-26 11:46 (saite)
Nu, tagad vismaz varēs pabrīdināt vecākus, ka tāda lieta ir, lai paši domā, ko darīt, jo es drusku saprotu, ka citiem ar to ir problēmas...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-26 11:53 (saite)
es arī saprotu citus. mana problēma nav tajā, ka es nesaprotu citus (šajā situācijā). mana problēma ir, ka es citus saprotu pārāk labi un pārāk personiski uztveru viņu neērtības.
bet apsverot šo situāciju, es nesaredzu, ko es varētu darīt.
uz doto brīdi es vienkārši baidos no jebkādas a. interakcijas ar citiem bērniem un katrreiz ceru, ka būs labi. jau vairākus gadus. jo ja es gribētu reāli kaut ko darīt, tā būtu vardarbība un viņas laušana. un vēl pirms bērna ieņemšanas es zināju, ka, lai vai kas, bet savu bērnu es nelauzīšu. pārāk sāpīgi pēc tam ir sevi salabot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]shelly
2015-12-26 12:20 (saite)
Jā, šai ziņā es daudz par jums un jūsu pieredzi domāju, jo mani vecāki savā ziņā joprojām mēģina mani ielauzīt pēc tā ideālā bērna tēla, kam nav nekāda sakara ar realitāti (un nekad nebūs). Bet, skatoties uz jums, es pirmo reizi dzīvē redzu, ka var taču uzvesties citādāk...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]virginia_rabbit
2015-12-26 13:50 (saite)
viss pāries. nāciet biežāk pie tiem, ar kuriem šādu problēmu nav. un gan jau pēc pusgada/gada šis būs pārgājis, ja kāds neturpinās, piem, dārziņā šādi pret viņu pašu iznesties.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-26 16:25 (saite)
tā jau jādara, jā :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]santech
2015-12-27 11:32 (saite)
arī māsu nesaprot?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-28 09:57 (saite)
nē, māsa viņu audzina. nu tur "es tev atņemu planšeti, kurā tu skaties multenes, jo tu atņēmi dilanam mantiņu". planšete ir viņas, nevis manējā. un a. atzīst tikai vecāku un audzinātāju autoritāti. un vecāku autoritāti ne vienmēr :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2015-12-28 00:34 (saite)
es esmu vienīgā, kurai liekas, ka "jums ir problēmas, ja uz jums spļauj? nu, tās ir jūsu problēmas" ir diezgan drausmīgi?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-28 00:37 (saite)
paga paga, kur es esmu ko tādu teikusi? es nekad neesmu teikusi, vai likusi manīt, ka šāda uzvedība ir pieņemama. ar viņu par to tiek runāts un, vajadzības gadījumā, tiek piemērots arī adekvāts soda mērs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-12-28 00:39 (saite)
"droši vien visprātīgāk būtu nejusties slikti dēļ tā, ka citiem ar to ir problēmas. nesaredzu, ka būtu jēdzīgi kaut kā baigi sodīt vai nezko." manuprāt citiem tā ir visnotaļ leģitīma problēma :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-28 00:47 (saite)
protams, ka tā ir leģitīma problēma, bet "justies slikti" šajā gadījumā ir patiešām pārdzīvot, izjust vainas apziņu un bailes.
bērns ir tāds kāds viņš ir un viņš ir lielisks tieši tāds (kā visi bērni). šis ir posms, kuram jāizdzīvo cauri, vēlams pēc iespējas mazāk kaitējot citiem un arī pašam bērnam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-12-28 00:51 (saite)
jautājums laikam par to, vai neļaut kaitēt citiem ir kaitējums bērnam

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-28 00:55 (saite)
jautājums ir par to, kādā veidā notiek šī neļaušana. kliedzot? sitot? izdzenot no telpas? aizlīmējot muti? bērns nav mazs robots, kuram pasaki "nedari" un viņš klausīs uz vārda. bērnam arī nav tādam jābūt, ja vien tāds nav konkrētā bērna raksturs, jo tādi bērni ir, bet tādi nav pārāk daudz.

es gan īsti nesaredzu, ka viena maza pamērkaķošanās no 5 metru attāluma (neiet runa par īstu spļaušanu) ir kaitējums citiem. ja tas tiek atkārtots, tad tam tiek pievērsta uzmanība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-12-28 01:03 (saite)
nu ierakstā tu rakstīji, ka biedē un apspļauda. mans priekšstats ir tikai no tā, kas tur rakstīts. tagad tu saki, ka tā nav.
un neļaušanai nav taču obligāti jābūt vardarbīgai, kā tu te piemēros uzskaiti, ne? sarunas par to, vai ir vai nav ok citiem darīt pāri, taču ar bērniem notiek? vai tā ir tikai manā fantāzijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-12-28 01:08 (saite)
sarunas ar bērnu notiek no sākta gala. gan uzreiz gan pa starpām, kad ir "tam izdevīgs laiks", respektīvi, bērns ir mierīgs un spējīgs uztvert tādas lietas.

es tagad pat nezinu kā lai to spļaušanu apraksta. ne jau tā kā ar visām siekalām, ka spļauj pēc iespējas tālāk. kā sauc to darbību, kad ar mēli bišķi izbāztu ārā, tiek radīta tāda burbuļojoša/burkšķoša skaņa un siekalas mazliet lido pa gaisu? tas ir tas. un biedēšana ir skaļāka iesaukšanās, nevis, es nezinu, sišana ar grāmatu pa galvu.
tas ir, nenotiek nekas briesmīgs, bet tomēr, darbības nav pieņemamas vai atbalstāmas. tas arī ir tas, ko mēs daram, neatbalstam un nepieņemam, par to runājam un, ja uzskatam par vajadzīgu, sodam.
tas arī ir tas, ko es rakstu, imho mūsu reakcija ir pilnībā adekvāta. problēma ir man - es pārāk personiski uztveru šādas lietas un tendējos justies slikti un vainīga, kad tas ir lieki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ripp
2015-12-28 01:28 (saite)
nupat sapratu, ka man, šķiet, jāprecizē. "nejusties slikti" nav vienāds ar "neko nedarīt" vai "uzskatīt, ka tā ir jābūt". doma ir, ka problēma tiek pamanīta un jārisina nejūtoties slikti/vainīgam par tās esamību. es nerakstītu par to cibā, ja domātu, ka citu apspļaudīšana un sabiedrībā nepieņemama uzvedība kā tādu ir ok.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?