ублюдок ([info]racoon) rakstīja,
@ 2016-11-01 09:25:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par apkuri
Šobrīd notiek ēkas “teorētiskā” plānošana zemesgabalā, kur ir tikai elektrība. Es varbūt kļūdos, bet manā sapratnē svarīgākais ēkā ir tās iekšējā infrastruktūra un siltumapgāde būtu uzskatāma par prioritāti Nr.1. Apkopojot internetus rodu, ka Dievzemītē ir daudz un dažādi apkures veidi, kur katrs sevi par labāko dēvē, māju cēlāju blogos tiek lauzti šķēpi un piesaukti individuāli sastādīti kilovatu grafiki, lielum liela ņemšanās, bet tāda galēja un autoritatīva verdikta tomēr nav.

Izejot no tā, ka gruntsgabalā gāzes nav un nebūs, skatos dažādu citādu apsildes veidu virzienā. Izdomājies krustu šķērsu, savā subjektīvajā izpratnē nonācu pie slēdziena, ka būtu vērts kombinēt zeme-gaiss siltumsūkni ar malkas apkuri, kur malkas apkure būtu mulzum liels kamīns un sildmūris, kas sniedzas caur stāviem, pirmajā stāvā sildot viesistabas un virtuves telpas, otrajā vannasistabas, savukārt piespiedu ventilācija novadītu silto gaisu uz guļamistabām. Siltumsūkņa uzdevums būtu sildīt ūdeni un nenolaist temperatūru mājās zem 18. Ja vajag virs astoņpadsmit, tad tas tiek piedzīts ar kamīnu/sildmūri.


Un par šiem diviem apkures veidiem ir ļoti daudz neskaidrību. Neesmu vēl sācis tiešu uzbrukumu izplatītājiem, bet katrs apgalvo, ka viņējais siltumsūknis nu būšot tas labākais, efektīvākais un lielāku laimi nesošākais. (gruntsūdeņu augstums ir pietiekošs) Labi, lai nu paliek siltumsūkņu andelētāji, tie nekur neliksies un tad kad šis jautājums kļūs tiešām aktuāls, tad vienkārši nogrillēšu visus tendera liesmās. Mani vairāk satrauc sildmūris. Ir dažāda kalibra kamīnu andelētāji, kuri par vairākiem tūkstošiem piedāvā somu ziepjakmeņu plātes, kas nu sildīšot uz nebēdu. Tad vēl ir visādi dūdotāji, kuru galvenais mērķis šķiet ir pārdot to kamīnu, izvilkt ventilācijas trubu un apsist ar reģipsi. Respektīvi siltums nāks un turēsies tikai kamēr kurināsi. Vēl var atrast kaut kādus podiņkrāšņu mūrētājus, kuru veikums tiek apšaubīts portālā sudzibas.lv . Vārdu sakot viss ir slikti, jo nevar atrast pat uzticamu avotu ar ko sākt konsultācijas.


Es zinu, ka tādu mūri uzbūvēt var, jo esmu tādu dzīvē redzējis un viņš funkcionē. Tb, mūris kkur 5 m plats, 1,5 biezs, stiepjas caur stāviem un nosildot abus stāvus. Kas viņu mūrējis nezinu. Zinu tik to, ka tas ir uzmūrēts no dobiem ķieģeļiem, kas veido gaisa šahtas, kurā notiek karstā gaisa cirkulācija, bez piespiedu ventilācijas palīdzības. Piespiedu ventilācija ieslēdzas tad, kad siltumu vajag aizvadīt uz attālākām telpām. Ar trijiem kamīniem malkas ziemā var sadzīt plus 22 uz veselu diennakti. Okej, neliegšos, māja arī bija mūra un labi siltināta.
Ja kāds ir redzējis šādu uzparikti un zin, kas to ir mūrējis, neslēpjiet, ar labiem cilvēkiem jādalās, to nekad nevar būt par daudz. Kamīnu andelmaņus un citus dziesminiekus lūdzu nepiedāvāt, tos es varu atrast arī pats.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]eermaniitis
2016-11-01 09:30 (saite)
šīberis ir jautājums un atbilde - līdz šīberim viss būs

(Atbildēt uz šo)


[info]dooora
2016-11-01 09:42 (saite)
Vai esi pētījis arī reaktīvo jeb raķeškrāsniņu siltummūrus? Man ir lērums materiālu, padod ziņu, ja interesē.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]racoon
2016-11-01 11:02 (saite)
jāatzīst, ka šādu risinājumu redzējis nebiju. Interesants, bet neesmu drošs, par veiksmīgu realizāciju šeiten

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tessera
2016-11-01 19:52 (saite)
Tas ir ļoti kruts ieteikums. Es sev pati ar savām kuslajām rociņām tādu uztaisīju, gan tikai ārā un pavisam primitīvu, bet, ja brauc 20 ciemiņi un ēst jāvāra veļas katlā, laiku ekonomē vienkārši neticami, tā ka princips patiešām strādā, pārbaudīts. Turklāt milzīgs kurināmā ietaupījums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mmd
2016-11-01 09:45 (saite)
Man ir podiņu maizes krāsns, kura izkurināta tur siltumu 2-3 dienas un nodrošina omulīgu uzturēšanos mājas vienā galā (ap 100m2). Mūrēta pirms apmēram 150 gadiem, meistars nezināms un visticamāk, ka miris.

Kā jau eermaniitis rakstīja, galvenais priekšnoteikums ir aiztaisīt šīberi pēc izkurināšanas, lai dabīgā vilkme neaizrauj visu siltumu skurstenī. Kurinu ar metrīgām pagalēm, divām dienām pietiek ar vienu klēpi, ja cepu maizi vai plānoju uzturēties 3-4 dienas, tad nodedzinu divas porcijas.

Izmēri mūrim liekas mega lieli - mana krāsns ir tikai 2x1,5x2,5 metri.

(Atbildēt uz šo)


[info]indulgence
2016-11-01 10:40 (saite)
Manos FB draudziņos tāds nīgrs dizainers https://www.facebook.com/valters.kirsteins – vai konkrēti tādu modeli mūrējis, nezinu, taču kamīnus izdomā savā galvā (designa oldskool) un mūrē pats savām rokām.

(Atbildēt uz šo)


[info]up
2016-11-01 13:42 (saite)
nu, es, ja veel kaadreiz buuveeshos, domaaju ņemt kādu no lielajiem Tulikivi modeļiem

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]racoon
2016-11-01 14:23 (saite)
nepatīk. Nē, nu patīk, bet man kkā stāv galvā doma, ka tagad es laikam būvēšu pēdējo pieturu, darīšo to ilgi un tā kā es gribu, nevis kā sanāk. Un gribu es lielu, I mīn LIELU kamīnu ar vintažno ķieģeļu mūri pa visu kamīna sienu. Un to, ka cipars varētu mani sagraut morāli rēķinos, nu nekas, mazāk dzers un rīs austeres. Būvēs ilgāk, kaut līdz 2022 gadam, bet bez nekādiem kompromisiem. Akmens kamīns, ozola grīda, čuguna radiatori. Es tā gribu. Ja jutīs ka nesanāk un nedavelk, tad lai tā zeme marinējās un turpināsim dzīvot kioskā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2016-11-01 14:24 (saite)
un pareizi! es atkal jūtu, ka man šī nav pēdējā pietura un štukoju jau par nākamo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]up
2016-11-01 14:24 (saite)
bet man patiik tas ziepjakmens peleekais

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]racoon
2016-11-01 14:33 (saite)
Jā, tas pelēkais pats par sevi ir ok, bet jāskatās kā viņš sadzīvos ar pārējo telpu. Jo ja tu gribi bēšas ādas dīvāniņus un dzeltenu koka grīdu, tad manai acij tas kopā neiet.

https://kokamaja.wordpress.com/tag/kamins/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2016-11-01 14:34 (saite)
nu jā, mans vispār ir pelēkais, zilpelēkais, vēsais

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kakjis
2016-11-02 13:59 (saite)
Tā sildīja viduslaiku pilis... inerce tam milzenim būs vājprātīga un biežāk būsi pārkurinājies nekā salstošs, jo baidīsies atdzesēt, citādi diennakti būs jākurina...

Malkas mīnuss ir sagatavošana + nepārtraukta padeve.
Granulas ar automātiku vismazāk maku sajās... un kamīnu milzīgu uzcel tik un tā - bet smukumam nevis ikdienas funkcijai.

(Atbildēt uz šo)

aprēķini
[info]sandis_ir
2016-11-03 20:23 (saite)
Aicināšu palūkoties uz siltumproblēmu no cita rakursa.

Tavā mājā būs noteikts apjoms dzīvojamās kvadratūras, kuru vēlēsies apsildīt. Tavā mājā būs noteikts sienu biezums (siltinājums), logu kvalitāte un biezums, kas dod plānotu siltumnoturību, grīdas un jumta siltinājums. Kā arī mājas telpu un apkures vietas plānotais izvietojums skatoties uz visu māju.

No šīs informācijas var izvilkt cik daudz Tev vajag apsildīt - cik ir m3 telpas, kāds ir telpu siltuma zudums izejot no siltinājuma un no tā var apjaust cik kw jaudas nepieciešams, lai telpu apsildītu. Pēc visas informācijas tad arī sarēķini, kurš apkures veids ir izdevīgāks un patīk, kuriem katliem ir lielākā rezerve par mazāko naudu, labāk un ērtāk izvietot utt.

Man ir zemes siltumsūknis, esmu apmierināts. Priekšrocības savā izvēlētajā variantā saskatīju, jo nebija gāze un nepatīk strādāt liekot malku, granulas utt. kā arī izbūvēt/atvēlēt telpu apkures materiālam.

(Atbildēt uz šo)


[info]kaitnieks
2016-11-26 01:14 (saite)
Par mūriem nekā nezinu, bet man draugam Mellužos ir zemes siltumsūknis - dēļ gruntsūdeņiem tur ir ļoti piemērota zeme. Nekādas citas apkures viņam nav. Siltumsūkni lika firma no Rūjienas.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?