polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2022-06-02 10:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Jaunākās izklaides
https://co2.mesh.lv/home/dashboard

Visi, kam bērni iet skolā var pačolēt, kā tad ir ar to gaisu viņu skolās un telpās.

Tekošos datus nav vērts skatīties (jo tak nekas tur nenotiek šobrīd), bet vēsturiskos gan ir vērts papētīt (var redzēt no CO2 mērītāju uzstādīšanas brīža).
Mans dienas pārsteigums: Rīgas Franču licejs (pāris telpas ko skatīju bija tīri ciešami pat). Bet sapratu, ka bērns būtu jālaiž kaut kādā Ādažu sākumskolā - tur vispār viss bija ideāli (vismaz apskatītajās telpās) - arī stundu laikā - laikam jau, ka ir ventilācija.
Piemājas skola - ir aptuveni 3x trakāk nekā biju iedomājusies. Tādā obstanofkā mans bērns toč nemācīsies. Taisnības labad jāsaka, ka visādās apskatītās skolās ir stipri līdzīgi - atšķiras tikai traģiskuma pakāpe. Es nezinu, ko darīt.

Reāli gribētu atrast vēl kādus domubiedrus vecākus, ar ko kopā mēģināt par šo cīnīties kaut vai IZM līmenī. Jo ko dod mērīšana, ja MK noteikumos ir rakstīts: "vēdina 5/10min starpbrīža laikā" un kamēr MK noteikumos neierakstīs atsauci uz reāliem CO2 rādījumiem, tikmēr KLASES telpās CO2 ir un būs arī 4500-5400ppm (atgādināšu, ka pēc PVO vadlīnijām jāvēdina jau no 800-1000ppm, no 1500pp skaitās "kaitīgs gaiss", no 5000ppm - bīstami veselībai). Tajās klasēs kā CO2 20min laikā no stundas sākuma uzkāpj līdz 2000ppm plus, tā tik visu dienu turpina kāpt un pirmo reizi zem 1000ppm nokrīt 22os vakarā.
Un tādos apstākļos cilvēki sagaida, lai bērni mācās, apgūst jaunas zināšanas, ir aktīvi, veseli??? Srsly?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2022-06-02 13:29 (saite)
Ja pareizi saprotu, Jums, kas šādos apstākļos bērnību skolā pavadījusi, nekādas zināšanas apgūt neizdevās?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2022-06-02 13:42 (saite)
ja pareizi saprotu, mūsu laikos vēl bija logi ar kaut kādām nebūt šķirbām, nevis šito plastmasas akvāriji, kurus vēdināšanas režīmā (pat ziemas vēdināšanas) likt nevar - jo tak skolotājam klases priekšā pūš.. Un mazākas klases. Bet jā - to, ka mūžīgi stundās biji pusaizmidzis, atceros gan.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dzeltens
2022-06-02 15:04 (saite)
Ļoti interesants resurss, bet nekādi neatrodu, kurās skolās tad ir tie 4500-5400 ppm. Apskatījos skolu, kurā taisos sūtīt bērnu, apskatījos savu skolu, kurā ofic pirms 20 gadiem nebija gaisa, bet nekur nav vairāk par max 2500 ppm pīķī, kas kā maksimums nav nemaz tik slikti. Pārsvarā visur ap 1000 ppm. Vai es kaut ko nesaprotu?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2022-06-02 15:36 (saite)
nu vot, man blakus skolā ir gan tie 4500-5400ppm pīķi. 3000-3500ppm ikdiena. Reti kurā telpā pīķi apstājas pie 2000-2500 :(
Var redzēt, ka viss tur atkarīgs tīri no skolotāja. Jo teiksim, piedomājot pie vēdināšanas, nokomandējot, ka visi logi strapbrīdī ir līdz galam vaļā, var vismaz nodzīt uz leju, bet tur izskatās pēc "atvērta augša" un pat starpbrīžos tas cipars praktiski nekrīt. Tik cik neceļas tai laikā.

plus pazūmo tos pīķus. Būtībā tur var iezīmēt un paskatīties, cik laika no teiksim stundu sākuma līdz stundu beigām ir kāds gaiss tur.. Ja visu laiku ir 1000-2000, ar tur nav nekā laba. PVO nosaka, ka max, cik drīkstētu būt, ir 1000ppm. Optimāli - līdz 800ppm.
Es skatījos arī savu ģimnāziju,s avu pamatskolu, Mārupes skolu, vēl kaut kāda dzirdētas/zināmas. Dažās telpās arī ir līdzīgi kā tajā, kas man te blakus.

dažām savukārt ir vai nu nepareizi nokalibrēts vai iet vienā sistēmā/telpā ar bezmaz sargabūdu vai tml (citādi nevar izskaidrot, ka arī pa naktīm un pa brīvdienām nerāda mazāk par 700). Citur telpās var redzēt, ka tā telpa vispār nepagūst izvēdināties pa to vienu nakti, jo pa 3dienām nokrīt rādījums zemāk, a pa vienu nakti nemaz nepagūst nokristies līdz tam "svaigajam gaisam"..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-06-02 15:43 (saite)
Ādažu skola ir tikko celta, attiecīgi ar mehānisko ventilāciju. Vēdinot caur logiem īsti neko labāku par tiem 1000 panākt nevar. Bet, jā, vēdināšana tad paliek učeņu ziņā. Ja gadās tāda malace kā mana vīramāte, kas pat mājās ziemā logus never vaļā vispār, jo "māja taču caura", tad iepūtiet (pun intended) viņai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2022-06-02 16:23 (saite)
Ādažu skola, kur es paskatījos - vismaz to Ādažu sākumskolu, es tur tūlīt būtu gatava bērnu palaist - vismaz tās telpas, kuras paskatījso, tur nebija īpaši sliktāk kā man mājās. :D
Es jau paskatījos sskā dzīvokļus Ādažos - par dārggu :D
Bet nu jā - paskatoties uz to nedēļas grafiku tajā nedēļas zoomā izskatās, ka nekas taču traks, bet reāli katrs no tiem pīķiem ir visa mācību diena tajā klasē. Tajās klasēs, kur neviena stunda neizkrīt, vismaz tajā mums blakus skolā, ir vienkārši kosmoss..
Un baigi var redzēt tās telpas, kur tiek rihtīgi rauti logi vaļā, taisīts caurvējš, jo tur ir izteikti zāģa zobi grafikos. Gan ar tendenci pieaugt līdz dienas beigām, bet tomēr. Taču telpās, kur izskatās, ka pa dienu labākajā gadījumā pāris logiem augšu atver, tur ir vienkārši tā ka CO2 kāpj augšā un pēc 12-13iem iet jau pāri 3000-4000ppm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]de
2022-06-02 15:08 (saite)
piesakos biedros. iecerētajai skolai gan situācija ir puslīdz ciešama, bet dārziņā jau ir tas pats, tikai neviens to nezina, jo nemēra. audzinātāja man nemitīgi žēlīgā balsī stāsta: "jums bērns laikam ļoti nogurst no tās velobraukšanas, kā ienāk grupiņā, tā sāk žāvāties..." - kā tad, no velobraukšanas nogurst. no svaiga gaisa ienāk smacīklī; es arī tur uzreiz sāku žāvāties.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2022-06-02 15:41 (saite)
man pašai ir CO2 mērītājs jau 3 gadus un es aizstiepu dārziņā pāris reizes, uzrīkoju tur skandālu, atvēru logus, izplēsos ar direktores vietnieci un ar direktori sarunāju, ka viņa paņem to verķi un patestē (tas bija vēl pirms visiem Covidiem, akd nopirku).
Tā kā tur viņa pastaigāja, pamērīja, pat 2x biju iedevusi. Pamainīja vēdināšanas principus un biežumu (nevis tikai, kad iet ārā, bet ik pa 20min), nevis logu augšas vaļā, bet logu - līdz galam, utt..
JA Tev nāk uz e-past koentāri, varu pie kāda Tava ieraksta ielikt savu e-pasta adresi un tad nodzēst, vai tml.. Jo nu man vienai te cīnīties jau reāli rokas nolaidušās, jo īpaši ieraugot to kosmosu topošajā skolā. Varbūt, ja vēl būtu vecāki, kaut kādus iesniegumus, parakstus, hz ko vēl, lai IZM to sāk kaut kā regulēt, jo šobrīd skolās to nosaka kaut kāds MK punkts, ka jāvēdina 5 vai 10min starpbrīdī un tas arī viss.. :( Un izskatās, ka šī skola tiešām nepārcenšas, ne ar logu atvēršanas platumu, ne skaitu, ne ilgumu. Vecāku sapulces laikā jau pamanīju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]de
2022-06-02 22:34 (saite)
jā, pieraksti, lūdzu, savu meilu kaut kur komentārā. acīmredzot ir jābombī viņi ar iesniegumiem - uz kuriem viņi, protams, truli atrakstīsies un nedarīs neko.
tu droši vien redzēji, es tviterī par vēdināšanu un ventilāciju vairākkārt esmu jautājusi gan muižniecei, gan ratinīkai: neviena nepagodinājās atbildēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]de
2022-06-03 10:01 (saite)
uzrakstīju tev. man nav džīmeils, ja neredzi, varbūt ir spamā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?