Iksirugumta ([info]po) rakstīja,
@ 2016-02-12 17:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:idiotiem vara, gudrajiem - zapara
Entry tags:demokrātija, vara, vardarbība

Kas ir konflikts?
Cilvēki ir dažādi. Tieši tāpēc viedokļa komunisms ("demokrātija") nevar darboties.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]acidkitteh
2016-02-12 17:58 (saite)
Piedzimst tukšs, kā balta lapa. Viss veidojas audzināšanā un saskarē ar citiem indivīdiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2016-02-12 18:12 (saite)
Gluži tukšs jau gan nepiedzimst. Bet vidē veidojas, tas gan. Bērni parasti ir daudz jūtīgāki pret netaisnību, meliem, vardarbību. Protams, viņiem vēl nav adekvātu aizsardzības rīku, tāpēc viņi vienkārši raud un izsāp to, kas ir pretdabiski noziedzīgs, bet vairumā gadījumu tiek iemācīti nevis veidi, kā strādāt par labu saviem dabiskajiem instinktiem, bet gan veidi, kā tos ierobežot - likums un paklausība (bērnudārzs, skola etc.).
Tukšs nepiedzimst. Vnk mūsdienu degradētā sabiedrība sakropļo to psihi tiktāl, ka toč liekas - viss, kam piemīt realitāte un nozīme, ir sabiedriskās kārtulas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]narrenschiff
2016-02-12 19:07 (saite)
viens no lielajiem filozofijas apvērsumiem un push'iem bija 18. otrajā pusē, kad Kants savā veidā beidzot atrisināja strīdu par tabula rasa vs iedzimtajām idejām. Toreiz viņš parādīja, ka aprirās vērojuma formas (t.i., pirms pieredzes, tās, kuras veido pieredzi vispār, jeb ir pieredzes nosacījumi kā tādi) ir telpa un laiks. Principā tas ir viens no mūsdienu kognitīvo zinātņu stūrakmeņiem. Vienkāršā veidā to var izteikt tā, ka "baltajā lapā" ir jābūt kaut kam, lai uz tās vispār kaut kas varētu parādīties un tikt uzņemts. Citādāk bērns nevarētu uzvert un apstrādāt to, ko viņā ielej pasaule.

moralitāti iemāca, jā, tur izejas punkts ir "no āra", bet ētiskuma izejas punkts nāk no iekšas. morāla ir uzvedība, ētiska ir rīcība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2016-02-12 23:08 (saite)
Vēl jāņem vērā t.s. "limbiskā sistēma" un spoguļneironi. Empātija ir dabiska, un šo trauslo psiholoģisko stāvokļu apzināšanās sevī un citos lielā mērā veido "cilvēcību" un "tikumību". Pārāk bieži runas par tikumību noved pie dzelžainām, sodošām sistēmām, pie ārējām prasībām, tādā veidā tikai attālinot no lietas būtības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?