porcelāna lellīte [userpic]

4. Augusts 2020 (14:10)

Es domāju, ka ir svarīgi nodarboties ar ētikas jautājumiem. Tie ir neērti, diskusijas bieži vien aiziet augstos toņos, bet arī piespiedu brīvprātīgi virza cilvēcīgākā virzienā. Tomēr diskutējot der atcerēties, ka ir arī negrozāmas un nemaināmas lietas, kuras nav un nekad nebūs atkarīgas no mums. Dienā 24h. Sezonas mainās. Mēs piedzimām, mēs nomirsim. Katrs un ikviens no mums. Resursi ir ierobežoti, pat spēlējot Monopolu. Un es nezinu vai pietiek ar to, ka sāk no apakšas, skaidrs, ka kaut kur jāsāk, bet cik reāli katram mainīt te no apakšas pilinot okeānā es nezinu. Skaidrs, ka tas ir labāk nekā nedarīt neko. Bet tu arī dari tik, cik vari un ja tu dari ko vairāk par vaimanāšanu, tas arī ir labi. Lai kas tas mazumiņš arī būtu. Pirkt vietējo. Audzēt pašam. Nelidot un pēc iespējas nepirkt lidinātu. Neradīt bērnus, jo pārapdzīvotība. Veģetēt/vegānēt. Gaļu audzēt pašam, apēdot visu un nodrošināt ādas izmantošanu. Braukt ar velo vai sabiedrisko vai iet kājām. Nepirkt jaunu, aizņemties, pārtaisīt, izvērtēt vai vajag. Šķirot atkritumus vai pirkt neiepakotu. Būvēt raķeškrāsni vai dzīvot zemnīcā. Elektroenerģiju ražot pašam. Izejot no telpas izslēgt gaismu un taupīt ūdeni.

Comments

Posted by: bumsiic ([info]bumsiic)
Posted at: 4. Augusts 2020, 14:41

+1

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 15:16

1. Nē, arī minētās lietas mēs varam mainīt? Diennakts 24 h? Izvietojam orbītās saules gaismu atstarojošus spoguļus un diennakts ir cik vajag. Mirstība? Pie tā tiek strādāts, sk. krionika, mind uploading.
2. Nē, tā ir principiāla kļūda orientēties uz mazājām lietām. Ar tām neko neatrisināt. Tas kas ir jādara un ko arī dara:

- transportu pārlikt uz elektrisku
- elektroenerģiju ražot AES

Tikai tā mēs tiekam vaļā no CO2 emisjijas.

Konstruēt lidaparātus kuru degviela ir ūdeņradis, ūdeņradi iegūt elektrolizējot ūdeni. Izpētīt metāliskā ūdeņraža stabilitāti un pielietojamību dzinējos.

Nevis mazāk lidot, mazāk braukāt, bet konstruēt jaunas labākas mašīnas.

Tikai tā.

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 15:17

1. Nē, arī minētās lietas mēs varam mainīt. Diennakts 24 h? Izvietojam orbītās saules gaismu atstarojošus spoguļus un diennakts ir cik vajag. Mirstība? Pie tā tiek strādāts, sk. krionika, mind uploading.
2. Nē, tā ir principiāla kļūda orientēties uz mazājām lietām. Ar tām neko neatrisināt. Tas kas ir jādara un ko arī dara:

- transportu pārlikt uz elektrisku
- elektroenerģiju ražot AES

Tikai tā mēs tiekam vaļā no CO2 emisijas.

Konstruēt lidaparātus kuru degviela ir ūdeņradis, ūdeņradi iegūt elektrolizējot ūdeni. Izpētīt metāliskā ūdeņraža stabilitāti un pielietojamību dzinējos.

Nevis mazāk lidot, mazāk braukāt, bet konstruēt jaunas labākas mašīnas.

Tikai tā.

Posted by: adinkra ([info]adinkra)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:18

Tas, ko tu saki, jau nemaz nebūtu slikti, tikai - mēs to nevaram. Varbūt kādreiz varēsim. Varbūt. Un līdz tai gaišajai nākotnei, kuru mēs savas dzīves laikā, iespējams, nepieredzēsim, nemaz nebūtu slikti parūpēties par esošo.
Man kkā liekas, ka atbrīvot cilvēku no personiskās atbildības (tipa, ko ta mēs varam ar tām mazajām lietām) ir, nez, deģenerējoši?

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:23

Personiska atbildība ir pieadalīties ar savu prātu vai vismaz resursiem tajā lai mēs sāktu varēt. Pareizāk - lai mēs varētu vairāk. Nav jākoncentrējas uz mazajām lietām, jo tā ir atbildības imitācija

Posted by: adinkra ([info]adinkra)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:38

Dažādu iemeslu pēc ne visiem ir iespējas un prasmes piedalīties Lielajās lietās, bet kādu mazu lietu mēs katrs varam. Mazām lietām neliels iespaids un mazāka atbildība, bet nepiekrītu par imitāciju.

Posted by: adinkra ([info]adinkra)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:40

Un cāļus skaita rudenī, nekad nevar zināt droši, kā viss pavērsīsies un kas beigās izrādīsies tas pareizākais, tāpēc labāk lai ir dažādība. Bez individuālu centienu noniecināšanas.

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:41

Imitācija ir tad ja kāds dedzīgi propagandē mazas lietas kā kaut ko lielu, tas ir tas ko dara dažādi aktīvisti. Es maz dzirdu no aktīvistiem ar šeit un paralēlajās depatēs minētajām zinātniski tehniskajām problēmām un to risinājumiem, bet skaļus tekstus par karošanu ar plastmasas maisiņiem un gaļas neēšanu gan. Protams to visu katrs var darīt nekā slikta tur nav, tikai tas nav īpaši svarīgi.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:55

Es piekrītu jums abiem un nesaprotu par ko tur strīdēties. Visas lielās kustības kam ir bijusi jēga un arī daļa to, kam jēgas nebija (t.i. panākts kkāds rezultāts) kaut kā sākās. Daudz kas, kas mūsdienās vairs pat nav apspriežams un civilizētās vietās vairs nenotiek.

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:57

Nu jā jo ir atrasts kā to darīt labāk vai atrasts ka to nafig nevienam nevajag

Posted by: adinkra ([info]adinkra)
Posted at: 4. Augusts 2020, 19:24

Mēs nestrīdamies, mēs apspriežam :)

Posted by: zazis ([info]zazis)
Posted at: 4. Augusts 2020, 16:01

Resursi nav ierobežoti, ierobežota ir piekļuve. Runā, ka visums ir bezgalīgs.
Tiešām nezinu kā, bet būtu jauki, ja mēs varētu vairāk visa veida resursu, kuri šobrīd tiek lietoti patērēšanas ballei, pievērst zināšanu ieguvei.

Kāpēc gaļa tavuprāt jāaudzē? Ko mēs no tā iegūstam?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Augusts 2020, 16:24

Tam, kadēļ resursi ir ierobežoti tiešām izšķirīga nozīme, ja to tobrīd nav? Vai ēšana ir vienīgais saundtreks paterēšanas ballei?

Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas un blakusproduktus.

Zini, nav jēgas turpināt diskusiju, tu esi uzvilcies, es esmu uzvilkusies. Jā, ļoti labi un ētiski neēst gaļu un nevairot ciešanas. Vai tas tos, kas ir informēti un tomēr izvēlas ēst gaļu padara par..? Diemžēl tieši uz to visbiežāk velk šādas diskusijas un tieši tādēļ cilvēki diskutē saasināti un beigās apvainojas. Vai tiešām tas, kas tev uz šķīvja nosaka tu esi labs vai slikts cilvēks? Vai daļēji slikts, ja tu ēdi un nezināji un tagad redzi gaismu?

Posted by: zazis ([info]zazis)
Posted at: 4. Augusts 2020, 16:31

es neesmu uzvilcies. piedod, ka tu esi. neuztver, lūdzu, visu tik personīgi. vai arī neielaisties diskusijās, kuras ir acīmredzami šitposti (:
ēšanas paradumi ir ļoti lielu ietekmi atstājošs faktors, kuru ir viegli izmainīt. mēs (latvijā), ja nemaldos, pusi no saražotās pārtikas izmetam. citur šis procents ir daudz augstāks. es saprotu, ka tu tā nedari, bet tas nenozīmē, ka tam nav jāpievērš pastiprināta sabiedrības uzmanība.
lai saražotu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus ir nepieciešami vismaz 10x vairāk resursu.
dzīvnieku izcelsmes obv nav nepieciešamas. neatrodu pretēju informāciju.

Posted by: Antuanete ([info]antuanete)
Posted at: 4. Augusts 2020, 16:36

Mājlopu ganāmpulki ir nepieciešami bioloģiskās daudzveidības uzturēšanai mūsu reģionā. Ideālā situācijā būtu lielas platības ekstensīvi moganītas (nevis lopi kūtis un apgādāti ar skābbarību un kombikormu).

Posted by: zazis ([info]zazis)
Posted at: 4. Augusts 2020, 16:37

kāpēc tiem it jābūt obligāti mājlopiem?

Posted by: Antuanete ([info]antuanete)
Posted at: 4. Augusts 2020, 19:34

Jo mežalopi tā nenoēd kā mājlopi, un pilnam spektram vajag ganīšanas un pļaušanas kombināciju, kas ekonomiski nevar pasāvēt, ja sienam nav “noņēmāju”. Gana ar pussavaļas govim un zirgiem ari, bet jebkurā gadījumā populācijas pieaugumu kādam (cilvēkam) jānoēd.

Posted by: zazis ([info]zazis)
Posted at: 5. Augusts 2020, 00:07

lai tā būtu, tikai braukājot pa laukiem, var redzēt nopļauta siena ruļļus, kas pūst uz lauka. tāka to mājlopu nav jau tagad. tāka tevis aprakstītais scenārijs nestrāda jau tagad.

kas uzturēja šīs pļavas pirms te bija lopkopība?

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:25

/ēšanas paradumi ir ļoti lielu ietekmi atstājošs faktors, kuru ir viegli izmainīt./

nav viegli, tur jau tā lieta

Posted by: ctulhu ([info]ctulhu)
Posted at: 4. Augusts 2020, 18:27

/ja nemaldos, pusi no saražotās pārtikas izmetam. citur šis procents ir daudz augstāks./

ā nu tā ir cita lieta.

Piespiest neizmest vajag.

Lai ir mazāk peļņas, bet vairāk korekti izlietotu resursu

Posted by: Nikolass A. Dērsingtons ([info]kisswithafist)
Posted at: 4. Augusts 2020, 17:07

Ja nerada bērnus tādu vai citu iemeslu pēc, bet pieņemsim, ka pārapdzīvotība, pārējam gan jāpiespiežas motivēties – jo nu labi, pasaudzēsim, bet savu bērnu ta nav, kam to atstāt :D bet tas tā

Mans carbon footprint ir diezgan zems tikai tāpēc, ka es praktiski nekur neceļoju. Un lai arī pērku lietotu un arī ne jaunāko, neēdu gaļu katrā maltītē un šķiroju atkritumus, īstenībā man ir pilnīgi pie kājas, jo ne jau mēs, mājsaimniecības, radām to lielāko ļaunumu.

Ir gan lieta, kas man drausmīgi kaitina – nevērība pret šķirošanu. Es ar savu māsu šitā cīnos – pofigā samet visu netīro, krējumaino-jogurtaino plastmasu neskalojot. Sasmērētus saldējuma papīrus Speķainu kartonu no picas. Kā pret sienu: "tāpat tak to visu pēc tam pāršķiro". Nu a huļi tas vispār tad jādara? Met miskastē un miers. Whole ass one job, not half ass two jobs.

Nu un vēl tas, ka daudzi laikam nezina, ka šķirotos atkritumus izved Rīgā pagaidām bezmaksas, tobiš šķirot ir arī ekonomiski izdevīgāk. Mums, kopš šķirojam, ir problēma piepildīt parasto miskasti, pirms tā briesmīgi sasmird. Nekad tā nav bijusi pilna. Šķirojamā gan, nezinu, vai tas ir labi, vai slikti.

So TL;DR – kaut cik, kaut kur man laikam rūp, bet es šodien esmu cepeša režīmā.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Augusts 2020, 17:25

O! Aizej pie zaža, tur šodien jau aizgāja :D

Man atkal nepatīk tas, kas tālāk notiek ar to sašķiroto. Regulāri atrod fūres apjomu jau sasmalcinātiem nogrūztus kaktos kur nevienam nav jābrauc. Un tad stūrē šurpu turpu konteineros pāri okeānam jo tā lētāk, kamēr tālie austrumi vairs neņem pretī. Burkas labprātāk atdodu vai nolieku pie misenēm un kāds paņem. Unnne visu viegli pārstrādājamo pieņem pārstrādei. Un Kronis nesen vienu ražošanas līniju pārtaisīja plēvēm, jo mazāks nodoklis jamaksā nekā par burkām. Maksā par svaru

Posted by: Nikolass A. Dērsingtons ([info]kisswithafist)
Posted at: 4. Augusts 2020, 17:27

Mums double recycling - mājā taras pieņemšanas punkts, cītīgie taras nodevēji visu pārlasa :) mani burku apjoms arī jau sāk besīt, šo to paturu, bet lielākoties metu ārā, jo nevienam nav tik daudz vietas.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 4. Augusts 2020, 17:41

Es tematiskās esmu likusi atdod grupā vai rajona grupā, vai maisā un pie miskastes. Bet lietas paņemšanai lieku un pēc tam pārbaudu, ja nav paņemts, metu konteinerā

24 Lasīt komentārus piebilst