porcelāna lellīte [userpic]

ģimene un darbi

3. Maijs 2017 (21:44)

kā jūs ģimenē sadalat darbus un pienākumus?

daudz un dikti par šo domāju. tajā, kur es uzaugu nebija pārāk labs modelis: daudz kas (principā viss) bija jādara mammai. tēva un meitas laika īpaši nebija, jo tur viņš bija, bet nebija tā, ka mēs ko kopā darītu, nu ap devītās klases beigām viņam sainteresēja, tad mēs par šo to runājām, bet vairs pat neatceros par ko. nekādas tādas labvēlīgas kopdzīves pieredzes nav (sliktā vien ir atsevišķa cibas ieraksta vērta), nu tur drusku komunalkā, kad katrs mazgā savus traukus un koptelpas tas, kam nāk ciemiņi vai piebesī. un to ideālo modeli, kad pēc darba atnāk otrs un tad tie kopējie darbi un laiks ar bērniem no plkst 17 /insert necessary/ tiek sadalīts līdzīgi, vēl neesam atraduši, taustāmies, tā nu interesējos šeit. kā ir jums? kā bija ģimenē kur uzaugi? kā sadalat laiku ar bērniem lai arī tiktu vecākam nr.2.? interesē gan tad, ja bērnu dabū tikai uz vīkendiem gan tad, ja mājsaimniecībā bērnu nav (vai ir, piemēram, suns kas gan ir drusku cita lieta, bet arī tomēr jāved pastaigās) gan tad, ja bērns lielāks un ir jau kādi savi pienākumi (kad un par ko sāk maksāt?). varbūt kādam ir 'dežūras'? milzīga tāfele ar grafiku? viss kaut kā kopdzīves un gadu laikā pamazām un dabiski iegājis sliedēs (kādās)? daudz ko dara tehnoloģijas (multikatls, saldētava ar pusfabrrikātiem/nelielām pašpagatavotām porcijām/i-robots)? baigi inčīgi man šķiet arī tad, ja nāk mājāzis: kurš izdomāja un vai tad tas laiks, kas tiek iegūts tiešām ir quality-time

ja ir vēlēšanās, es varu ieslēgt anonīmos komentus, tad viss būs diskrēti

Comments

Posted by: vai tad ([info]mansgan)
Posted at: 3. Maijs 2017, 22:15

sadalat > sadalāt

ja var, ģērbj un midzina viņa. bardaku arī viņa kārto. kaut kā tā. no sūdiem man nak vēmiens.

Posted by: Strēlniece ([info]str)
Posted at: 3. Maijs 2017, 23:45

uzaugu laukos, kur visiem pietika darbi. bet maksāt par mājas darbiem nevienam neienāca prātā, man ar liekas jocīga doma maksāt bērnam par mājas darbu darīšanu.

Posted by: Ūūlę ([info]chimera)
Posted at: 4. Maijs 2017, 10:12

gan jau ar bērniem viss ir pavisam savādāk, bet nu pārim es nez, man šķiet, vispār nav ko darīt. pāris reizes nedēļā piekraut vešmašīnu, bišk biežāk izmazgāt traukus, kas sakrājušies izlietnē. kopš nav malkas apkures, viss šķiet tik tīrs, tik tīrs, ka man nav ne jausmas, cik bieži tiek mazgāta grīda.

par bērnību neko šajā ziņā neatceros, izņemot to, ka māte nekad uz saimniekošanu neiespringa un neiespringst joprojām.

Posted by: Ūūlę ([info]chimera)
Posted at: 4. Maijs 2017, 10:36
lapsa

māsa apsolīja sakārtot savu istabu, kad beidza devīto klasi, šobdrīd viņa ir beigusi augstskolu un mājās parādās epizodiski, bet nu istabu pa šiem gadiem nav kārtojis ne viņa pati, ne kāds cits.

Posted by: adinkra ([info]adinkra)
Posted at: 4. Maijs 2017, 10:39

Kolhoza bērnībā neviens pat nedomāja par laiku ar bērniem. Mātei mājas darbi, kūts, piemājas dārzs (+ nenormēts darbs kolhozā, nakts vidū varēja izsaukt), tēvam- vīriešu darbi- remontēt mašīnu un dzert alu. Sadalījuma netaisnīgums bija redzams pat mazām meitenēm, un vairums kolhoza tādā stilā dzīvoja. Nodarbināta biju kā pieaudzis cilvēks, bet toreiz un arī tagad neliekas, ka par to būtu pienākusies alga.

Posted by: nure ([info]nure)
Posted at: 4. Maijs 2017, 12:26

Kad biju pavisam maza dzīvojām 9 cilvēki 2 istabās, visi tāpat kruķījās, visi tīrija, bija biezs ar ļaudīm. Vecāki pārsvarā strādāja, māju tīrija vecmamma, kurai jau bija pensija. Laukos pa vasarām pie otriem vecvecākiem, visu darīja visi, jo darbi bija miljons.
Vēlāk kad dzīvojām no vecvecākiem atseviški māju tīrija un uzturēja bērni (tas bija no kādiem 10 gadiem) senči nāca mājās ap 10 vakarā no darba. Ēst taisīju es, jo man patika. Bija zināms darbu sadalījums pa brīvdienām, bet tāds visnotaļ godīgs, tētis katru brīdi remontējās pa dzīvokli, bērni palīdzēja, mamma nodrošināja, ka visi paēduši un gāja ieprikties...

Posted by: -- ([info]ripp)
Posted at: 4. Maijs 2017, 16:01

bērnībā visu darīja māte. tēvs ļoti daudz strādāja, manu 9 gadu vecumā kļuva par tālbraucēju un mājās parādījās reizi dažās nedēļās uz 2 dienām, kuru laikā visa mātes uzmanība tika veltīta viņam. nu un pārējā laikā viņa bija viena pati. laikos, kad viņa strādāja vai bija citādi aizņemta, ēdienu kā vecākais/atbildīgākais bērns gatavoju es.

tagad ir tā, ka, kopš a piedzimšanas, cēlāmies ar bērnu pēc kārtas, vienu rītu es, otru A., tad arī ir laiks, ko viņš pavada ar bērnu. šobrīd, tā kā ag naktīs ēd ļoti bieži, darbadienu rītos ar bērniem ceļas viņš, brīvdienās - es. ēst visbiežāk gatavoju es, jo pa dienu esmu mājās, taču, ja man nav omas, spēka vai laika, tad viņš. māju kārtoju es, bet kaķu kaste, miskaste un smagumu nešana ir viņa atbildība. plus, reizēm, kad palūdzu vai kad uznāk pašam, mazgā traukus. vakaros viņš cenšas pavadīt vismaz daļu laika ar katru no bērniem, visbiežāk sanāk arī. viņš atpūšas no "dzīves" spēlējot zoli, es kko saplānojot un padarot ārpus mājas, kad man gribās un kad tas visiem ir ērti.
brokastis parasti gatavojam katrs pats sev, bet ja uznāk baigā vēlme, es uztaisu viņam. vai viņš man, bet tas ir ļoti reti, jo es nekad nezinu, ko gribu ēst, līdz neaizeju līdz virtuvei.

Posted by: zan ([info]zan)
Posted at: 4. Maijs 2017, 18:18

Grīdas izbrauc robots, katrs novāc aiz sevis un atlikušo vīkendā sadalām uz pusēm - veļa, izķemmēt kaķi, vannasistabas / virtuves tīrīšanas darbi, iznest sašķiroto miseni, etc. Nesen iesākām mēģināt 10 min katru dienu veltīt ātrai piekārtošanai, lai bardaks neuzkrājās milzīgs līdz tai nogalei. Nav vēl iegājies, bet, ja sanāk, tad ir diezgan efektīvi.

Vēl pamatīgi ietaupās laiks, ja tai pašā nogalē izdomā, ko ēdīs nākošnedēļ, un sagādā visu vajadzīgo, kad dzīvojām UK, pasūtījām produktus uz mājām, tas bija super!

Posted by: galvenais hipo ([info]daria)
Posted at: 4. Maijs 2017, 19:54

Es taisu ēst un rūpējos par bērnu drēbēm, kā arī savācu no dārziņa (izņemot trešdienas, kad P viņus ved uz karatē). P. iznes miskastes, tīra podus un taisa brokastis (kafija man, putra bērniem).
Mani bardaks uztrauc vairāk, attiecīgi es arī kārtoju. Nu, vai arī piespiežu kārtot pārējos ģimenes locekļus, bet tas paņem tikpat daudz pūļu un noteikti daudz vairāk laika :) P. daudz rūpējas par nedēļas nogalēm - kad biju stāvoklī un mācījos, izvāca abus lielos (5 un 3) uz dienu kaut kur izklaidēties. Tagad gan mums visiem kopā gribas, bet viņš izvēlas, kurā kalnā kāpsim.
Kaut kā tā.

Posted by: Aranel ([info]aranel)
Posted at: 4. Maijs 2017, 20:55

Man ar māsu bija grafiks - pamīšus bija jāmaina smiltis kaķa kastē. Tā, kura tajā dienā nemaina, mazgā traukus. Neko nemaksāja, jo tad jau arī būtu mammai jāmaksā par kārtošanu un ēst gatavošanu. Visi dzīvo kopā, visi piepalīdz.

Mūsmājās pārsvarā kārtoju es, jo man nav vienalga. Vīraprāt, putekļus izsūkt, noslaucīt plauktus un satīrīt vannas istabu var arī reizi mēnesi, ja ne divos. Mani kaitina, es tīru katru nedēļu. Ir sadalījums, ja viens gatavo, otrs satīra pēc ēšanas. Gatavoju gan pārsvarā es, jo vīram nepatīk/nepadodas/trūkst izdomas. Brokastis bērnam darba dienās un mums visiem brīvdienās gan viņš taisa. Darba dienu rītos vispār stingri - vīrs pamostas, nomazgājas, apģērbjas. Es tikmēr meitu saģērbju. Tad viņš ņem meitu, iet gatavot brokastis, kamēr es mazgājos un ģērbjos. Tad viņš pa ceļam uz darbu ved meitu uz dārziņu, es viņu pēcpusdienā no dārziņa savācu.

Pēcpusdienā es ar meitu spēlējos, līdz atnāk vīrs. Tad viņš pārņem, es gatavoju vakariņas, visi kopā ēdam, tad vīrs kārto, es izklaidēju meitu. Tad es lieku meitu gulēt, bet viņš iet strādāt (auditors, sezona, darbs vismaz 60-70 stundas nedēļā).

Gari sanāca...

Posted by: zale ([info]zale)
Posted at: 5. Maijs 2017, 07:49

Tā sanāk, ka otra puse(sieva) viena bērna dēļ ir daudz vairāk pa mājām, tādēļ pēc darba samērā bieži bērni ir mans pienākums, arī nolikt gulēt. Sievai ne visai patīk gatavot vai tik bieži kopt telpas, kā man liekas, ka vajadzētu, tādēļ arī to vairāk daru es. Bet kopumā abi darām to, kas tajā mirklī nepieciešams, nešķirojot vīriešu/sieviešu darbus utjp.

Nedēļas nogalēs visu darām kopā, taču vismaz reizi mēnesī vai divos cenšamies izkārtot vīkendu katram vienam pašam (1-2 naktis prom no mājām), piemēram, pie draugiem ārzemēs aizlidot, kaut kāds pasākums - tas samērā vienlīdzīgi sadalās.

Posted by: atvase ([info]atvase)
Posted at: 15. Maijs 2017, 15:52

es teorētiski piekrītu, ka nevajag dalīt vīriešu un sieviešu darbus, bet praktiski sanāk tā, ka katrs dara tos darbus, kuri viņu vairāk "krata" un kurus prota labāk izdarīt - rezultātā man kā sievietei vairāk krata veļa, kārtība, tīrība, ēšana, viņu kā vīrieti vairāk krata auto lietas, smagumu nešana, plauktu pielikšana, žalūziju pielikšana - es pasaku, ka nemāku un viss... Un bērnu pieskatīšana vieglāk sokas divatā, kad vien iespējams, jo vienatnē tas ir nāvīgi garlaicīgi.

12 Lasīt komentārus piebilst