porcelāna lellīte [userpic]

bērnkopība, mamuts un mājāzēšana

17. Aprīlis 2015 (10:49)
garīgais: hm

tā kā nejauši izveidojies sadalījums, kas mums te jau kādu laiku pastāv, neapmierina nevienu no iesaistītajām pusēm, gribu zināt kā ir citās mājsaimniecībās. kā jūs sadaliet mājāža darbus? kurš ko dara? kā sadalīti pienākumi/laiks attiecībā uz bērna kopšanu?
dotie: bērns 1gab, viens nes mamutu, otrs dara bērnkopību, dienā 24 stundas, nedēļā septiņas dienas.
ar pieredzi var dalīties arī tie, kam vairāk par vienu bērnu, var piedalīties tie, kas dara bērnkopību un vienlaikus nes mamutu, var piedalīties arī tie, kam bērnu nav un kam vispār viss ir citādāk, var piedalīties tie, kas dara bērnkopību pie citiem par naudu, mani interesē visādi varianti

Comments

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 11:01

man ir pretjautājums - kāds ir jūsu šobrīdējais sadalījums, kas neapmierina?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 11:10

šeit es negribētu ieslīgt konkrētās situācijas analīzē, jo katrai iesaistītajai pusei laikam šķiet, ka ir briesmīgi grūti un netaisnīgi un otrai pusei ir vieglāk un vispār vissirslikti, tādēļ jau es norādīju dotos, kas nemainās (bērns - 1 gab, mamutu nes viens, bērnu dara otrs, viss cits ir vairāk vai mazāk variējams man šķiet) un gribu zināt kā ir citiem, jo vispār esmu briesmīgi apvainojusies
bet tas nav rādītājs, jo man arī interneta testā par depresiju uzrādījās 15 punkti no 19 :D

tādēļ es mēģināšu neiesaistīties diskusijā, atkal kādam ko nelaipnu pateikšu, man tādas grūtības ar komunikāciju pēdējā laikā. lol

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 11:47

man nav tādu doto lielumu kā Tev. tāpēc vienīgais, kas ir pavisam pavisam svarīgi, ir neapvainoties un runāties runāties un runāties.
runāties. un darboties kopumā. ģimenē.

Posted by: Strēlniece ([info]str)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 11:17

nu neko gudru tie, kam ir/bija jādara visas lietas pateikt nevar:)D
jo jādara, jo neviens jau cits nedarīs

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:20
taisni kā es

diezgan precīzi, varētu pat teikt - nav laika apvainoties un domāt, vienkārši dzīvo nost.

Posted by: oblica ([info]oblica)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 11:54
no personīgās pieredzes

man bija tā - sākumā tikai V mazgāja un karināja veļu, vakariņas un iepirkšanos arī pārsvarā uzņēmās, šad tad tīrīja māju. Kad B piedzima, es strādāju no mājas, paralēli ņemoties ar bērnu un kaut kādu dīvainu stereotipu vadīta, pārņēmu visas mājsaimniecības lietas uz sevi - tā, ka PILNĪGI visas, pamazām V izstumjot no visiem mājas darbiem pilnībā. Ok, miskastes iznešana un cukura iebēršana cukurtraukā laikam palika uz viņa pleciem tā teikt. Un tad vienā brīdī sapratu, ka esmu sabraukusi auzās pamatīgi.
Nu, neko - i 7 gadi nepagāja - nupat, nupat viss ir lieliski ievirzīts atpakaļ +/- vecajās sliedēs - abi dara, ko var un kā sarunā. Mums tikai tagad mamutu nes abi, bērns iet B/d, bet V strādā no mājas, tāpēc biežāk saliek veļu mazgāt, iepērk paiku un aiziet visādās darīšanās, ko man pēc darba būtu grūti nomenedžēt.

Posted by: oblica ([info]oblica)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 11:57
Re: no personīgās pieredzes

Starp citu - man draudzene bija ieviesusi noteikumu: vīrs pārnāk no darba, paēd vakariņas un tad viņam ir OBLIGĀTĀ stunda divatā ar bērnu. Viņa pa to laiku skuva kājas, gāja vannā vai lasīja grāmatu. :)

Mums tagad pa lielam - kā sarunā, bet ir lietas, ko dara tikai viens vai otrs - piemēram, katru vakaru pasaku lasa V., vannoju vienmēr es.

Posted by: oblica ([info]oblica)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:01
Re: no personīgās pieredzes

ā, mēs arī visādas lietas mēģinām izveikt tā, lai nav jāpiepūlas - piemēram, ieviesām tradīciju katru nedēļu (katru otro noteikti) iet uz centrāltirgu pēc gaļas un zivīm.
Lai nav jāstaipās ar kaķa smiltīm, veļaspulveriem utml smagumiem, pasūtām tos e-maximā un tad atved uz māju.
Iemācīju V. gatavot vistas detaļas cepammaisā, tieku pie vakariņām :)
Mums gan nav nenormāli lielas apdzīvojamās platības, pļaujams mauriņš, kartupeļu lauks utt., tāpēc varbūt arī nav tik daudz to ikdienas pienākumu, ko dalīt.

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:02

Standarta rekomendācija ir sarakstīt visus pienākumus, katram sarindot nepatikas secībā (no 1 līdz x) un tad sadalīt tā, lai katra puse dara individuāli mazāk nepatīkamos, visu jau vienādi nekad neatzīmē, kaut matemātiski var rēķināt, lai abiem 'nepatikas summas' vienādas.

+Svarīgi nodrošināt, lai mamuta nesējs naktī izgulētos, bet bērna vāķītājs kaut kādā brīdī stundiņu vismaz varētu pa dienu pagulēt, jo īpaši, ja tas tādu vai citu apsvērumu dēļ nav izdarāms 'kamēr bērns guļ'.




Konkrēti citu pienākumu dalījumu varianti tev diži nepalīdzēs, īss apraksts nekad neparādīs visu bildi.

Posted by: smille ([info]smille)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:06

Būtu noderīgi zināt, kas ir tie mājāža pienākumi, kuri interesē.
Mums ir retas lietas, kas ir nosacīti sadalītas - ēst 99.9% gatavoju es, attiecīgi plānoju arī iepirkšanos un pēdējā laikā arī iepērkos pati, no rītiem ceļamies abi, lielo meitu uz dārziņu ved tētis, savukārt no dārziņa parasti savācu es, vakarā pēc darba tētim ir paspēlēšnās stunda ar bērniem, kamēr es taisu vakariņas vai vnk paguļu un neko nedaru (tas bija īpaši atkuāli kamēr bija nelabumi nu jau savādāk). Traukus, kas izlietnē, vakarā nomazgā vīrietis. Miskasti arī iznes, 50/50 pats atceras/es atgādinu. Kārtošana un tīrīšana ir pa lielam uz mani, ja specifiski palūdzu, to palīdz, bet mums atšķiras prasības :D Vakarā mazo bērnu gulēt liek tētis, tad man ir 1:1 stunda ar lielo meitu. Lielo meitu vannoju/zobi utt un gulēt lieku es.

Ja abiem grūti, ļoti noder atrast palīgu mājas tīrīšanai 1 vai 2 reizes mēnesī. Vismaz mums ar to pietiek (mums nav bijis regulāri, tagad pēc nelabumiem viena meitene izpucēja virtuvi, bardaks ir atpakaļ, bet tīrāks vēl aizvien ir).

Posted by: smille ([info]smille)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:07

Drēbes mazgāju (lieku mašīnā) es, gludinam tikai uz lieliem svētkiem. Uz izkarināšanu palīdz, ja pamana vai palūdzu.

Posted by: smille ([info]smille)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:09

sasodīts, drusku piecepu kartupeļus, kamēr šito sarakstīju :D

Posted by: rūsganais sprakšķis ([info]mufs)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:48

man gan nav zīdainis, bet patīk klikšķināt.

regulāri sanāk sacepiens pa tēmu - cienītais reizumis nomazgā traukus (bet ne plīti, pannu un izlietni), reizumis izsūc grīdas(bet neizsūc dīvānu), un dzīvo ar pārliecību,ka VIŅŠ ir tas,kas mazgā traukus un tīra māju. un tad viņam,kad sūdīga oma uznāk pēkšņa bakstīšana acī (piem,vansistabā,kur virsma apkrauta ar maniem skaistumkopšanas līdzēkļiem),ka ir bardaks.

tad es nenociešos un uzbrēcu,ka cilvēkam,kas pat nezin AR KO noslaucīt galdu vai,kas ne reizi nav tīrijis WC vaidzētu ne tikai turēt muti, bet arī izvilkt rokas no pakaļas, ņemot vērā,ka viņš strādā 3-4 dienas nedēļā,kameŗ man pēc darba vēl ir koris un teātris un sestdienās kursi.

nutad es izbrēcos, mēs parunājam par to,ka būtu jādala pienākumi un aplis sākas no jauna. ik pa laikam šams sapūšas,par to,ka ir "pārāk daudz mantu"un "nevar jau nosalucīt putekļus,ja viss piemētāts" (ar zemtekstu,ka tā esmu es,kas lietas izmētā) - tad es paņemu un nolieku deguna priekšā visas VIŅA PAŠA mantas,kas tur skaisti mētājas.

vai vēl labāk, sabožas,ka virtuvē neko nevarot atrast. tad es sacepos tā,ka gribu bliezt ar pannu, jo kamōn, virtuvē man viss ir diezgan stingri reglamentēts pa plauktiem un atvilknēm, bet ienākot tur reizi mēnesī,skaidrs,ka nevar ne tējkannu atrast, ne ko.

tai pat laikā, veļu no žāvētāja nu nenoņems - piem, šoned es visu nedēļu esmu mājās pēc 22 un beigta, kā no svētdienas viss karājās,tā ir.

oi, aizrāvos, bet man šitas mēdz uzdzīt škrobi lietainākās dienās.

bet. BET. BET
mamutu nes mājās viņš. tas,ko nesu es, ir žurku astītes, a no mamuta dabūnu,cik gribu.

Tavā gadījumā gan man šķiet,ka ir maķenīt savādāk, jo (vismaz es tā iedomājos),ka ar mazu bērnu ir sasodīti grūti un nogurdinoši un tai brīsniņā,kad viņam tevi nevajag, nosnausties ir vissvētīgāk, nevis dzenāt pišļus.

tā tēma ir mūžveca un šausmīgi sensitīva. mēs mēģinam tam pieiet ar humoru, reti gan sanāk.

Posted by: rūsganais sprakšķis ([info]mufs)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:52

nēnu,viņš aizbrauc uz veikalu (tagad,kad es neliekos ne zinis par to,ko ēd bērns) un rezultātā mums mājās ir 4 dažādi (atvērti) kausētie sieri, 3 krējumi un neviena tomāta/salāta(kas ir vitāli manai izdzīvošanai)

un es pat nezinu,kā darbojas granulu katls.
pēc 2 gadiem viņš beidzot ir iegaumējis,ka ceturtdienās jāizstumj miskaste.
un ja es nepaspēju pēc darba uz mājām,iziet pastaigāties ar suni.

tā es skaitu kopā un beigu galā pārliecinu sevi,ka bilance jau nemaz tik slikta nav

Posted by: smille ([info]smille)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 12:53

Par otro rindokpu sasmējos, cik pazīstami, tik manējais nekad man nebaksta acīs par nekārtību.

Posted by: Citronz ([info]citronz)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 13:40

O jā, wc ir zelta ierocis! Katru reizi, kad mans pedants (kurš gan pārsvarā mazgā traukus, arī pannas un sūc grīdas, arī dīvānu) man kaut ko uzbrauc par bardaku, es pasaku- a es tīru podu un vannu! Un ar to saruna beidzas :D

Par veikalu- manējais ar iepērkas, bet es viņam iesniedzu pirkumu sarakstu, ja man ir savas vēlmes (nu tjipa augļi vai kas cits...) Viņš gan ar ir ielāgojis, ko man parasti gribas, un reizēm pats attopas.

Posted by: zan ([info]zan)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 13:47

šobrīd abi velkam līdzīga lieluma mamutus, un mājāzēšana arī iet uz pusēm. izdomājām, ka visvieglāk ir nolikt vienu dienu nedēļā, kad pāris stundās par abiem tiek izķemmēts kaķis, izberzts pods, mikrene, izrūcināts putekļsūcējs, un citi lielie darbi; jo esam nedisciplinēti un darba dienu vakaros ir žāksts kaut ko vairāk par pašu izrītajiem šķīvjiem vākt. tā arī darām. trīsistabu dzīvoklis izskatās pieņemami.

kad biju starp darbiem, tad mājās attiecīgi padarīju vairāk, bet tas bija ļoti īslaicīgi.

bērna faktors iztrūkst gan.

Posted by: honeybee ([info]honeybee)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 14:41
saruna

Mums bija apmēram tāds pats kā tagad (kad abi nesam mamutu un bērns b/d), tb katrs dara lietas, kas viņam ir vairāk svarīgas un mazāk besī, šo to sadalām, reizēm palūdzam un/vai palīdzam viens otra darbos.

Posted by: ... ([info]noisiite)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 15:22

Šobrīd ir tā, ka vīrs pelna nauda un es daru pilnīgi visus mājas darbus, viņš neko (nu tā, ka pilnīgi neko :D), bet nu ar bērnu kādu stundiņu paspēlējas, ja vajag, to dara arī krietni ilgāk.
Kā saka, katram savs darbs.

Posted by: ... ([info]noisiite)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 15:22

Un šobrīd mēs abi esam ļoti apmierināti ar esošo kārtību.

Posted by: ... ([info]noisiite)
Posted at: 17. Aprīlis 2015, 15:27

Nu miskasti gan V. iznes, to gan izdara un palīdz ar smagumiem tikt galā vai arī ko specifiskāku izdara, ja palūdzu.
Kad bērni ies dārziņā, tad es arī par to mamutu nedaudz parūpēšos. :>

21 Lasīt komentārus piebilst