mugursoma ([info]mugursoma) rakstīja,
@ 2010-03-20 00:08:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sev
Mani pārliecināja. Tas šobrīd ir galvenais.

"Plaģiāta sakarībā pirms pāris nedēļām man tika jautāts: cik lielā mērā, ņemot vērā, ka tiek tulkots viens un tas pats teksts, mana versija varētu sakrist ar Rolava piedāvāto. Nekad agrāk par šādām problēmām netiku domājis, tādēļ atbildēju: droši vien kādi divdesmit procenti, varbūt vairāk. Šajās dienās pārskatīju savu Spriestspējas kritikas un Rolava Spriešanas spējas kritikas variantu. Vispirms konstatēju, ka Rolava versijā nav iztulkots viss darbs, vai arī daļa no tā kaut kad ir pazaudēta. Salīdzinot pirmās desmit lapas, nācās konstatēt, ka nesakrīt neviens teikums. Toties jau ar darba nosaukumu sākas izmaiņas: spriešanai nepiemīt spēja, bet gan cilvēkam piemīt spriestspēja. Tāpēc darba nosaukums Spriestspējas kritika. Nav būtiski? Tomēr te tiek meklēts izteiksmes veids, kas labāk atbilstu mūsdienu latviešu valodas normām. Viens no pirmajiem paragrāfu nosaukumiem: Das Wohlgefallen, welches das Geschmacksurteil bestimmt, ist ohne alles Interesse. Labpatika, kas noteic gaumes spriedumu, ir bez jebkādas intereses (Rolava versija). Kas ir labpatika par patīkamo? Ar ko labpatika atšķiras no patikas? Izrādās, šī problēma vēl pavisam nesen ir nodarbinājusi arī krievu tulkotājus. Pēc pāris gadu diskusijām (A.  Bočirišvili, J. P. Feinbergs) krievu valodā Kanta termins Wohlgefallen tiek tulkots kā dobroželatelnostj. Šī diskusija arī mani vedināja tulkot vārdu Wohlgefallen kā labvēlīgums. Spriestspējas kritikas tulkojuma 10. piezīmē (304. lpp.) rakstu: “Vārdu Wohlgefallen latviešu valodā ierasti tulko kā “labpatika”. Taču šāds tulkojums jēdzienu “labpatika” valodiski padarītu grūti atšķiramu no jēdziena “patika” (Lust). Turklāt tas Spriestspējas kritikā neizteiktu Kanta termina filosofisko būtību, kas kontekstā izceļ labvēlīgu vērtējumu, attieksmi, kura pastāv pirms patikas vai nepatikas jūtām un piešķir estētiskajam spriedumam vispārēju raksturu. Tāpēc šis vārds tulkots kā “labvēlīgums”. Atšķirībā no vārda “labvēlīgums” vārds ‘labvēlība” varētu raksturot subjektīvi individuālu, situatīvu attieksmi, psiholoģiski orientētu redzējumu”.
Ko nozīmē izteikums “bez jebkādas intereses” (Rolava tulkojums). Kas tā par fantastisku apziņu, kas klejo pa pasauli un to aplūko “bez jebkādas intereses”? Taču arī Kants raksta ohne alles interesse. Jā gan. Taču vācu valodā vārds “Interesse” sevī ietver divas nozīmes – interesi un ieinteresētību. Tā kā Spriestspējas kritikā runa ir par neieinteresētu (nesavtīgu) estētisku vērojumu, šo vārdu tulkoju kā “ieinteresētība”.
Tāpēc paragrāfa nosaukums manā tulkojumā: Labvēlīgums, kas nosaka gaumes spriedumu, ir bez jebkādas ieinteresētības. Varētu runāt par katra teikuma, vārda interpretāciju manā tulkojumā, jo esmu tos darinājis gadu gadiem, sekojot Kanta studijām visā pasaulē. Kanta tekstu tulkojumu sakarībā es varētu šādus pārspriedumus turpināt pāris semestru speckursu apjomā. Taču tas droši vien īpaši neinteresētu pat katru studentu. Taču tieši tas iezīmē filosofiska teksta tulkošanas būtību. Tas ir analītiski interpretējošs darbs. Protams, ir jārūpējas arī par valodas skaidrību un saprotamību, taču neviens tulkojums netiek veikts tikai tāpēc, lai izdarītu kosmētiskus grozījumus. Jauns tulkojums nozīmē centienu labāk izprast tekstu, tuvināties tā būtībai mūsdienu Kanta mantojuma interpretāciju kontekstā. Mani tikai iepriecinātu vēsts, ka jauns censonis gatavo citu tulkojumu, jaunu Kanta redzējuma versiju."


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]junona
2010-03-20 12:34 (saite)
Es neņemos strīdēties par Kūļa tulkojumu, bet pastāv daudzi tulkojumi, kur tiek tulkots vārdu pa vārdam. Dažkārt tas ir ļoti svarīgi. Piemēram, Džonatana Bārnsa (Joanthan Barnes, kurš ir rakstnieka Julian Barnes vecākais brālis) veiktais Aristoteļa otrās analītikas tulkojums ir apzināti burtisks (cik nu burtisks tas var būt). Neesmu dzirdējis, ka kādam celtos roka to nosaukt par brāķi. Ir vēl arī citi piemēri. Piemēram, Nabokova veiktais Oņegina tulkojums angļu valodā (ja liekas, ka pirmais piemērs neder tāpēc, ka nav runa par literatūru) Kā jau teicu - tā ir tulkotāja izšķiršanās par noteiktu tulkošanas stratēģiju, kas tiek izvēlēta atkarībā no tulkotāja mērķiem un priekšstatiem par to, ko nozīmē tulkot. Nav tāda viena pareizā tulkošanahttp://klab.lv/legal/privacy.bmls veida.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2010-03-20 12:43 (saite)
Atslēgas vārds ir "cik nu burtisks tas var būt". Tas nav tas pats, kas burtisks tulkojums vārdu pa vārdam.

Krievijā bija burtiskās tulkošanas skola, ko vadīja Pasternaks. Viņš tiešām radīja spēja pārtulkot pat dzeju maksimāli burtiski, bet mēļo, ka viņš to varēja izdarīt tāpēc, ka viņš pats bija ģēnijs. Tulkošanas teorijā to apskata tikai vēsturiskā aspektā un varbūt kā literāru darbu tulkošanas mākslu, nevis pieeju filozofisku traktātu tulkošanā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]junona
2010-03-20 13:03 (saite)
Bārnsa tulkojums ir tik burtisks, ka no angļu valodas viedokļa tas ir galīgi garām. Kā jau teicu, ir arī citi piemēri, kur tiek tulkots vārdu pa vārdam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2010-03-20 13:20 (saite)
Es jau minēju – tā var būt māklas forma. Skaidrs, ka tāda pieeja nederēs filozofiskam traktātam, jo to neviens nesapratīs.

Kants var būt sarežģīts, bet varbūt viņam vienkārši bija mode lietot īpaši sarežģītu valodu, nevis tas, ka viņa izteiktās idejas bija tikpat sarežģītas? Ja tā, tad labs tulkojums varētu būt pat vieglāk uztverams nekā oriģināls. Jo tulkotājs vispirms izprot pateikto domu un pēc tam to pasaka mērķa valodā. Šeit nav vajadzīgs atkārtot sarežģītas valodas struktūras. Man personīgi no visiem Kanta tulkojumiem visvieglāk uztverams šķita tieši angliskais. Es neticu, ka manas angļu valodas zināšanas ir tik lieliskas, bet atšķirības varbūt būt tieši tāpēc, ka angliskais tulkojums izskatījās strukturāli visvairāk atšķirīgs no pārējiem tulkojumiem.

Interesants piemērs ir tas, ka Šekspīru labāk saprot latviešu vai krievu studenti, kas to lasa tulkojumā, nekā angļu studenti, kas to lasa oriģinālā. Tas gan ir tāpēc, ka angļu valoda no Šekspīra laikiem ir tik ļoti mainījusies, ka būtu vajadzīgs tulkojums arī angļu valodā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]junona
2010-03-20 14:58 (saite)
Ko nozīmē "tieši angliskais"? Ir vairāku TOK tulkojumi angļu valodā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2010-03-20 15:17 (saite)
Tas tulkojums, kuru es lasīju. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?