Šugā faiv
 
17.-Sep-2015 04:21 pm
Pēdējā laikā Latvijas internetā bieži redzu diezgan dīvainus vārdu sakārtojumus.
Piemēram, [mazmaizītes "Zviedrija"], kad dabiski būtu ["Zviedrija" mazmaizītes].
Vai tā ir mana ārzemēs pazaudētā valodas izjūta?
Rakstītāju analfabētisms?
Kas cits?
Comments 
17.-Sep-2015 10:39 am
izklausās pēc krievu valodas stila ietekmes - vecā mantojuma
vai pat nav mantojums, bet vienkārši stils, kādā krievi lieto latviešu valodu,
pivo "Baltijskoje" un igruška "Sņeguročka"
17.-Sep-2015 11:34 am
Ja īpašvārds ir nominatīvā, tad, manuprāt, tieši ir pareizi sacīt "mazmaizītes "Zviedrija"". Ja īpašvārds ir ģenitīvā, tad korektai vārdu kārtībai ir jābūt citai — "Zviedrijas" mazmaizītes.
17.-Sep-2015 11:35 am
Laikam izklausīšos kā īgns pāksts, bet kur tas ir rakstīts?
17.-Sep-2015 12:02 pm
Gan jau latviešu valodas mācību grāmatās. Tas izriet no locīšanas principiem. Īpašvārdu var locīt un var nelocīt, bet lēmums par to, vai locīt vai nelocīt, ietekmē vārdu kārtību teikumā. Tas saskan ar to, ko iepriekš rakstīja hanībī. Var būt "Baltijas" alus un alus "Baltija", bet ne alus "Baltijas" un "Baltija" alus.
17.-Sep-2015 03:22 pm
Tieši tā.
Piemēram, mani besī TV reklāma, ko ik pa laikam dzirdu (reti gan ieslēdzu televizoru) - saldējums "Mājas"!

Saldējums "Mājas", really? Kad vienkārši gribēts pateikt, ka tas ir Mājas saldējums?
17.-Sep-2015 11:39 am
Dabiski vai nē, bet saskaņā ar gramatikas grāmatām sugas vārds ir priekšā nosaukumam pēdiņās, tā ka tas nekādā ziņā nav rakstītāju analfabētisms. Drīzāk, ja kaut kas liekas nedabiski, tad, iespējams, pēdiņas vispār nav vajadzīgas, no sērijas Čedaras siers. Vispār https://lv.wikipedia.org/wiki/P%C4%93di%C5%86as ir tīri pārskatāma tabula par šo.
2.-Okt-2015 02:58 am
Paldies, lieliski!
17.-Sep-2015 12:21 pm
Tu runā par norādošo ģenitīvu (vai kā sauca šo īpašo ģenitīva lietojumu).

Tas joprojām tiek lietots, lai gan mazāk nekā agrāk. Piemēram, Martas tante – tā nav tante, kura ir radiniece Martai, bet ka pati Marta ir tante kādam.

Sarunvalodā tā ir diezgan bieži izplatīta. Ja kāds strādā rūpnīcā "Zvaigzne" uz pusslodzi, tad viņš varētu teikt – es tagad iešu uz Zvaigznes rūpnīcu pastrādāt. Labāk tas izklausās ar nelokāmiem vārdiem – Es Rimi veikalā nopirku to un to.

Bet birokrātiem jau patīk visu darīt pēc viena oficiāla standarta, tāpēc viņi šādi formu neatzītu un rakstītu "...veikalā “Rimi”..." Tas dažreiz izklausās nedaudz mākslīgi, bet pūristiem patīk.
2.-Okt-2015 02:59 am
Paldies!
21.-Sep-2015 08:05 pm
Bija pareizi rakstīts. Var rakstīt arī nosaukumu pa priekšu, bet tad aiz tā jāliek komats.
Zemāk esošais komentārs par to, ka latvieši saka "Martas tante" u.tml. lietas skaidro tikai sarunvalodu. Tas nav literāri pareizi.
1.-Okt-2015 08:56 pm
Sveiks! Es te ienācu palūgt padomu. Atvaino, lūdzu, ceru, ka neņemsi ļaunā uzmācību:) Ja izdomā braukt uz Japānu janvārī un ir izvēle starp diviem avio gala mērķiem par vienādu cenu - Tokiju un Osaku - ko Tu ieteiktu un kā īsos vārdos raksturotu atšķirības? Plusus un mīnusus?
2.-Okt-2015 03:03 am
Janvāris vispāri nav tas labākais mēnesis uz Japānu braukšanai, jo tropu salas šeit nav un laiks ir pelēcīgs, vēss un vējains. Kādi +5 ~ +10 grādi Tokijā, ap Osaku biš vēsāks, bet ne īpaši.

Ja izvēle starp Tokiju un Osaku, tad izvēle ir viennozīmīga - Tokija. Osaka ir liela pilsēta, bet tā ir tāda kā Salaspils, industriāla un bez īpašiem interesantumiem, it īpaši tūristiem.
Kā pretargumentu Osakai par labu var minēt to, ka tur tuvumā atrodas Kyoto un Kobe, kuras, atšķirībā no Osakas, ir apmeklēšanas vērtas. No citas puses, pie Tokijas ir Jokohama, Kamakura un Nikko, kuras arī ir apmeklēšanas vērtas.

Galā, lai dotu viennozīmīgu atbildi, teikšu tā: Tokija. Un labāk siltākā gadalaikā.
2.-Okt-2015 08:29 am
Skaidrs! Paldies. Jā, es jau varak ar virdžīniju_rabitu parunāju. Viņa ieteica dzivot Kyoto un dažs naktis palikt Tokijā. Un teica to pašu par laika apstākļiem. Tajā biļešu piedāvājumā pēdējais ceļojumā iekļaujamasi datums ir 31. marts. Kād ir laiks marta otrajā pusē?
2.-Okt-2015 08:55 am
Apmeklēt Kyoto ir vērts, bet visu laiku dzīvot Kyoto diez vai ir prātīgi - pa pirmo laiku tie tempļi ir baigi labi, bet vairā kā 3-4 dienas tos izturēt ir grūti. Izņemot tempļus pašā Kyoto nekas daudz skatāms nav. Piedevām blakus ir Nara un Kobe. Nara ir atkal tempļi un muzeji, Kobe ir Jokohamas mazāka versija.
Tokija arī kādam iet pa pirmo, kādam nē - iesaku izpētīt atrakcijas Kanto novadā. Ja ir kas interesants, tad praktiski viss ir relatīvi tuvu Tokijai.
Domāju, ka ir vērts apmeklēt Hirošimu un, ja ir iespēja, Hokkaido.
Ja ir JR pass, tad var braukāt pa visu Japānu un apskatīt visu to garšīgāko.
Par laiku runājot - marta beigās ziedēs sakura, visur visas viesnīcas būs pilnas. Ja sanāk ap to laiku tad baigi lieliski. Februāra otrajā pusē vēl ir aukstuma viļņi, bet kopumā iet uz silto pusi.
2.-Okt-2015 09:01 am
Ui, paldies! Tad, ja izlemsim braukt, uz tām marta beigām jātēmē. Ja visu dara laikus, gan jau arī viesnīcu var piemeklēt.
Pārāk daudz tempļu man nekad nav gājis pie sirds, nevienā valstī. Zinu, kā no tā nogurst un kā tas apnīk.
Un, saki, kur Japānā ir "lauki" - jeb tadu vispār vairs nav? Daba?
Un tu pats kur dzīvo?
(tagad skrienu prom, paldies par atbildēm)




2.-Okt-2015 09:50 am
Lauku ir daudz. Tādi pavisam hārdkōr pāķi ir, laikam, Tohoku un Čūgoku novados, arī uz Šikoku un Ķūšū salām. Tohoku ir Fukušima, Jamagata un ap to galu. Ja ir iespēja, iesaku apmeklēt - tur ļoti smuki.
Ja ir automašīna, tad pat Tokijas relatīvā tuvumā var paskatīties riktīgos laukus, bet tie būs kalnu ciemati, kur 2-3 mājas vienā ielejā, nekādu plašumu, tikai kalni. Man personīgi patīk lauki Nagano - tur arī tūrisma ziņā ir šis-tas. Vienvārdsakot, ja nestaigā tikai pa pilsētām, tad laukus iespēja redzēt būs un daudz. Pat pa vilciena logu starp Tokiju un Osaku, kaut arī tā ir apdzīvotākā vieta Japānā.
2.-Okt-2015 10:47 am
Tas izklausās pavisam labi. Varbūt arī vērs īrēt automašīnu uz dažām dienām...
3.-Okt-2015 04:48 pm
Liekas, ka standartās Latvijas tiesības neder, tiesa. Ja ir kādas citas, tad nō prōblem!
3.-Okt-2015 04:49 pm
Hmmm, neder Latvijas tiesības? Tas gan ir jocīgi....
3.-Okt-2015 04:54 pm
Nu, ja nekas nav mainījies pēdējā laikā, protams.
Jabkurā gadījumā, līdz gandrīz visurienei var tikt arī pa dzelzsceļu.
3.-Okt-2015 04:57 pm
Paldies:)
3.-Okt-2015 05:07 pm
Ja ir kas vēl jautājams, tad labprāt atbildēšu vēl!
This page was loaded Maijs 3. 2024, 7:45 pm GMT.