Jun. 30th, 2021 @ 07:36 am (no subject)
Ja godīgi, es saprotu, kāpēc notiek aģitācija par vakcinēšanos. Ja nevakcinējas un dzīvo bez ierobežojumiem, tad pēc kāda laika slimnīcas ir pilnas ir smagiem pacientiem, kuriem vajag elpināšanas iekārtas, un to kādā brīdī var nepietikt - tāpat kā medicīnas personāla, kas viņiem var palīdzēt. Un tad nāktos izvēlēties - ko tad īsti glābt. Un neviens jau negrib, lai viņa tuvinieks vai viņš pats kādā brīdī nonāktu tajā situācijā, ka viņš nav pie tiem, ko mēģina izglābt.

Bet kāpēc notiek aģitācija pret vakcināciju? Es īsti nesaprotu šādas aģitācijas motivāciju. Vakcinācija taču ir katra paša izvēle (vismaz pie mums šobrīd). No veselā saprāta viedokļa - tiem, kuri nevakcinējas, tieši būtu izdevīgi, lai pēc iespējas vairāk cilvēku savakcinējas - un samazinās iespēja viņiem pašiem saslimt. Un pat ja pieņem, ka tiešām vakcīnas un kaitīgas un tie vakcinētie kā reiz nomirst - tad jau tiem nevakcinētajiem paliek vairāk dzīves telpas, resursu, kā arī domubiedru - vieni vienīgi ieguvumi, manuprāt.

Man šodien paredzēta otrā pote. Pēc pirmās man īpaši nekādu blakņu nebija, biju drusku miegaināka nekā parasti. Bet nu nevakcinēties man īsti nav variants - ņemot vērā to, ka manā dzīvē ir bijuši n-tie plaušu karsoņi, no kuriem vairākos gadījumos gandrīz aizgāju pie tēviem.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]aborigens
Date: June 30th, 2021 - 08:23 am
(Permanent Link)
Ağitācijai pret man šķiet ir tieši tāda pati motivācija kā par. Lai pasargātu un brīdinātu līdzcilvēkus. Jo tic ka vakcina ir kaitiga.
[User Picture Icon]
From:[info]dzeltens
Date: June 30th, 2021 - 08:46 am
(Permanent Link)
Man liekas, ka aģitācijai PRET ir visādi politiski mērķi pārsvarā. Gobzems saka to, ko viņa elektorāts grib dzirdēt.
Vasiļevskis vienā postā raksta par vakcīnu kaitīgumu un vispasaules sazvērestību, otrā - slavē Lukašenko un Putinu (un viņa atbalstītāji, kas aicina visus "aizdomāties" paši nekritiski šēro kā vienu, tā otru).
Citās valstīs droši vien ir vēl citi vietējie mērķi - nu tur cīņa staro demokrātiem un republikāņiem ASV kā slavenākais, kur jau masku jautājums tika mega politizēts, un tagad vakcīnu - gan jau tieši tāpat.

Mani pašu, piemēram, besī, ka vakcinēšanās līdz galam nav brīva izvēle, kaut arī tas neatlaidīgi tiek apgalvots. Bet tā kā pazīstu pietiekami daudz mediķu, tad zinu, ka smagos pacientus nav izdomājusi kaut kāda vispasaules sazvērestība. Un lokdauni ir vēl totalitārāks risinājums par brīvprātīgu piespiedu kārtā vakcināciju.
[User Picture Icon]
From:[info]ratatoska
Date: June 30th, 2021 - 08:58 am
(Permanent Link)
Nav jau tā, ka tās divas grupas nekad un nekur nepārklājas un viena otrai vēl nāvi. Daudzās ģimenēs viens ir par un otrs pret, bet tas nenozīmē, ka vieniem vai otriem būtu ērti un labi, ja pretēji domājošais saslimtu un nomirtu. Motīvi katrai pusei var būt ļoti līdzīgi. Daļa cilvēku negrib izrādīties tie muļķi, kuri tic visam, ko saka mediji. Otra daļa negrib būt tie, kuri rada neērtības visiem kolēģiem. Tie, kuru personības iezīmēs dominē konformisms, vēlēšanās ar visiem pa labam, nekonfliktēt, neizaicināt, kuri grib, lai viņus uzskata par atbildīgiem, uzticamiem, līdzsvarotiem cilvēkiem, visticamāk, būs par vakcinēšanos un centīsies ignorēt pretējos viedokļus (turklāt nevis par vakcīnu kaitīgumu, bet par to, ka mediji ar visiem manipulē un sagroza datus). Otri, kuriem svarīgāka par iekļaušanos ir sajūta, ka viņi paši pieņem lēmumus un ir neatkarīgi savā domāšanā, biežāk konfliktē nekā pirmie, jo viņu mērķi un taisnība ir svarīgāki par mīļā miera labad uzturētām attiecībām. Viņi baidās, ka ar viņiem manipulē, ka viņi beigās izrādīsies muļķi. Viņiem ir bail, ka viņus piespiedīs uz to, kam viņi nav gatavi, un beigās būs daudz sliktāk.
Un tādas divas puses var būt (un ļoti bieži ir) pat vienā ģimenē. Ir vīri un sievas, kas domā atšķirīgi. Tantes, kuras baidās iziet no mājas, un krustbērni, kuri pārkāpj pulcēšanās noteikumus. Bērni, kuri grib potēties, un vecāki, kuri negrib. Tās nav divas armijas ar dažādām kaujas uniformām, kur baltie sāk un uzvar. Ne vieniem, ne otriem mērķis nav iznīcināt otrus. Mērķis ir nezaudēt dzīvību, veselību un cieņu - tikai katrai pusei ir atšķirīgs skatījums uz to, kādā ceļā tas varētu notikt.
[User Picture Icon]
From:[info]mapats
Date: June 30th, 2021 - 09:12 am
(Permanent Link)
+

Ļoti līdzsvarots vērtējums.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: June 30th, 2021 - 09:18 am
(Permanent Link)
Jā, šis. Un arī tas, ka ne jau vienmēr noteikumi bija sakarīgi. Tie paši noteikumi sākumā bija, ka maskas ir nederīgas, bet roku mazgāšana un dezinficēšana ir pats galvenais. Un lokdauni, kuros pat ar maziem bērniem nebija atļauts iziet ārā individuāli pastaigāt brīvā dabā, vispār bija noziegums.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: June 30th, 2021 - 09:08 am
(Permanent Link)
Šajā pandēmijā daudzi ārsti un medmāsas bija bez darba, un veselības aprūpes uzņēmumu (slimnīcu, klīniku, farmācijas uzņēmumu utt.) akcijas nokritās utt.

Tāpēc tie stāsti, ka bez ierobežojumiem cilvēkiem būtu jābaidās nomirt bez pietiekamas aprūpes, nevienu šaubīgo nepārliecinās.

Un otrādi – ja cilvēks ir satraucies, ka vakcīnas nogalina, tad taču laikam jau viņš pārdzīvo par saviem vakcinētajiem radiniekiem un negrib, lai viņi nomirtu, vai ne?
From:[info]fedrs
Date: July 1st, 2021 - 10:17 pm
(Permanent Link)
Rs saprotu, ka cilvēks pārdzīvo par saviem radiniekiem, OK, bet...
1) kāda jēga aģitēt pret vakcinēšanos, ja šis radinieks jau ir vakcinējies;
2) aģitēt internetā random cilvēkus, kuri ne tuvu nav viņa radinieki.
Tas vairāk izskatās pēc uzmanības ubagošanas, vai arī cilvēgu grauž bažas, un viņš gribētu, lai kāds šīs bažas kliedē. Taču, kāda ironija, mierinājuma vietā saņem tikai ņirgas.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: July 1st, 2021 - 10:51 pm
(Permanent Link)
Runāt ar antivax bez nosodījuma ir pilnīgi normāli. Bet internetā notiek kultūru karš un abas puses tajā ir vienlīdzīgi vainīgas.
[User Picture Icon]
From:[info]mapats
Date: June 30th, 2021 - 09:08 am
(Permanent Link)
Vairāki iemesli.

Cilvēkmīlestība, veselais saprāts, valdības melu izgaismošana, nepieļaut obligāto vakcināciju, arī brīvprātīgi obligāto.
From:[info]xena
Date: June 30th, 2021 - 09:40 am
(Permanent Link)
es, pa lielam (!), redzu tikai 3 iemeslus:
1) pusaudzīgs* spīts pret kādiem noteikumiem "no augšas"
(ko lieliski izskaidro ratatoska augstāk)
un/vai
2) nevēlēšanās/pat bailes palikt "mazākumā" (tas, ko rakstīji par vairāk resursiem sev, tikai otrādi)
un/vai
3) politizācija (1. komentārā izvērstais)
[User Picture Icon]
From:[info]kisswithafist
Date: June 30th, 2021 - 09:50 am
(Permanent Link)
Es nesaprotu antivakseru slimo egoismu, kas viņuprāt ir "brīvība".
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: July 2nd, 2021 - 10:14 am
(Permanent Link)
Manuprāt tas ir nepamatots apvainojums. Satraukties par iespējamām sliktām sekām nav egoisms. Varbūt tā ir nespēja izprast informāciju, izvērtēt riskus un ieguvumus kopumā utt. Es šeit nerunāju par tiem antivax, kuriem tas ir bizness – sekotāju audzēšana, reklāmu ienākumi utt.
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: June 30th, 2021 - 12:44 pm
(Permanent Link)
es nevakcinējos, jo man ir 0% nepieciešamība. ja zinātu kādu saslimušo vai nomirušo - tad nobītos un padomātu.

savukārt mana draudzene ir supervesels cilvēks, nekad nav slimojusi. bet viņu darbā piespieda vakcinēties.