302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2015-09-27 02:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:awake
Mūzika:Ayreon - Universal Migrator: Temple Of The Cat
Entry tags:images, science, science:physics

Fizikas likumus, ciktāl tie attiecas uz ikdienā novērojamo realitāti, bez pārspīlējuma var uzskatīt par pilnībā izprastiem. Pirms ar putām uz lūpām steigties “atspēkot” iepriekšminēto apgalvojumu, izlasīt vismaz pirmo no četriem minētajiem rakstiem. Tieši tāpat šis apgalvojums attiecas nevis uz kādu atsevišķu jaunu un pārsteidzošu atklājumu, bet gan uz gadu desmitiem ilga pakāpeniska darba kopsummu (varbūt varētu sacīt, ka masīvu pēdējo punktu šeit pielika Higsa bozona atklāšana, taču Higsa bozonu jau tāpat paredz Standartmodelis, līdz ar to arī tas ir debatējami).

P.S. Vienādojumā redzamais “\(h.c.\)” ir Hermīta konjugācija; neesmu pārliecināts, kādēļ autors ir izvēlējies lietot tik “prozaisku” notāciju. Pats vienādojums apraksta QFT un Standartmodeļa kopējo amplitūdu, kas, vienkārši izsakoties, ir “visas zināmās fizikas pamati vienā izteiksmē”. To pašu, mazliet atšķirīgā pierakstā un ar citām piezīmēm (un bez dažām otršķirīgām, taču būtiskām “piebildēm”, tādām, kā UV robeža, kas pasargā no problēmām ar renormalizāciju situācijā, kur mums vēl nav pilnas kvantu gravitācijas teorijas), var apskatīt šeit.

P.P.S. Ar “matēriju” vienādojuma piezīmēs ir domāta fermioniskā matērija (kvarki un leptoni), pretstatā bozoniskajām mijiedarbībām un Higsa laukam.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2015-09-27 19:15 (saite)
Varbūt Tev ir pienācis laiks pārstāt nodarboties ar demagoģiju un sākt iepazīties ar speciālo literatūru. Lēmumu pieņemšanas mehānismi neirozinātnē ir ļoti aktīvi pētīts temats, teju vai katru mēnesi tiek publicēts pa kādam interesantam un būtiskam papīram par šo tēmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-09-27 19:20 (saite)
Es dažus esmu lasījis. Neviens no tiem nebija pārliecinošs, tikai spekulatīvs ar visādiem pieņēmumiem. Varbūt lai netērētu laiku, tu vari iedot atsauci uz kādu, kas viennozīmīgi izskaidro manis minēto?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-09-27 19:26 (saite)
Iesaku vispirms sākt ar pamatiem un tad mēģināt spriest par to, kas ir vai nav pārliecinoši (pie tam, "nepabeigts" ≠ "nepārliecinošs").

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-09-27 19:34 (saite)
Tātad tu apgalvo, ka šī grāmata visu pasaka par to, ka brīvās gribas neesamības jautājums ir atrisināts? Es viņā esmu ieskatījies, bet šogad arī laikam būs jāstudē dziļāk. Es neredzēju, ka autori uzņemtos šādu drosmīgu apgalvojumu. Tu vienkārši blefo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-09-27 19:45 (saite)
Nē, šī grāmata ir neirozinātnes ābece (viena no, bet arī viena no labākajām). Tu mēģini spriest par jomas avangardu bez ābeces līmeņa zināšanām. Ar to, manuprāt, viss ir pateikts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-09-27 19:56 (saite)
Es saprotu tik daudz, ka nav atbildes attiecībā uz brīvo gribu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-09-27 20:05 (saite)
Tātad Tevi neapmierina situācija, kur uz kādu patvaļīgi izvēlētu jautājumu (kas ne tuvu nav vienīgais vai būtiskākais, ar ko nodarbojas attiecīgā zinātnes nozare) vēl nav atrasta noslēdzošā atbilde, kas šo jautājumu atrisinātu beyond reasonable doubt? Ļoti labi, tver grāmatu rokās un sāc mācīties, Tev ir visas iespējas kādudien dot savu ieguldījumu šajos pētījumos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?