302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2015-08-21 14:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:awake
Mūzika:Rome - Flowers From Exile: Accidents Of Gesture
Entry tags:brains, science:neuroscience

Ir kāds attēls, kas man nedod mieru kopš tā atrašanas. Runa ir par pirmo figūru M. F. de Oliveiras et al. 2012. gada papīrā “Revisiting hydrocephalus as a model to study brain resilience”, kur redzams rentgenuzņēmums galvaskausam, kuru gandrīz pilnībā aizpilda šķidrums, atstājot tikai plānu smadzeņu audu plēvīti. Pati par sevi attīstīta hidrocefālija, protams, nav nekas šokējošs; problēma ir tajā, ka raportētais pacienta IQ ir 120 — vairāk, nekā vienu standartdeviāciju (SD = 15) virs vidējā, ar sekmīgi iesāktām studijām pa matemātikas līniju un bez novērotām sociālām vai kognitīvām problēmām, kamēr prognoze pie neatjaunotiem prioriem būtu par indivīdu permanentā veģetatīvajā stāvoklī vai vismaz ar ļoti smagiem kognitīvajiem un motoriskajiem smadzeņu darbības traucējumiem. So what the ventricular fuck is going on here?

Virtually a no-brainer.

Minētajā papīrā autori izvirza hipotēzi, ka atsevišķos, retos gadījumos (jā, daudzskaitlī: vēl viens ļoti līdzīgs gadījums tiek raportēts 2007 g. “Lancet” un iespējams, ka ir vēl citi, kurus man nav izdevies atrast) hidrocefālijas attīstības gaitā smadzeņu mezostruktūra pārorientējas t.s. small-world vai scale-free tīkla režīmā, kas ļauj efektīvi darboties arī apstākļos, kur baltā viela ir pārkārtojusies plānas kārtiņas veidā, tādējādi zaudējot lielāko daļu garāko traktu, taču saglabājot lielāko daļu no īsākajiem. Interesanti šeit vēl ir tas, ka šāda reorganizācija ir optimizācija (kas ir triviāli, jo tā ļauj normālu smadzeņu darbību pie ievērojami mazāka smadzeņu vielas daudzuma) — small-world tīkli, attiecināti uz smadzenēm, dod (citējot M. F. de Oliveiru et al.) “higher dynamical complexity, lower wiring costs, and resilience to tissue insults”; izrādās, ka, šķietami paradoksālā kārtā, atsevišķi smadzeņu bojājumu veidi varbūt var novest pie, ceteris paribus, smadzeņu augmentācijas. Iespējams, ka kaut ko līdzīgu varētu atrast savantu smadzenēs, kur uz kopumā attīstībā atpalikušu smadzeņu fona atsevišķi apgabali ir kļuvuši izolētāki un hiperefektīvi. Pārdomas par potenciālām iespējām šādu “overklokingu” piemērot veselām smadzenēm (kas, ja nododas spekulācijai un pieņem, ka proporcionalitāte saglabājas (t.i., ka runa tiešām ir par scale-free režīmu), varētu nozīmēt kognitīvās funkcijas pieaugumu nevis par reizēm, bet pakāpēm) atstāšu kā uzdevumu lasītājam.

P.S. Jūtos nedaudz pārsteigts, ka атсрала astrāla un tamlīdzīgas mistikas cienītāji nav apsēduši šos gadījumus kā mušas.

P.P.S. Pateicība P. Vatsam par atgādināšanu par šī interesantā fenomena eksistenci un relevanci.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2015-08-21 15:28 (saite)
Todo#1: small-world tīkla modelis uz jau esošā neirosima bāzes, paskatīties, kādas ir tā īpašības.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-08-21 15:31 (saite)
Well, novitātes moments tur ir acīmredzams. Var jau mēģināt dažus nākamos mēnešus panodarboties ar šo, pirms sākt ķerties pie motorikas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2015-08-21 15:33 (saite)
Jo ir ticami, ka modelēts šis nav, kā redzams, ir daži izolēti reporti un viss.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-08-21 15:34 (saite)
Literatūras sērčs izmet nulli ar vaļējiem galiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]panacea
2015-08-21 17:43 (saite)
a tur jau tikai viena maza bildīte un nevar nemaz redzēt kādas struktūras ir saglabājušas un kādas jaunas adaptācijas ir veiktas. es atceros ka biju jau tāļajā 2008. gadā uz kaut kādu MRI pētniecības centru asv, kur jau tad viņi cilvēkus pētīja ar 12 T + skeneriem un jau tad teica, ka visādas gross dīvainības smadzenēs ir pa pilnam un adaptācijas tāpat. piemēram, pašai pētniecei kas mūs tur izvadāja esot bijis smadzeņu stumbrs pilnīga pļeka (tā viņa mums teica), bet neko. protams, šitais prezentētais gadījums ir ekstrēms, bet tur jau tad ir jāredz augstas izšķirtspējas pilns MRI, un tad mēs varētu spriest vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-08-21 18:19 (saite)
Jā, šeit ļoti gribētos DTI datus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2015-08-22 04:56 (saite)
''P.S. Jūtos nedaudz pārsteigts, ka атсрала astrāla un tamlīdzīgas mistikas cienītāji nav apsēduši šos gadījumus kā mušas.''

Tādēļ, ka jebkuram ''mistikas cienītājam'' (tikai totāli idioti par ''mistiku'' uzskata obvious lietas - mind you) ir defoltā skaidrs, ka smadzenes nav nedz tas kas izraisa apziņas fenomenu nedz tas, kas ietekmē intelekta klātbūtni. Tas ir tik acīmredzams fakts, ka to nav nekādas vajadzības apsēst. Smadzenes labākajā gadījumā ir konkrētā indivīda ego čaula.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-08-22 06:11 (saite)
Kurpretī jelkuram, kas ir iepazinies kaut vai ar vidusskolas līmeņa zināšanām par smadzenēm, ir defoltā skaidrs, ka "smadzenes nav nedz tas kas izraisa apziņas fenomenu nedz tas, kas ietekmē intelekta klātbūtni" ir augstākās raudzes BS/WTF, tieši no tās pašas sērijas, no kuras ir runas par plakano/dobo Zemi, homeopātiju utt.

Nebiju ievērojis, ka esi tiktāl saspiedies. Oh well, I guess we really don't have anything to talk about any more.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2015-08-23 09:34 (saite)
Jā, es zinu, ka neesi pārāk ass tūlis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2015-08-23 22:32 (saite)
Un vēl incants jautājums, pa kurieni viņam iet redzes nervs?

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?