meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2017-01-31 09:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
Es esmu 100% par to, ka prasīt SSE rektoram obligātu latviešu valodu ir provinciāls maziskums, un tas padara Latviju stulbu un potenciāli nekonkurētspējīgu globāla biznesa apstākļos.

Tomēr stāstam ir arī otra puse. Pirmkārt, Pālcovs te dzīvo vismaz 15 gadus, un, ja mums tik bieži patīk bāzt acīs krieviem labos rietumniekus, kas iemācās valodu gada laikā, kamēr krievu duņas 50 gados nemāk, tad ir jocīgi, ka inteliģents cilvēks nevar iemācīties – kaut vai aiz cieņas pret valsti, pat ja likums to neprasa. Ja latvietis strādā vadošā amatā citā valstī – piemēram, Cērps Zviedrijas banku uzraugā, – mēs mācāmies vietējo valodu, pat ja pietiktu ar angļu, un neuzskatām, ka tas ir neloģiski. Tāpat būtu, ja kāds latviešu profesors rezidētu Holandē, Čehijā utml. Otrkārt, šādi iztapīgi izņēmumi tieši rietumniekam dod acīmredzamu loģisku argumentu, kāpēc tieši te ir izņēmums, bet, piemēram, Transporta sakaru institūtā vai citā krievu augstskolā rektoram jāzina latviešu valoda. Te parādās acīmredzams dubults standarts, kas ir medusmaize neoimpērisku krievu retorikai par latviešiem kā liekuļu vergu tautu.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]amatieris
2017-01-31 10:50 (saite)
C1 ir par šerpu. Likums nav rakstīts ārzemniekiem, likums ir rakstīts pret krieviem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]acidkitteh
2017-01-31 10:57 (saite)
A kādas ir prasības C1 līmenim? Jāprot pareizi lietot mīkstais ŗ un noteikt no kura tieši ciema ir konkrētā lauztās intonācijas skaņa?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2017-01-31 11:36 (saite)
17.5. augstākā līmeņa 1.pakāpe (C1) – persona spēj brīvi sarunāties, pietiekami izvērsti izteikt un pamatot savu viedokli par dažādām tēmām, lasa un saprot dažāda satura un sarežģītības tekstus, spēj uzrakstīt dažādus lietišķos rakstus (piemēram, ieteikumus, raksturojumus, oficiālas vēstules), kā arī citus tekstus, bez grūtībām uztver un saprot dabiskā un raitā tempā runātus atšķirīgas struktūras tekstus par dažādām tēmām;

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2017-01-31 11:43 (saite)
šitam ne visi neitivspīkeri kvalificējas :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2017-01-31 11:52 (saite)
Neitivspīkeri vispār ir dīvains termins. Neitivspīkeri mēdz būt beiguši 3 klases, mēdz arī šobrīd bērnudārzu apmeklēt un kam tādam pilnīgi noteikti nekvalificējas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2017-01-31 13:01 (saite)
ja tu zinātu, cik daudz visādu brīnumu saraksta un satulko šitie trīsklašu izglītības "neitivspīkeri", jo viņi taču ir neitivspīkeri, un tie tak zina vislabāk ...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?