Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2006-05-22 21:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:tā nu viš i

Atlantīdas urlas
Henča draugos.lv ierastīja postu par tēmu, par kuru jau sen gribēju arī pats uzrakstīt. Ļoti laba un spēcīga tēma. Domāju, ka viņš neapvainosies, ja to iznesīšu ārā, nav jau nekas personisks.

Henča raksta: Nezinu kā jums, dārgie draugi, bet man dažkārt liekas, ka tādi vistipiskākie stereotipi ir pārāk nereāli, lai tādi konkretizētos, aktualizētos dzīvē. Un tad tu pēkšņi - kails un nesagatavots - ieraugi tādu, kaut kur uz ielas vai tramvajā, vai i-cafe. Un brīnies apaļām acīm. Un pieķer sevi domājam: 'ak tad tomēr tādi tipi ir sastopami arī īstenībā'.

Viens no uzskatāmākajiem piemēriem varētu būt tas ļoti mērenais kultūršoks, kad satiec tādu tipisku skūtu jaunieti treniņbiksēs, ar cepuhu v 2 paļca, a sami paļca vejerom un visiem citiem atribūtiem. Tādus laikam apzīmē kā 'urlas'. Vārdu sakot, satiec tādu urlu urlu, tupāku par tupeni, un kārtējo reizi brīnies, ka viņš (nu jā, parasti tie ir viņi, nevis viņas) tik ļoti atbilst savam anekdotiskajam stereotipam, ka, liekas, varētu viņu likt kaut kādā zoo vai citā muzejā par uzskates līdzekli...

Pakāpjamies uz drusku augstākiem plauktiem. Visi taču vēl atceras neseno kukuļdošanas skandālu saistībā ar vēlēšanām Jūmalā un tur figurējošos 'politiķus-biznesmeņus', vai ne? Kaut kā jocīgi - tīri teorētiski jau tu apzinies, kāda ir tā politiski ekonomiskā vide Latvijā un nelolos nekādas lielās ilūzijas, un tomēr, kad redzi/dzirdi tik reālus un sulīgas piemērus, tas ir tā mazliet šokējoši.

Kas mani pamudināju šo rakstīt? Tā, nekas īpašs, gāju šodien uz darbu, redzēju uz ielas vienu komando - augumā īss, tērpies kaut kādās bēšas kamuflāžas drēbēs (taču, liekas, tas nebija oficiālais formastērps), rokas iliektas elkoņos un drusku piepaceltas, nedaudz izplestas, mati... jā, mati pavisam īsi un izskūti sānos. Un lēni groza galvu turpu šurpu, it kā skenētu apkārtni. Man tā vien likās, ka, ja uzmanīgāk ieklausītos, varētu dzirdēt tādu mehānisku zummmm, zummm, apmēram tā tā galva grozījās. Tāda kaujas mašīna. Lai gan, protams, īstās kaujas mašīnas izskatās pavisam citādāk.


Martcore raksta: starp citu, ļoti laba tēma, ļoti laba par to wannabe. man liekas, ka tādu reālu pirmssācēju, piemēram, urlam nav, nu nav tāda vēsturiska etalona, kam līdzināties. vilks viņu sazin, no kurienes tās trenūzenes un ķēdes ir panesušās, bet es esmu ievērojis ko citu - ja pacients pieņem tādu stereotipu, tad viņam parādās arī tādas nianses, par kurām viņš nemaz arī nezin. teiksim reperis tur uzvelk Īsto Keponu un Īstās Platās Bikses, bet viņš, teiksim, nezin kā pareizi staigāt, nekur to nav redzējis. Bet tā gaita viņam kaut kā automātā ar laiku parādās! Nevis apzinīgi izstrādājas un noslīpējas, bet tā it kā tas kepons un bikses uzreiz mainītu to gaitu.

Un tad es domāju - varbūt tas ir kaut kāds ģenētiskais kods, kas ir bijis pirms mūsu civilizācijas. Nu, teiksim, varbūt Atlantīdā jau staigāja apkārt tādi urlas, reperi un metālisti, tikai pēc gadsimtiem viņi kaut kā uzpeldēja atkal masu ģenētiskajā atmiņā.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]biezpientaure
2006-05-22 22:39 (saite)
urlas nav tie kurus te apraksta, es pat nevaru precīzi pateikt, kas tieši ir urlas - ja nealojos, tad zeku bazarā tā apzīmē kautkādus noteiktas šķiras ļaužus. runājot par folklorizēto urlu, t.i. urlu masveidīgo, tad jāsaka ka vienota formāta nemaz nav. Reizēm tās ir jaunas skuķes, kuras jēli pļūtī un smēķē pieturā, reizēm urlas materializējas kā landkruīzera vadītājs, kurš savu dampi met riņķī apstādījumos, jo atpakaļgaita neietilpst viņa braukšanas algoritmos. Es te pa logu esmu redzējis vienu tādu, kurš benzīntankā iebrauc, metot pāri ar zāli apaugušai sadalošajai joslai, un izbraucot atkal atpakaļ tādā pat veidā. Vai kāds kurš savu auto tur pie mājas, parkojot pa pusei uz trotuāra, kautgan iela ir gana plata lai tāpat tiktu garām. Bet tas viss ir fuflo, jūras sūdi.

atcerējos - Rapā redzēju zonas skaidrojošo vārdnīcu, tur noteikti jābūt urlas skaidrojumam.

(Atbildēt uz šo)


[info]prieks
2006-05-23 00:22 (saite)
no tikko iznākušās žargonu vārdnīcas
urla - Huligāns, bezkaunīgs, nekulturāls cilvēks.
piem. ".. tas ir cilvēks ar zemu inteliģences līmeni, kas staigā apkārt treniņbiksēs, lieto neceznētus vārdus, kurš varbūt tev sados pa seju(bet varbūt arī nesados)" Rīgas Balss 2003, 214, 11)
"pankus nīst .. tā sauktie urlas, kuriem ir npilnīgi vienlaga, ar ko izkauties" (diena 2005, 95, 5)

(Atbildēt uz šo)


[info]shelly
2006-05-23 09:32 (saite)
Vispār jā. Es vienu reizi redzēju tādus reālus skūtos, tas notika naktī un pirmais, ko es nodomāju, bija "mammīt, skūtie, gluži kā no anekdotēm, tā tak nemēdz notikt, ar visu bembi un pārējo" (doma nr 2 - "lecam krūmos, vienalga, vai kāds vēlāk ticēs vai nē").

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2006-05-23 12:00 (saite)
Urlām manuprāt kājas aug no '90 gadu sākuma amerikāņu bojevikiem, kuri pārtransformējušies atbilstoši vietējam etnosam. Tagad, protams, tas jau ir de fakto pusstarptautisks standarts.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?