Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2006-05-22 21:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atlantīdas urlas
Henča draugos.lv ierastīja postu par tēmu, par kuru jau sen gribēju arī pats uzrakstīt. Ļoti laba un spēcīga tēma. Domāju, ka viņš neapvainosies, ja to iznesīšu ārā, nav jau nekas personisks.

Henča raksta: Nezinu kā jums, dārgie draugi, bet man dažkārt liekas, ka tādi vistipiskākie stereotipi ir pārāk nereāli, lai tādi konkretizētos, aktualizētos dzīvē. Un tad tu pēkšņi - kails un nesagatavots - ieraugi tādu, kaut kur uz ielas vai tramvajā, vai i-cafe. Un brīnies apaļām acīm. Un pieķer sevi domājam: 'ak tad tomēr tādi tipi ir sastopami arī īstenībā'.

Viens no uzskatāmākajiem piemēriem varētu būt tas ļoti mērenais kultūršoks, kad satiec tādu tipisku skūtu jaunieti treniņbiksēs, ar cepuhu v 2 paļca, a sami paļca vejerom un visiem citiem atribūtiem. Tādus laikam apzīmē kā 'urlas'. Vārdu sakot, satiec tādu urlu urlu, tupāku par tupeni, un kārtējo reizi brīnies, ka viņš (nu jā, parasti tie ir viņi, nevis viņas) tik ļoti atbilst savam anekdotiskajam stereotipam, ka, liekas, varētu viņu likt kaut kādā zoo vai citā muzejā par uzskates līdzekli...

Pakāpjamies uz drusku augstākiem plauktiem. Visi taču vēl atceras neseno kukuļdošanas skandālu saistībā ar vēlēšanām Jūmalā un tur figurējošos 'politiķus-biznesmeņus', vai ne? Kaut kā jocīgi - tīri teorētiski jau tu apzinies, kāda ir tā politiski ekonomiskā vide Latvijā un nelolos nekādas lielās ilūzijas, un tomēr, kad redzi/dzirdi tik reālus un sulīgas piemērus, tas ir tā mazliet šokējoši.

Kas mani pamudināju šo rakstīt? Tā, nekas īpašs, gāju šodien uz darbu, redzēju uz ielas vienu komando - augumā īss, tērpies kaut kādās bēšas kamuflāžas drēbēs (taču, liekas, tas nebija oficiālais formastērps), rokas iliektas elkoņos un drusku piepaceltas, nedaudz izplestas, mati... jā, mati pavisam īsi un izskūti sānos. Un lēni groza galvu turpu šurpu, it kā skenētu apkārtni. Man tā vien likās, ka, ja uzmanīgāk ieklausītos, varētu dzirdēt tādu mehānisku zummmm, zummm, apmēram tā tā galva grozījās. Tāda kaujas mašīna. Lai gan, protams, īstās kaujas mašīnas izskatās pavisam citādāk.


Martcore raksta: starp citu, ļoti laba tēma, ļoti laba par to wannabe. man liekas, ka tādu reālu pirmssācēju, piemēram, urlam nav, nu nav tāda vēsturiska etalona, kam līdzināties. vilks viņu sazin, no kurienes tās trenūzenes un ķēdes ir panesušās, bet es esmu ievērojis ko citu - ja pacients pieņem tādu stereotipu, tad viņam parādās arī tādas nianses, par kurām viņš nemaz arī nezin. teiksim reperis tur uzvelk Īsto Keponu un Īstās Platās Bikses, bet viņš, teiksim, nezin kā pareizi staigāt, nekur to nav redzējis. Bet tā gaita viņam kaut kā automātā ar laiku parādās! Nevis apzinīgi izstrādājas un noslīpējas, bet tā it kā tas kepons un bikses uzreiz mainītu to gaitu.

Un tad es domāju - varbūt tas ir kaut kāds ģenētiskais kods, kas ir bijis pirms mūsu civilizācijas. Nu, teiksim, varbūt Atlantīdā jau staigāja apkārt tādi urlas, reperi un metālisti, tikai pēc gadsimtiem viņi kaut kā uzpeldēja atkal masu ģenētiskajā atmiņā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?