mafia ([info]mafia) rakstīja,
@ 2015-01-05 21:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kurš tad negrib dzīvot?!
Es nevaru beigt domāt par to veģetārismu. Saprotu ētikas argumentu, bet tur daudz prāta konstrukciju, ko izsvērt- par to pagaidām vēl nekomentēšu. Tāpat ekoloģiskās pēdas arguments...tas manuprāt arī ļoooti diskutabls un tā kā zinu, cik grūti nākas izaudzēt savā dārzā kko ēdamu, tad par to sakarīgi sakārtotas pārdomas arī varbūt uzrakstīšu vēlāk. Politiskais veģetārisms ir galīgi garām - pasaule nebūs glābta no bada, ja lopiem izbaroto mistiskā veidā atdāvinātu (kāpēc lai lielās korporācijas to darītu lol, nebūsim naivi, mēs dzīvojam joprojām imperiālismā, tikai saucam to moderni - par globalizāciju) badacietējiem 3.pasaules valstīs.
Kas attiecas uz uzskatu, ka cilvēks neesot gaļēdājs...te es ilgu laiku ticēju tam, ko man teica pazīstamie veģetārieši - ka varot visas nepieciešamās vielas uzņemt ar augiem. Pie šī punkta patreiz mani māc lielākās šaubas. (Nesaukšu to par eksperimentu, bet savu tā jau minimālo gaļas patēriņu divas nedēļas izmēģināju apzināti vispār izslēgt no ēdienkartes, beigās sāpēja un reiba galva, piemetās kkāds tizls depresīvs nespēks, apēdu karbonādi un palika labi :) Uztveriet nenopietni, bet tā bija.)
Kāpēc es par to veģetārismu un vegānismu vispār tā sāku pērties pēkšņi? Jo ēdu ļoti maz gaļu, nepērku gaļu un reizēm uznāk pretīgums pret visa veida gaļas izstrādājumiem. Un arī dzīvnieciņus man ir, protams, žēl. Varbūt tapt par vegānu? Es neesmu tā, kas ar steigu sekos emocionāliem spriedelējumiem, tāpeč gribu izrakties tēmai cauri no vairāk kā vienas puses. Un man patīk strīdīgas tēmas, kur pamežģīt smadzenes.

Patreiz man gribētos dzirdēt n okāda vegāna, kāda īsti ir viņu ideālā pasaules aina? Cilvēki katrs sev audzē pārtiku, bet govis, vistas, aitas, cūkas neeksistē? Lai neciestu dzīvnieki, vairs neeksistē arī intensīvā lauksaimniecība. Ko viņi ģērbj mugurā? Kaņepes? Ar ko viņi mēslo tos dārzeņus un riekstus, no kā pārtiek? Viengadīgiem dārzeņiem vajag daudz komposta (jo nav mājdzīvnieki, izmantot var tikai koku lapas vai ko tādu? cilvēku mēslus uz dārzeņiem pa tiešo nevar likt, to mēs visi tā ka'zinām). Varbūt permakultūras mežveida ilggadējo augu dārzs būtu iespējams bez papildus mēslošanas? Ja cilvēks aizvēsturē attīstījās tieši ēdot dzi'vniekus, kas notiktu šādas utopijas gadījumā? Smadzenes sāktu sarukt, cilvēki paliktu mazāki augumā ar katru paaudzi?

Kopumā visu ņemot, cilvēks nevar dzīvot ārpus lielā kopējā barības apļa, absolūti neietekmējot citas dzīvās radības.* Ironiskā kārtā vienīgais, kas mūs atšķir no citiem dzīvniekiem-gaļēdājiem un dod iespēju abstrakti domāt par gaļas ēšanas dilemmu - mūsu smadzenes, kuras attīstījušās tieši ēdot gaļu ;)
________
*Nekādā ziņā neatbalstu gaļas ēšanas "kultu" kaut kādas izrādīšanās nolūkā, ka es lūk varu un daru, rijot brokastīs, pusdienās un vakariņās. Neatbalstu necilvēcīgo (liriska atkāpe-šis termins mani mulsina tēmas sakarā-varbūt cilvēcīgi ir tieši būt vardarbīgam? jo par vilku arī saka "nezvērs", lai gan visi labi zina, ka tāda vilkam daba - apēst stirnu) attieksmi pret dzīvniekiem, kurus audzē mokpilnos apstākļos.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]217
2015-01-06 06:15 (saite)
Neesmu vegāns, tikai veģetāriete, bet man šķiet, ka tāda pasaules aina, kādu apraksti, ir neiespējama. Nedomāju, ka kādam būtu ilūzijas par vispasaules mēroga veganizāciju, tas tā biš glupi.
Pēdējā vegānu komūnā, kurā sabiju, viņi to ir individuāli katrs izvēlējušies, lai nevairotu dzīvnieku ciešanas un nepalielinātu pieprasījumu pēc gaļas, piena produktiem... man šķiet tas ir arī labākais ko var panākt - ar savu piemēru likt aizdomāties, ja ne par gaļas/ piena produktu neēšanu tad vismaz par to, lai cilvēki padomā kur un kādu gaļu pērk, lai vairāk atbalstītu tos uzņēmumus, kur audzētajiem dzīvniekiem ir mazāk ciešanu un labāki dzīvošanas apstākļi.
(Pati esmu veģetāriete, jo es nevarētu ne nogalināt vistu, ne aitu un pēc tam viņu apēst, un man šķiet liekulīgi kādam maksāt, lai to netīro darbu izdara manā vietā, plus, vēlams lai vēl safasē/sagatavo tā lai neatgādina par to, ka tas kādreiz bijis dzīvnieks. ( vēl pat kad nebiju veģetāriete cūkas galvas un govju mēles izraisīja lielu nelabumu.) Plus man tas galīgi nenākas grūti - neēst gaļu.)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2015-01-06 14:34 (saite)
Sāku pētīt datus par izmesto pārtiku, pagaidām hipotēze man tāda, ka pieprasījums pēc gaļas nepalielinātos, ja veģetārieši atgrieztos pie gaļas ēšanas - viņi apēstu to gaļas procentu, ko patreiz veikali izmet. (Šo argumentu izmantoju tikpat brīvi kā veģetārieši to, ka ar visiem lopbarībai iztērētiem graudiem varētu pabarot bada cietējus un visi būtu paēduši. Teorētisks spriedelējums.)
Kas attiecas uz to "pats nevaru, lai cits nogalina", tas tāds visai irracionāls moments, es nevaru/negribu tīrīt sauso ateju laukos, bet vai tāpēc es to neizmantošu, ka samaksāšu kādam, kas to darīs profesionāli. Tad jau arī visa pārtika pašam jāaudzē, un apģērbs jāražo, jo nav forši maksāt citiem par to.

Bet tas (arī mans) iemesls, ka gaļa vienkārši uzdzen pretīgumu - tā ir irracionāla prāta konstrukcija, tāda pati, kā "man riebjas zirnekļi", "es negribu ēst piena zupu, lai mutē nejustu pretīgu piena plēvi" vai arī "pretīgi iedomāties, ka man rokās būtu jāpaņem medūza". Tāpēc atteikšanās no gaļas ir katra privāta izvēle, tāpat kā reliģija, piemēram.

Bet kā reāli izmainīt to dzīvnieku audzēšanu industriālajās fermās? Jāietekmē korporācijas, kam tas pieder, likumdošana, varas struktūras? Teorētiskais cēlonis-pieprasījums pēc gaļas-kā jau saprotams, nekad nepienāks utopija, kur neviens negribēs gaļu, tad izmaiņas pieprasījumā neko daudz nemainīs dzivnieku ciešanās. Ja vien visi nesāks pirkt eko gaļu lokāli (maz ticams) vai arī tiks izmainīti nosacījumi, kā audzēt dzīvniekus cilvēcīgāk un samazinot globālo korporāciju ietekmi. Viens pats vegānisms bez aktīva videi draudzīga dzīves veida, man liekas iluzora iedoma par savu dalību pārmaiņās uz labāku pasauli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]217
2015-01-06 14:54 (saite)
Tas laikam bija mans points - ka veģetārisms/vegānisms patiešām ir tikai un vienīgi individuāla izvēle...

Bet par to "nevaru nogalināt"/"nevaru iztīrīt ateju" atšķirība vismaz manā gadījumā patiešām ir tāda, ka es nevaru nogalināt, savukārt ateju iztīrīt varētu tomēr, ja vajadzētu... pret dzīvnieku nogalināšanu man ir lielāka iekšējā pretestība, līdz ar to, pērkot gaļu justos liekulīgi, savukārt maksājot kādam par tualetes izvešanu vai ielas slaucīšanu nē. Turklāt tur arī papildus ir izvēles jautājums, kādu biznesu ar savu naudu atbalstu - man nav nekas pretī piešķirt savus līdzekļus tualetes tīrīšanas uzņēmuma attīstībai/atbalstam, savukārt ir pretī atbalstīt gaļas ražotājus, kautuves un to produktu fasētājus. Nu jā, bet tas viss patiešām ir individuāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mafia
2015-01-06 21:29 (saite)
Njā, es esmu makšķerējusi zivis un situsi viņas nost, lai nemocās. Tāpēc pieņemu, ka ar laiku varbūt arī spētu tāpat vajadzības gadījumā ar vistām tikt galā. Beeet tas viss tāds ļoti "kas būtu, ja būtu".
Vēl arī ienāca prātā, vai šīs mūsu gudrās rietumnieku diskusijas reāli nav tikai pārāk labās dzīves rezultāts, kad paši vairs nezin ko grib, viss pieejams un ko izvēlēties no visas pārpilnības. Diez vai cilvēki mazāk priviligētās pasaules malās diži iedziļinās, kuram kuru jāapēd :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]217
2015-01-06 21:36 (saite)
Mmm, nez, tepat Indijā, kur šobrīd esmu un kur ir ļoti daudz ne-priviliģētu ļautiņu, neatkarīgi no nabadzības pakāpes viņiem šķiet ļoti būtiski - ēst dzīvnieciņus vai nē :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?