Adon ([info]lord) rakstīja,
@ 2018-12-18 02:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:tāpatvien

par ampīru
jā, jā, Staļins bija briesmonis, gan jau, ka tā arī bija... kas to tagad vairs var noskaidrot? skaidrs, ka cilvēks viņš nebija labs, bet par vienu vienīgu lietu gan post-padomju telpa viņam ir milzīgu pateicību parādā - par staļinlaika ampīru... diemžēl, šīs ēkas iet zudumā un reti kļūst par arhitektūras pieminekļiem un tiek aizsargātas... ir redzēti visai skumji eiroremontu rezultāti (cilvēkiem, kuri vēsturiskām ēkām taisa eiroremontu, principā, būtu pirkstus pa vienam nost jācērt - par katru tādu gadījumu), regulāri var redzēt graustus, kuri tiks nojaukti jebkurā brīdī... pagaidām mēs (ar 'mēs' es saprotu vairumu valstu, ne tikai Latviju) neprotam sargāt vēstures liecības... vakardien lasīju Adubona Amerikas putnu četrdesmit otrā gada daļēju faksimilu (Adubona ilustrācijas ar pievieotiem četrdesmit otrā gada tekstiem)... kopš Adubona laikiem daļas no viņa zīmētajiem un aprakstītajiem putniem jau sen vairāk nav, bet pie Milzu alka (Plautus Impennis) ir rakstīts sekojošais "Range: Now extinct. Last one killed in Iceland in 1844. Formerly bred on Funk Island, Newfoundland, the Faroes, Orkneys, etc. Wintered south to Massachusetts, and (casually) Florida; and Spain. This bird was the Arctic analogue of the Antarctic Penguins. Had it survived into the Twentieth Century, protection might have saved it. Slaughtered, however, for food and feathers, it was wiped out before human beings had achieved the appreciation of birds that, today, makes their conservation possible."

Kaut kurā brīdī cilvēce attapsies, ka arī šis tas no padomju arhitektūras ir vērtīgs. Patiesībā, Padomju Savienībā bija krietni vairāk labas un skaistas (gaumes, protams, mēdz atšķirties) arhitektūras, kā mēs esam raduši domāt. Bet baidos, ka tik nesanāk, kā ar milzu alkiem - kad mēs to sapratīsim, būs jau daudz par vēlu, lai kaut ko glābtu.

Un jā, šeit, Amerikā, ar visu tās viktoriānismu, edvardiānismu, jūgendu, neoklasicismu labākajās Vitrūvija tradīcijās, dīvainajām gotikām un barokiem, nemaz nerunājot par visu iespējamo postmodernisma spektru, šeit man trūkst banāla Rēzeknes I stacijas rajona Staļina ampīra.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kisswithafist
2018-12-18 10:29 (saite)
nez, hruščovkā, kurā es dzīvoju, nebija problēma ieurbties kaimiņam virtuvē, remontu taisot, true story. Turklāt pāris sekunžu analīze ss.com diezgan uzskatāmi parāda, ka dzīvokļi staļinlaika mājās ir visai adekvātās cenās. vai lēti, tas būtu relatīvi, bet cipars par m2 visai līdzīgs normālai hruščovkai un visai vidējs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2018-12-18 19:12 (saite)
hm, tas ir Rīgā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kisswithafist
2018-12-18 19:17 (saite)
yup. Nav pats lētākais projekts un atkarībā no stāvokļa, LT projekts mēdz būt lētāks, bet arī ne obligāti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2018-12-18 19:21 (saite)
nu ok, es spriedu pēc cenām Rēzeknē un Igaunijā Silamjāē

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kisswithafist
2018-12-18 19:26 (saite)
ļoti labi var redzēt, ja tai pašā ss-kā sakārto (arī Rēzeknē) pēc cenām par m2. staļina projektu krietni apsteidz hruščovka un 103. sērija. Also, ārprāts cik lētas cenas Rēzeknē. pilsētā puse no Rīgas cenas vai mazāk, rajonā vispār par sviestmaizi met pakaļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]klusais_okeans
2018-12-18 19:38 (saite)
aha, bet algas diemžēl arī uz pusi mazākas kā Rīgā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kisswithafist
2018-12-18 19:39 (saite)
un tas vēl tiem, kam vispār ir darbs, ja?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2018-12-19 08:35 (saite)
nu, es teiktu, ka nē.. bezdarba problēma pastāv, bet tie bezdarbnieki, kurus es redzu, pārvarā ir cilvēki, kuri vienkārši banāli negrib un netaisās strādāt... bet algas - jā, puse no Rīgas... tai pašā laikā dzīves kvalitāte ar šādu algu nav sliktāka, kā Rīgā ar divreiz lielāku... es joprojām neesmu spējis sarēķināt kā tā var būt, bet tā ir :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?