Saspēra velns to zaļo krūzi - Vēl drusku par politisko aktualitāti [entries|archive|friends|userinfo]
Hlorēts ūdens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Vēl drusku par politisko aktualitāti [Nov. 9th, 2011|04:43 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Būtu ļoti dīvaini (lai neteiktu - noziedzīgi) vēlēties un gaidīt, lai cilvēki labprātīgi atteiktos no savas dzimtās valodas un vēlmes paplašināt tās lietošanas iespējas, vēl jo īpaši dīvaini būtu to gaidīt no daudzskaitlīgas attiecīgajā valodā runājošas ļaužu masas un ievērojamas konkrētas teritorijas populācijas proporcijas. Ar to es gribu teikt, ka krievs, kurš neaizietu parakstīties par zināmajiem Satversmes grozījumiem, būtu vai nu nenormāli slinks, vai bezatbildīgs pohujists. Nu, kurš gan tīri dabiski nevēlētos maksimālas iespējas lietot savu dzimto valodu. Es arī parakstītos par iespēju izmantot latviešu valodu dajebkur Filipīnās, latvieši Īrijā arī noteikti nelaistu garām tādu iespēju, gan jau Džonam arī nebūtu nekas pretī Latvijā visur garantēti drīkstēt un varēt sazināties angliski. Tāpēc brīnīties, kur nu vēl dusmoties uz krieviem, kas iet parakstīties par savas dzimtās valodas statusa apgreidu, būtu ļoti muļķīgi. Jāapbrīno un dziļā cieņā jānoliec galva ir to krievu priekšā, kas, izprotot konkrēto situāciju konkrētajā valstiņā, ir spējīgi apspiest savu pavisam dabisko instinktu (kurš vēl papildināts ar kopš dzimšanas iezīsto "aiz manis stāv Pasaulē Varenākā Sarkanā") un neforsēt savu dzimto valodu, kas teorijā taču nav nekas ļauns, un tikai konkrētajā praksē nozīmētu pavisam ko citu. Es saprotu, ka apzināta neparakstīšanās par savas dzimtās valodas statusa uzlabošanu nav pašsaprotama Latvijas patriota - "latvijieša" rīcība, tas ir cēls žests, un šādiem cilvēkiem būtu jāsaka liels un publisks "paldies". Viņiem noteikti arī nav viegli - pārējo krievu acīs viņi ir kangari vai kas nu krieviem ir Kangara ekvivalents, latvieši vienalga ar aizdomām lūr - gan jau ka tikai izliekas par baigajiem latviešu draugiem, bet patiesībā ir čekisti un Kremļa aģenti. Paldies Kostaņeckai un Loskutovam par izpratnes pilno publiski pausto nostāju saistībā ar Satversmes grozījumiem par taču viņu pašu dzimto valodu.
linkregister

Comments:
From:[info]unpy
Date:November 9th, 2011 - 11:14 am
(Link)
Loskutovs ir latvietis:))

Visādi citādi - jā, taisnība.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 11:24 am
(Link)
Nu, vārds, uzvārds un akcents liecina par pretējo, bet nu whatever. Nav jau tik svarīgi, bet labāk lai Loskutovs ir krievs (labais!) nekā latvietis (kārtējais sorosīds!) :D
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 12:13 pm
(Link)
It kā latvietis nevarētu saprast krievu pozīciju un aizstāvēt viņu tiesības lietot krievu valodu?

Vai arī it kā bagāts cilvēks nevarētu cīnīties par netaisnīgu ienākumu sadalījumu valstī un nobalsot par progresīvo nodokli?

Vai arī it kā baltais cilvēks nekādi nevarētu cīnīties par nēģeru verdzības atcelšanu? :D
From:[info]fedrs
Date:November 9th, 2011 - 12:22 pm
(Link)
It kā mednieks nevarētu iešaut sev kājā :)
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 02:34 pm
(Link)
Liela daļa tautas ir iešāvusi sev kājā ne vienu reizi vien :)
From:[info]petro
Date:November 11th, 2011 - 11:15 am
(Link)
+
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 04:58 pm
(Link)
Loskutovs jau tieši ir pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.
From:[info]dzeina
Date:November 9th, 2011 - 04:31 pm
(Link)
vai tiešām? Tad pastāsti man, neaptēstajai, kāpēc gan A.Loskutovs ir beidzis krievvalodīgo skolu un joprojām runā ar pamatīgu akcentu?
From:[info]dzeina
Date:November 9th, 2011 - 04:34 pm
(Link)
no tās pašas intervijas:
"Man ir lielas identifikācijas problēmas. Dzimtā valoda man ir krievu"
"Es praktiski līdz 1991. gadam latviski nerunāju."

Demagogs sasodītais! (es par [info]unpy, protams)
From:[info]unpy
Date:November 9th, 2011 - 08:11 pm
(Link)
:)) Nu, es zināju, ka Loskutova kungs visur uzrāda tautību "latvietis", ko viņš uzrādīja pirms 1991.gada, man nav ne jausmas:))
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 11:16 am
(Link)
tu mani tikko kā nolamāju par slinku pohujistu. es gan, protams, tāda esmu, bet vispār atzīšos, ka laikam tomēr slikti saprotu pa latviski, jo tavu ierakstu es točna nesapratu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 11:17 am
(Link)
lielākai krievu daļai [manā lokā] par šiem grozījumiem ir pajāt, pardon my latvian.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 11:22 am
(Link)
bet vispār es banojos ārā no šīs tēmas, jo zajeblo visiem kko skaidrot un pierādīt.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 11:27 am
(Link)
Nu, es jau gluži nebāzos tev virsū ar šo tēmu tavā žurcī un speciāli nemetu zibšņus vai aicinošus mājienus un miedzienus ar aci, lai tu kā Pārstāve kaut ko izsakies un komentē un nedodies attaisnojies un kaut ko pierādi. Nejūties traucēta! :)
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 11:29 am
(Link)
priekš kam tev filipīnās latviešu valodu?
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:November 9th, 2011 - 11:31 am
(Link)
Ja filipīnieši izlemj to latviešiem dāvināt, kāpēc nē? :)
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 11:33 am
(Link)
Ērtāk. Daudz ērtāk dzimtajā valodā sazināties nekā kaut kādā citā, lai cik labi es to/-ās citu/-as nepārvaldītu. Tīri dabiski. Es ar savu suni tikai latviski runāju.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 11:36 am
(Link)
nez, man ir tikpat dabiski un ērti sazināties arī latviski+vienmēr ir šķitis krutāk filtrēties iekšā. ja es nākšu ar savu valodu, es nekad nesapratīšu, ko Tie Tur [latvieši, filipīnieši, tumba-jumba] domā.

turklāt es nesaprotu, kāpēc tavu ērtību labad visai valstij būtu jāpiedzīvo neērtības [hipotētiskajā filipīnu latvianizācijas situācijā].
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 12:20 pm
(Link)
Varbūt valsts nav jāuzskata par miesisku personu, bet institūciju, kuras vienīgais uzdevums ir kalpot tās pilsoņiem. Jebkuras neērtības, ko tā uzņemas, ir tikai un vienīgi sabiedrības labā. Diez vai valsts vajadzība dažreiz komunicēt ar pilsoņiem krieviski ir tā lielākā neērtība uz visu pārēju "neērtību" fona – izglītības, veselības aprūpes, pensiju, policijas, tiesu sistēmas utt. – nodrošināšanu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 12:23 pm
(Link)
esartevivairsnerunāju!

tas viss ir tāāāāds sviests.

"It kā latvietis nevarētu saprast krievu pozīciju un aizstāvēt viņu tiesības lietot krievu valodu?"

kā gan šobrīd tiktu aizskartas manas tiesības lietot krievu valodu?! es lietoju krievu valodu ģimenē, es lietoju krievu valodu darbā. es nelietoju krievu valodu sarunā ar tevi, jo man ir pamatotas aizdomas, ka tev tas varētu sagādāt grūtības.

kāpēc jāceļ hajs par neko?
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 12:37 pm
(Link)
Kāpēc tev viss vienmēr jāuztver tik personīgi?

Kāpēc uzreiz tiek izteiktas aizdomas par manām valodas zināšanām utt.? Vai tas kaut ko mainīs, ja es pateikšu, ka krievu valodu vispār nezinu, vai arī ka es to zinu gandrīz perfekti? Kāds teiktajam sakars ar mani vai tevi?

Jautājums ir vienkārši par to, ka ir gadījumi, kad Latvijā daļai iedzīvotāju ir vieglāk uztver informāciju krieviski. Ne jau velti bankas, CSDD u.c. iestādes to sniedz arī krieviski. Bet valsts iestādēs bieži attieksme ir kā iespītēšanās – valodas likums un punkts. Tas nav normāli.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 12:48 pm
(Link)
tāpēc, ka tu pats reiz rakstīji, ka krievu valoda nav tava stiprā puse.

iespītēšanos mazliet esmu manījusi, vairāk gan esmu manījusi vienkāršu nezināšanu. daudzi latvieši, tāpat kā tu, krievu valodu nezina. labi, davai lai viņi fiksi mācās krievu valodu. un lietuviešu, baltkrievu, ukraiņu, poļu, latgaļu, romu, galu galā! lai neviens nebūtu aizvainots.

šobrīd gan tieši tu aizvaino krievus un citus nelatviešus, apgalvojot, ka viņi nespēj iemācīties valsts valodu dienišķai komunikācijai pietiekošā līmenī. tas tā nav.
tāpat kā ar krievu skolām - ir taču statistika, arvien vairāk krievu vecāku paši sūta bērnus latviešu skolās, krievu skolas pamazām izmirst, bet nē, kādam visu laiku gribas kustināt šo tēmu un izspiest no tās visu draņķību maksimumu.

a personīgi es uztveru tāpēc, ka es te dzīvoju, un šī rīvēšanās manu dzīvi visnotaļ apgrūtina. plus novērš valsts uzmanību no svarīgākām problēmām - tās tu pats minēji jau augstāk [veselības aprūpe, izglītība...].
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 01:00 pm
(Link)
Visi jautājumi sākas ar cieņu. Un iespēju robežās sniegt informāciju cilvēkam saprotamā valodā arī ir valsts cieņa pret tās pilsoņiem.

Es saprotu, ka Latvijā šī necieņa bieži ir abpusēja, bet kādam ir jābūt pirmajam un tā ir jāpārtrauc. Ir jāskatās uz priekšu, nevis pagātnē.

Ja Anglijā pašvaldības var tulkot svarīgāko informāciju latviski, jo acīmredzot ir daži imigranti nesaprot angliski uzrakstītos noteikumus par atkritumu izvešanu, tad tā ir cieņa. Agri vai vēlu cilvēks to novērtēs.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 01:08 pm
(Link)
redzi, es [ha, atkal runāju personiskā plaknē, bet citas man nav] neesmu manījusi, ka kāda valsts vai cita līdzīga svarīguma informācija nebūtu pieejama krieviski. es neesmu manījusi, ka kādā iestādē atteiktos kādu apkalpot tikai tāpēc, ka šis cilvēks nerunā/slikti runā latviski. jā, man patiešām šķiet, ka šajā plaknē viss ir kārtībā. viss ir zašibisj!

esmu manījusi tādu sīku dienišķo fašismu, tādu abpusēju. sevišķi smieklīgi bija ar draugiem lietuviešiem, kuri nekādi nespēja iestāstīt veikala pārdevējai, ka, par spīti tam, ka viņi nerunā latviski, viņi nav latvijas krievi. bet tas nav kkas tāds, ko varētu mainīt ar kļauzām un spravkām, un rīkojumiem.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 01:16 pm
(Link)
Vajadzēja šiem uzreiz mau(k)t lietuviski!
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 01:17 pm
(Link)
ai, tur cilvēki samulsa, pārgāja uz lauzīto angļu valodu un tā.
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 01:17 pm
(Link)
Es gan esmu manījis attiecībā uz zāļu instrukcijām. Un tas ir daudz svarīgāk nekā kaut kāds pārtikas veikals.

Un interesantākais ir tas, ka starptautiskie medicīniskie pētījumi lokalizē visus pacientu materiālus ne tikai krieviski, bet specifiski tieši Latvijas krievu valodai (cik nu tā ir atšķirīga).

Būtu tikai loģiski, ka šīm zālēm pēc to apstiprināšanas tiek dota līdzi arī instrukcija krieviski. Bet bieži tas netiek darīts, jo visā šajā ķēdē acīmredzot ir kāds principiāls birokrāts, kurš uzskata, ka tā nav valsts valoda un krieviski informācija pacientiem nav vajadzīga. Bija pat gadījums, kad ES sagatavoja kaut kādas brošūras krieviski, un Latvijas puse iesniedza protestu par šīs informācijas sniegšanu krieviski, jo tā nav nekāda oficiālā valoda. Tā ka ir gana daudz gadījumu, kas manī raida neizpratni.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 01:28 pm
(Link)
goda vārds, neesmu manījusi. bet tu mani mazliet ieinteresēji, būs jāpaskatās vairāk. atceros pa miglai tikai kaut ko [kas tas bija? matu krāsa? kkāda sadzīves ķīmija?], kam iekšā bija buklets ar info visvisādās dīvainās valodās, tikai ne baltijas valstu valodās un ne krieviski. es biju ļoti priecīga, ka rietumslāvu valodas man nav pavisam svešas.

man šā kā tā šī šķiet uzpūsta problēma. vienīgais, kas tiek panākts - kaimiņi saška un janka atceras, ka viens ir fašists, otrs arī, un sakaujas ar kruķiem. great success!
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 02:22 pm
(Link)
Uzpūš jau arī tie, kas bazūnē visapkārt par to, kādas šausmas ir no tā, ka Ušakovs ir parakstījies par savu dzimto valodu. It kā Eiropā nebūtu piemēru ar to, ka dažādām reģionālajām valodām ir izcīnīts oficiāls statuss. Kas tur tik šokējošs, ka viņš aizstāv savu dzimto valodu?

Bez tam dziļākā būtībā es apsveicu politiķus, kas ir spējīgi mainīt savu viedokli. Ja ir pierādījies, ka uzņemtais politikas kurss realitātē nav labvēlīgs, tad es sagaidu atklātumu no politiķiem, ka viņi ir kļūdījušies, un ir spējīgi ieņemt citu kursu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 02:30 pm
(Link)
uzpūš arī tie, kurus Varen Apbižo. viņu [un manu] dzimto valodu neviens neaiztiek. bet šeit mēs atkal ieejam bezjēdzīgajā blablā, tā kā es atklanos.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:November 9th, 2011 - 07:12 pm
(Link)
Gribētu redzēt arābu vai eritrejieti, kurš Dānijā (kur viņu čum un mudž) pieprasītu zāļu instrukcijas savās valodās. Vai LV ir pieejamas zāļu instrukcijas čigānu valodā? Vai tas demagogus neuztrauc? Jeb varbūt Latvijas čiāni, tāpat kā Dānijas arābi un eritrejieši nav tādi grūtgalvīši kā daži labi citi ...valodīgie?
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 10:38 pm
(Link)
Ar demagoģiju nodarbojies tieši tu. Jā, Latvijas krievi ir grūtdienīši valodu ziņā (atšķirībā teiksim no čigāniem vai arābiem), bet tas nav ārsta pienākums moralizēt par vēsturi. Latvijā ir gana daudz vecu cilvēku, kuriem zāļu instrukcijas vajag krieviski.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 11:30 am
(Link)
Ā, bet, par cik tu pati te iebridi un iekriti lamatās milzu lempjiem, tad pasaki man, kas ir krievu kangars :D
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:November 9th, 2011 - 11:33 am
(Link)
nav ne jausmas, ja godīgi.

un jā, es mazliet atvainojos par savu emocionalitāti, pieņemsim, ka tavs ieraksts vnk ir simtais laimīgais attiecīgajā tēmā un ir vinnējis mabilku nē, bet manu komentāru :D
[User Picture]
From:[info]starro
Date:November 9th, 2011 - 11:34 am
(Link)
pavļiks morozovs!
[User Picture]
From:[info]starro
Date:November 9th, 2011 - 11:42 am
(Link)
neadekvāti: būtu ļoti dīvaini un noziedzīgi no vīrusa gaidīt, lai tas atteiktos no savas vīrusa dabas
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 12:00 pm
(Link)
Beidzot kāds sakarīgs viedoklis. Skaidrs, ka valsts pārvaldē ērtības labad ir vajadzīga viena valoda, bet tikpat skaidrs ir arī tas, ka valsts ar iedzīvotājiem ērtības labad var komunicēt viņu dzimtajā valodā. Jautājums ir tikai par samērīgumu un praktiskām iespējām.

Es personīgi dotu krievu valodai ES reģionālās valodas statusu. Tas būtībā nozīmē, ka latviešu valoda ir un paliek vienīgā valsts valoda Latvijā (izglītība, tiesas, valsts pārvaldes iekšējā dokumentācija utt.), bet tai pašā laikā dotu iedzīvotājiem iespējas komunicēt ar ES un valsts institūcijām krieviski.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 9th, 2011 - 12:39 pm
(Link)
Es tikai paužu sapratni par viņu dabiskajām vēlmēm. Bet palieku fašiste, un nedotu vairāk kā viņiem jau ir. Jau tā ir daudz. Pat pilnīgi nemaz latviešu valodu nezinošs pilsonis (!) jau tagad var brīvi un komfortabli dzīvot pilnībā savā kultūras un informācijas telpā, pat fiziski (Ziepčikā), ar kādām neērtībām saskaroties ļoti reti, un šīs neērtības būtu pārvaramas ar minimālu piepūli, ja būtu tāda vēlēšanās. Tā ka nē, es nedotu. Es tikai vēlos uzsvērt, ka latviešiem būtu muļķīgi dusmoties un apvainoties uz krieviem par viņu dabiskajiem centieniem forsēt savas dzimtās valodas lietošanu, bet tas nenozīmē, ka šiem centieniem automātiski jāpakļaujas. Mana nostāja ir pieklājīgs "Mēs saprotam, jūsu rūpi un pozīciju, bet, piedodiet, nē. Neņemiet ļaunā *smailijs*"
From:[info]karuna
Date:November 9th, 2011 - 12:51 pm
(Link)
Pilnībā cienu tavu viedokli un atklātumu. Bet visvairāk pieklājīgo diskusijas veidu, ar kādu reti gadās šeit saskarties.

Lai tev priecīga diena! :)