Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2012-11-04 09:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Auzu pārslu cepumi (lai neaizmirstas)
150 g sviesta (180 g paciņu sadalām 6 daļās, ņemam 5 no tām, atlikušais knipucītis paliek nenoskārstai vajadzībai)
300 g auzu pārslu (tas ir trejas 250 ml tilpuma glāzes)
100 g cukura (pusglāze pie tilpuma 250 ml)
3 olas
50 g (tas ir 2 ēdamkarotes) miltu
rieksti, rozīnes, saulespuķu sēkliņas - pēc gribēšanas

Uz pannas izkausē aptuveni trešdaļu no sviesta, apcep tajā auzu (vai mana gadījumā - 4graudu) pārslas, noliek atdzesēties. Miksera* bļodā iesit olas, piegriež sviestu, pieber cukuru, uzliek kulties.
Pacilā garšvielu trauku, pieber vēl vaniļas cukuru, drusciņ.
Var jau (pēc oriģinālās receptes) pērties: kult atsevišķi olu dzeltenumus ar sviestu un cukuru, bet baltumus vienus pašus, procesa beigās iecilājot (kas tas par wtf nekad neesmu sapratusi) mīklā, bet tam es esmu par slinku.
Tātad, kad olas ar sviestu smuki sakūlušās, savienojam ar pārslām, pieberam miltus, un pēc gribēšanas - saulespuķu sēklas (lobītas!!!), riekstus, rozīnes, kokosriekstu skaidiņas utt, visu smuki samaisām. Es pieliku sālītus zemesriekstus, kas deva tiem cepumiem īpaši labu cīmusu. Bet var likt tikai apgrauzdētās pārslas - cīši pēc receptes.
Te nu lieta, kas receptē nebija rakstīta, bet kas noskaidrojās empīriskā ceļā - jāļauj mīklai bišķi (kādu pusstundu) pastāvēt, tad milti izmirkst un mīkla paliek lipīgāka, tb liekot uz pannas katrs rieksts neskrien uz savu pusi.
Tātad gala process - uzkarsējam cepešnieku (man bija kaut kur ap 200°), ar karoti uzliekam uz pannas pļekiņas un cepam līdz gatavībai, tb gaišam brūnumam. Man tas paņēma 20 min uz cepienu, bet tās var būt arī tikai manas cepeškrāsns īpatnības!



*ik reizi, kad lietoju mikseri, savā prātā teicu un slavēju [info]nova!;)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]la_cumparsita
2012-11-04 11:16 (saite)
Oi, gribu, bet vecis uz veikalu neiet... sviesta un piena mājās nav.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2012-11-04 12:09 (saite)
Iekausti!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antuanete
2012-11-04 12:22 (saite)
Atsevišķā baltumu putošana der tad, ja gribas gaisīgus cepumus, bet šiem auzu pārslu cepumiem tas 100 gadi nav vajadzīgs :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2012-11-04 12:35 (saite)
Vot es ar domāju!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]auksts_entelekt
2012-11-04 16:10 (saite)
jaunībsdienās taisīju auzu cepumus vispār bez miltiem.
Auzu pārslas apcep ar sviestu/margarīnu vai pat eļļu, cepot pieber cukuru un vēlāk, kad padziusi masa, piesit olu. Apmaisa un liek uz pannas pickiņas.Viss.
Ja grib, lai cepumi mīkstāki, tad piciņas liek lielākas un mazāku laiku cep.
Viss process aizņēma ne vairāk par 15 min.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2012-11-04 16:18 (saite)
Var jau arī bez sviesta un eļļas cept - uzber uz pannas pārslas, uzkaisa cukuru, apcep un tad ēd ar karoti:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]auksts_entelekt
2012-11-04 16:34 (saite)
:) starpcitu, es diezgan bieži netiku līdz cepampannas stadijai, jo ar karoti izēdu apceptas un sacukurotās pārslas. Takā, neesi tālu no patiesības:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]la_cumparsita
2012-11-04 18:02 (saite)
ai, labi sanāca...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2012-11-05 08:53 (saite)
Man prieks!;)
Manā sapnī mēs ar Tevi dzīvojām vienā mājā, un tālāk pa gaiteni dzīvoja arī [info]kinskis;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pepija
2012-11-05 17:52 (saite)
man ir viena latvijslaiku recepte, no lēto cepumu nodaļas. bez miltiem. un atsevišķi putotais olbaltums ir tas, kas satur kopā pārslas, kā arī drusku tā kā bezē atgādina finālā. kopš šo atradu, citus vairs nemēģinu

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2012-11-06 08:36 (saite)
Oi, es esmu par slinku kaut ko putot atsevišķi;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?