Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Sastopoties ar kādu kārtējo ļautiņu polarizāciju pēc pazīmes "pilsētnieks/laucinieks", es topu mazliet nikna un kašķīga. Pirmkārt, pieriebies jau tas salkanais priekšstats, ka īstenam latvietim noteikti jāgrib rītausmās gavilēt tēva tīrumā un pa rasainu taku govis ganībās dzīt, un visi, kas šādu vēlmi sevī nemana, ir urbānās netiklības saindēti slaisti. Otrkārt, pašai eksaltētai ņerkšķei un mazohistei esot, ar ko nebūt nelepojos, man taisni vai acīs cērtas tā mūžīgā gaudulība par smago dzīvi bez naudas, bez elektrības, kūtsmēslos nobristiem zābakiem un vagās liecamu muguru, ko tādas kā es - domāts, izlutinātas, snobiskas maitas, kas pieradušas pie siltā ūdens un manikīra - nekad mūžā nevarēs saprast.

Godīgi sakot, tādos brīžos es sāku saprast, kaut arī ne attaisnot, tā saucamos sadzīves antisemītus, kuri necieš ebreju gauduļošanu par holokaustu priekšā un pakaļā, gan arī aizspriedumus pret feminismu, jo, ja es būtu mūsdienu Latvijas vīrietis, tad arī nejustu ne mazāko atbildību par raganu prāvām 17.gadsimtā vai sieviešu cilvēktiesību ierobežošanu Jemenā. Tieši tāpat es, būdama kāda esmu, nejūtu ne mazāko neveiklību par to, ka iztieku bez kartupeļu lasīšanas un govs slaukšanas. Bē!
  • Pilsētas ņerkške, varbūt izgflīto mani - cik bieži jātaisa klasiskais manikīrs (pie manikīres, I mean)?
    • Cik nu čaklums un finanses ļauj.:)
      Ja vecā mēnesī taisa, tad man parasti pietiek ar reizi divās-trijās nedēļās. Vai, kamēr nagu nolaužu.
      Bet es neesmu labākais piemērs, es reizēm vazājos apkārt ar nesakoptām rokām arī.
      • Man nav nagu, ko nolauzt. Toties nagu laka sāka lobīties nost jau pēc dienām četrām. Bet ja man katru nedēļu tik šausmīgi bakstīs ādu ap nagiem, man nopūs rokas :))
  • haha, es toties varu tapt nikna un kašķīga, ja it kā inteliģenti cilvēki tiražē šito nodrāztos stereotipus par dzīvi laukos bez elektrības (nu atvainojiet!), siltā ūdens (hahahahā!) un manikīra (hihihihī).
    • ja tu zinaatu, cik daudz laukos (un pat visai tuvu Riigai) cilveeki joprojaam dziivo bez elektriibas, tad nemaz ar taa nesmietos
      siltais uudens, protams, ir, ja vien katlu uz pliits uzliek, bet manikiirs patieshaam vareetu buut lamu varads, kursh nav daudzu, jo daudzu vaardniicaa kaa suga
      un tie nav aizspriedumi, taa ir realitaate
      • arī rīgā cilvēki dzīvo bez elektrības. un tas nebūt nenozīmē, ka laukos (kur dzīvoju piemēram es) tās nav, un nav siltā ūdens, un nav dabonams manikīrs (par 3x lētākām naudiņām nekā lielpilsētā, un nebūt ne sliktāks). tas tā, pa punktiem.

        reku vakar par šito pašu spriedām http://klab.lv/users/starro/84100.html?thread=377732#t377732
        • Tu dzīvo mazpilsētā, nevis laukos :P Un es arī dzīvoju pilsētniecisku dzīves veidu, kaut ārpus pilsētas un ciema centra. Runa ir par tiešām tām vecajām lauku saimniecībām, kur siltā ūdens nav un nav arī līdzekļu boileri ielikt. Da ūdens no krāna dažā labā joprojām nav.
          • nujā, "meitene no laukiem" par mani teikt ir drusku pārspīlēti :) kaut gan neaizmirsīsim, ka pat laika ziņās mēdz teikt "rīgā tā un laukos šitā", mazpilsētas no laukiem atšķir nebūt ne visi :)

            tādu vecu lauku saimniecību nemaz tik daudz arī nav atlicis. otvečaju (vismaz par "savu rajonu"), kā nekā esmu krietni vien pabraukājusi pa kuldīgas rajona nomaļajākajām saimniecībām. tendence drīzāk ir tāda, ka nabadzīgāki ļaudis iet uz tuvāko miestu, lielāku vai mazāku, jo dziļos laukos atļauties dzīvot var turīgākie. un turīgākajās mājās komforta līmenis, ja reiz atgriežamies pie siltā ūdens utml, ir tāds pats kā "lielpilsētā".

            vienvārdsakot mana doma ir tāda, ka automātiskais dalījums "rīgā komforts, citur sūds uz kociņa" ir, khm, kā lai to pieklājīgāk noformulē, nu vienkārši muļķīgs.
            • Vispār mans ieraksts bija par ko citu. Par to, ka man pieriebies skarbā rūdījumā liedēto dabas bērnu un īsteni latvisko vērtību nesēju laucinieku pretstatījums izlepušajiem, samaitātajiem, tukšvārdīgajiem neirotiķiem pilsētniekiem, vai pat konkrēti rīdziniekiem. Un to man nesaprotamu kompleksu slāpēšanai mēdz kultivēt tieši laukos dzimušie.
              • man šķita, ka ieraksts bija par gaudulību. ar pretstatījumu vienkāršošanu. nu, un komentāri jau aiziet savu neprognozējamo ceļu :)

                es vispār esmu par līdzsvaru. katrā indivīdā. nu tas tā.
  • Raiti uzrakstīts
  • Redzi, ir kāda lieta šajā sakarā, kas mani arī kaitina (nē, padara traku un rada vēlēšanos paņemt berdanku): kad viens ofisa bikšu deldētajs uzskata, ka viņš ir 100x labāks, gudrāks un pārāks par jebkuru laucinieku! Un jebkurš laucinieks viņam ir muļkis, čīkstētājs un sūdubridējs.
    + Tev, mīļā rīdziniec, nekad nav nācies saskarties ar nicinošiem atteiksmi par Tavu dialektu, dzirdēt: "Nu jaaaaa, tu jau no laukiem..." un tā nemitīgi.
    Un Tu tiešām šajā ziņā mani nekad nesapratīsi.;(
    • Toties es vai katru dienu, arī šeit Cibā, dzirdu kaut ko līdzīgu: "Tu, mīļā rīdziniec, mani nekad nesapratīsi.", kaut gan šeit visi vienlīdz bikses un brunčus tādos pašos vien ofisos deldējam, zem tādām pašām dienasgaismas spuldzēm, tādos pašos monitoros blenzdami.
      Da kāda Tu vairs lauciniece?! Un ko tad - ja divdesmit gadu vecumā kāds kursabiedrs vīpsnājis par tavu dialektu, tad turēt ttagad uzmestu lūpu? Es varbūt vēl tagad šņukstētu par to, ka septītajā klasē labāk barotas meitenes vīpsnāja par maniem novalkātajiem zābakiem, bet tas manī šķiru naidu nez kāpēc nav saglabājis.
      • Tur jau tā lieta, ka es vienmēr palikšu lauciniece ar savu sūdu smaku. Tikai, ja citas tādas pašas aizies un raudās tualetē, tad es izvilkšu no somas dakšas vai lāpstu un iešu kauties. Un visdrīzāk turēšu tās dakšas visu laiku rokā un mentali jūtīgāki cilvēki to redzēs un pat nemēģinās vīpsnāt. Vismaz acīs ne.
        Es diemžēl nemāku sākt jaunu dzīvi ar tīru lapu no pirmdienas...:(
        • nē, nu, ja Tev baigi vajag definēties kā lauciniecei un uzskatīt to par pamatu dakšu vicināšanai, esmu gatava to pieņemt kā vienu no Tavām jaukajām dīvainībām, kaut arī īsta pamata tam, piedod, es neredzu.:/
          • Pamats ir tomēr.
            Man ir aizdomas, ka visā tajā pēdējo mēnešu diskomfortā liela loma ir tam, ka es šajā laikā neesmu ne pa zemi parakājusies, ne malku paskaldījusi. Un es nejokoju.
            • Katram savs

              Nu, dažs atkopjas sporta zālē, dažs - gar jūru staigājot, dažs - kalnos kāpjot, dažs lauku darbus strādājot...
  • Aha - ir gan taisnība.
    Tādi jau tie laucinieki ir - pa labi un pa kreisi bāž pilsētnieku degunos viņu pilsētnieciskumu :)))) esmu saskārusies :)))))
    Un, it īpaši, ja pieņem, ka laucinieki tomēr ir nomācošā mazākumā, tad jābrīnās vien, cik Stipriem jābūt tāda veida nopēlumiem, lai kāds sajustos Aizvainots :))))
    Atgādināji viena laba cilvēka teikto "......nu bet tas nav noliedzams, ka laukos tauta tomēr IR STULBĀKA" ;))))
    • ai, ja kāds ir stulbs, tad no tā, ka stulbs, nevis no tā, ka pilsētnieks, laucinieks, sieviete, vīrietis, latvietis, krievs vai nēģeris.:/
      • Nē nē - runa gāja par konkrētiem procentiem....teiksim, vot laukos stulbeņu tomēr ir 90% no kopējā, a pilsētā tikai 85%...un nācās gari un ilgi diskutēt par šo tēmu...;)))
        • man nav tādu datu, nedz arī vēlēšanās tos noskaidrot.
          Varbūt starp zilacainajiem indivīdiem muļķi ir 90%, bet starp brūnacainajiem - 60%, bet tāpēc es nešķirošu draugus pēc acu krāsas.
  • :D
    Ja Tu tā saki, rītausmā gavilēt tēva tīrumā varētu būt gluži forši :)
    Neko daudz nezinu par īsteniem latviešiem, bet Rīga ir šausmīgi smirdīga pilsēta, un nav nekāda prieka te uzturēties :/
  • Es kā cilvēks no laukiem...:)

    teikšu, ka neesmu saskārusies ar Jūsu minēto polarizāciju, un laikam jau, ka mūs te, laukos, tādas runas nesasniedz.
    Tā kā, esmu pabijusi abos statusos, tad varu atzīt, ka nonākusi laukos priecājos gan par visiem tās sniegtajiem labumiem un ņerkšķu par sliktumiem. To, ka te(laukos) kāds gauduļo par dzīvi bez elektrības, ūdens vai naudas ir tieši tas pats, kad rīdzinieks sāk gauduļot par korķiem uz vantinieka, smirdīgu publiku mirkiņos un garām rindām rimčikos un, kā smejies, arī gauduļo par dzīvi bez naudas.:)
    Bet spiedz vai kauc, viens bez otra nevaram. Tāpat kā man ir nepieciešama Rīga vismaz reizi mēnesī, lai veiktu nepieciešamu preču iegādi (tajā skaitā tamponus, pretgrumbu krēmus un speciālās acu tušas, kurus Jūs varbūt iedomājaties, ka mēs laukos nelietojam, jo ūdeni nesam ar spaiņiem), tā šis pats rīdzinieks vai palēkdamies ir priecīgs par visiem foršajiem lauku labumiem (Vai būtu jāuzskaita smaržīgi gurķi un tomāti? Tie paši talkās sāpošam mugurām vāktie kartupeļi. Medus! Tējas! Ogas! Ogas! Ogas! Kabači... u.t.t.t).
    Pieņemu, ka Jūs galīgi nealkstat šādas dzīves, tādu pēc statistikas ir vairāk kā to, kas saucās laucinieki.:) To sāk piekopt arī liela daļa laucinieku, un pats skumjākais, ka viņi pamet kartupeļu rakšanu, biešu kaplēšanu un mauc nevis uz iespēju pilsētu Rīgu, bet pērk biļeti uz Dublinu...
    Un nav tak jādusmojas, vienkārši kādreiz ir jāaizbrauc uz laukiem un jāparunājas ar lauciniekiem, lai uzzinātu, ka tie laucinieki, kas Jums tur līdzās ņaud par bērnības traumām, visticamāk, nav lāpstu rokās turējuši.
    • Re: Es kā cilvēks no laukiem...:)

      Es gribēju teikt ko pavisam citu.
      To, ka man cilvēks pirmām kārtām ir cilvēks. Un to, ka viņš ir snobisko pilsētnieku nesaprasts un abižots nabaga laucinieks, es parasti atskāršu tikai tad, kad viņš pats par to ir pasūdzējies. Un ne līdz galam saprotu, kāpēc viņam šī pozicionēšanās ir tik būtiska.
Powered by Sviesta Ciba