Kurvjzieža kontemplācijas

Atkal diētas

Krāšņais Kurvjziedis

Atkal diētas

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tātad man ir ieviesusies jauna brošūriņa par diētām, kuras autors ir kāds krievu fiziologs. Viņš nesaudzīgi ierēc par dalīto uzturu, mazkaloriju diētām un makrobiotiku, kā arī par badošanos, urīnterapiju un "attīrīšanos" ar eļļas dzeršanu, "karojošā tumsonība" ir maigākais no apzīmējumiem. Kaut arī tik emocionāla attieksme mani dara uzmanīgu, neliegšos, ka visa šī kritika raisīja manas simpātijas.
Īsumā autora pozīcija ir šāda: organisms nav jāspīdzina, jāēd ir tad, kad gribas, tik, cik gribas un jāēd garšīgi ēdieni (pie kuriem nevar pieskaitīt vājpiena biezpienu un sojas cīsiņus). Ir labi katrā ēdienreizē uzņemt gan olbaltumvielas, gan taukus, gan ogļhidrātus. Ir labi pieēst pilnu vēderu un pēc ēšanas nolikties pagulēt. Ir labi dzert kafiju un tēju, jo kofeīns aktivizē vielmaiņu - pēc autora domām "Herbalife" guaranas brīnumpulveri darbojas tieši šī iemesla dēļ, un atšķiras no šķīstošās kafijas tikai ar to, ka pēdējo būtu grūtāk tirgot par 150 dolāriem bundžā.
Svara samazināšanai autors iesaka balstīties uz organisma dabisko cikliskumu enerģijas uzņemšanā un tērēšanā. Viņa padoms ir ieviest trīs dienu periodu, kura pirmajā dienā enerģija tiek maksimāli tērēta ar intensīvu fizisko slodzi: kardiotreniņi vai smags fizisks darbs, tā lai dienas beigās būtu jūtams pamatīgs nogurums. Ēst šajā dienā var un vajag visu, ko sirds kāro. Otrā ir atpūtas diena kad lēni izstaipām smeldzošos muskuļus, darām ikdienas darbus un ēdam atkal tik, cik gribas. Trešajā dienā ēšana tiek iepauzēta, ļaujot ķermenim tērēt iepriekš uzņemtās rezerves. Dienas pirmajā pusē dzeram kafiju vai tēju (vai guaranas pulveri):), kā arī ūdeni. Ja uznāk slābanums, var apēst konfekti vai kādu augli, lai nervu šūnas dabū cukuru. Vakarā, kad vēders raujas čokurā, jāuzēd sātīgas olbaltumvielām bagātas vakariņas. Pēc tam var kādas dieniņas atpūsties, vai vislabāk - tūdaļ sākt nākamo "trīsdiennieku".
Autors brīdina, ka svara zudumi noteikti nebūs strauji, taču, pierodot pie šī ritma (kas manuprāt nav grūti), tiem jābūt paliekošiem, turklāt garantēti uz tauku, nevis ūdens un muskuļaudu rēķina.
Atzīšos, ka man ir radies kārdinājums šo izmēģināt praksē. Ziņošu arī par rezultātiem, esiet tam gatavi, lasītāji, piedodiet, ja varat.
  • Like!
  • nu, nez. izklausās ļoti labi un patīkami, bet neticu. esmu droša, ka man tas nedarbotos. jo, man nebūt nav retas tādas dienas, kad "iepauzēju ar ēšanu" un pēc tam ieturu "satīgas, olbaltumvielām bagātas vakariņas" - piemēram, liellopa steiku ar salātiem. tas ir periodos, kad speciālas diētas neieturu. svars nez kāpēc no tā nekrītas. pat ar visu to, ka pārējās dienās tomēr nēēdu "visu, ko gribas" - baltu maizi, bulciņas, majonēzi, treknu krējumu, u.t.t. - to vispār nav manā ēdienkartē. Tad sanāk, ka visa svara zaudēšana balstās uz to smago fizisko slodzi reizi trijās dienās?
    kaut kur tas atgādina 5:2, kuru gan pamēģināju pārāk īsu brīdi, lai spriestu par rezultātiem - jo mani besīja tā regularitāte. es domāju, arī šī katra trešā diena mani izbesītu.
    • Smaga fiziskā slodze reizi trijās dienās noteikti labi dedzina taukus, par to esmu diezgan droša. Mana personiskā labākā tievēšanas pieredze tiešām saistās ar pakāpeniski palielinātu fizisko slodzi un minimāliem uztura ierobežojumiem.
      Mani arī nedaudz biedē katra trešā diena, jo pieredze rāda, ka plānotajās sportošanas dienās mēdz iestāties iesnas, traumas, mēnešreizes, steidzami darbi, paģiras vai vienkārši nepārvarams slinkums. Cerību vieš tas, ka trīsdienniekiem nav obligāti jābūt nonstopā, pa vidu var būt pārtraukumi (kas, protams, palēnina svara zaudēšanu), galvenais saglabāt principu - trešajā dienā pēc slodzes nepieēsties, lai tiktu tērētas tauku rezerves.
  • beeeet - vēlu veiksmi un gaidu atskaites!
  • vai teoriju var noīsināt uz to - ja kādu dienu tev sanākusi liela slodze, tad skaiti dienas un trešajā nepierijies?
    • Jā.
      Tikai, protams, jārēķinās, ka, ja tā atgadās tikai divreiz gadā, tad diez kāds svara zudums nav gaidāms.:)
      • un ar ko viņš pamato to, ka slodzes rezultātā pārtika tērējas tieši pēc 3 dienām, un ne agrāk un ne vēlāk? pa to laiku, man liekas, viss taču notērējas un izkakājas daudzas reizes. es vēl saprotu, ka ilgu laiku nesaprata saistību starp kniebšanos un grūtniecību, jo paiet ilgs laiks, bet ir ļoti konkrēti procesi, kas tagad pierādāmi. bet kas notiek tajās 3 dienās tāds, ko mēs nezinām?
        • Ja es pareizi esmu sapratusi, tad aptuveni trešajā diennakti noslēdzas cikls, kad uzņemtās barības vielas tiek nogādātas uz muskuļiem to atjaunošanai un palielināšanai. Tāpēc nav vēlams šajā brīdī uzņemt neko lieku - lai tērējas riepā noglabātās rezerves.
          Viņš atsaucas uz kādu amerikāņu autoru (Tepermena Dž. un Tepermena H.) pētījumu par karavīru uztura un fiziskās slodzes sabalansēšanu, kurā esot konstatēts, ka spontānā apetīte vienmēr esot lielāka trešajā dienā pēc pastiprinātas fiziskās slodzes, to nosakot lipoproteīnlipāzes aktivizēšanās īpatnības.

          Protams, man īpašu uzticību nevieš idejas, kas balstās astoņdesmitajos gados veiktos pētījumos - jo kāpēc gan nevienam nav līdz šim ienācis prātā tik vienkāršu formulu padarīt visiem zināmu un dabūt Nobela prēmiju?:) No otras puses - paņēmiens šķiet pietiekami simpātisks, lai arī neizdošanās gadījumā nemāktu mokošs kauns par velti izšķiesto laiku (kā tas bija ar makrobiotiku). :)
          • hm, tev derētu pameklēt pirmavotus un papētīt, kas viņiem nācis klāt pēdējos gadu desmitos :)
            • Godīgi sakot, man nav tik dziļa akadēmiska interese.:)
              Esmu pārliecināta, ka medicīnā, fizioloģijā un bioķīmijā ik dienas tiek publicēti pētījumi, uz kuriem balstoties, iespējams satriekt drupās un pīšļos visas pastāvošās uztura teorijas, izņemot vienu pamatprincipu: ja grib zaudēt lieko svaru, tad kādā laika posmā jāpatērē vairāk enerģijas, nekā uzņem.

              Protams, ir labi, ja, plānojot slodzi un ēšanas režīmu, var ievērot kādu vienu (pēc iespējas vienkāršāku) formulu. Lūk, un šī formula ir gana vienkārša, turklāt es skaidri zinu, ka ne sportošana katru trešo dienu, ne arī nepierīšanās katru trešo dienu nav nekas TĀDS, kas varētu man kaitēt, vai kaut manāmi sabojāt garastāvokli. Nav sevi nežēlīgi jādisciplinē, atsakoties no garšīgiem ēdieniem, vai aizstājot tos ar bezgaršīgiem un pārtikas piedevām, nav jāskaita kalorijas un punkti, nav jāizslēdz konkrētas produktu grupas.

              Esmu gatava to izmēģināt, lai cik šaubīgs arī nebūtu teorētiskais pamatojums, un paskatīties, vai darbojas.
  • Es, jāatzīst, aiz sašutuma nevarēju izlasīt visu līdz galam - kas, ellē, vainas vājpiena biezpienam?
    • Nekāda, atskaitot to, ka daudziem tas negaršo, vismaz bez trekna krējuma pa virsu.:)
      Bet ja Tev garšo, ēd uz nebēdu, nekā slikta tur nav.
  • ļoti jocīgi - izlasīju šo un sapratu, ka tu manā uztverē esi ēteriska laumiņa, kurai jau nu tiešām nevajadzētu muļķoties ar pretresnības diētām :)
    • No ēteriskas laumiņas statusa mani šķir vairāki nevietā izvietojušies kilogrami. Diemžēl.
  • Es šim krievam varētu piekrist vairākām lietām - sevis nespīdzināšanu, garšīgiem ēdieniem, fizisko slodzi un dzīvesveida izveidi. Par ko es savukārt varētu ierēkt, par "recepti". Bet, jā, ir grūti pārdot garlaicīgu grāmatu par vispārējiem "uztura principiem" (nez kādēļ diētu faniem patīk koncentrēties ekskluzīvi uz ēdienu un tā sastāvu), ja peļņu nes tikai precīzas precīzi aprakstītas metodes, kas der visiem, jo cilvēkā nav mirusi ticība brīnumam (panacejai, mūžīgai dzīvībai, jaunības avotiņam, un spējai svinu pārvērt zeltā).
  • uz mani šis strādāja!! vienīgajā dzīves posmā (ap vidusskolu), kad nebiju tieva un man bija dubultzods uz sejas un vēdera. Turklāt ļoti forši - gribi ēst -> ej skriet :D
Powered by Sviesta Ciba