kihelkonna - ACEs un slimības [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

ACEs un slimības [23. Jan 2015|13:00]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , ]

Šovasar par to lasīju, un jau sen gribēju sameklēt avotu. Nesen avots pats nāca pretī. Te būs subjektīvs un nezinātnisks atstāsts.

Kaiser Permanente ir veselības aprūpes organizācija ASV, un no 1995. līdz 1997. gadam šeit veica apjomīgu pētījumu. Tika iesaistīti ap 17 tūkstošiem dalībnieku. Visi turīgi, visiem darbs, visiem apdrošināšana (jo viņiem ir pa kabatai konkrētās organizācijas veselības apdrošināšana), 75% beiguši koledžu.

Dalībniekiem bija anketā jāieķeksē, vai viņiem ir bijusi kāda no sarakstā minētajām bērnības traumām. Traumu saraksts: fiziska vardarbība, seksuāla vardarbība, emocionāla vardarbība, fiziska nevērība (neglect), emocionāla nevērība, māte izturējās vardarbīgi, ģimenē lietotas narkotikas, ģimenē garīga slimība, vecāku šķiršanās, ģimenes loceklis ieslodzījumā. Traumas saucās Adverse Childhood Experiences jeb saīsinājumā ACE.

Tālāk katram dalībniekam saskaitīja, cik tad viņam to ACE ir. Divām trešdaļām dalībnieku bija vismaz viens ACE. No šiem 87% ziņoja par vēl vienu ACE, un tā tālāk.

Tālāk pievērsās citiem datiem par šiem dalībniekiem. ACE skaits izrādījās ļoti saistīts ar tādām veselībai kaitīgām darbībām kā smēķēšana, alkohola un narkotiku lietošana, partneru neizvēlība, un stipri korelēja ar smagu aptaukošanos, depresiju, sirds slimībām, vēzi, aknu slimībām.

Ja salīdzināja cilvēkus ar 0 ACēm un tādus, kam ACEs bija vismaz 4, pēdējie divreiz vairāk smēķēja, ar 7 reižu lielāku varbūtību bija alkoholiķi, ar 7 reizes lielāku varbūtību viņiem bija sekss pirms 15 gadu vecuma. Viņiem bija divreiz lielāka varbūtība kļūt par vēža slimniekiem, 4 reizes lielāka dabūt emfizēmu un hronisku bronhītu. Viskrāšņākās līknes bija pašnāvībām - 6 ACEs un 30 reižu vairāk pašnāvību mēēginājumu. 5 ACEs un 6reiz lielāka varbūtība, ka šis cilvēks ir injicējis narkotikas. Par to tika uzrakstīti kādi 50 zinātniski raksti, un internetā ir daudz šādu glītu grafiku (ACE pētīšanu ir pārņēmušas arī citas organizācijas).













Daļa no šīm korelācijām ir saistītas. Ja daudz dzer un pīpē, tad vēlāk dabū slimas aknas un slimas plaušas. Bet ne jau visi, kam bijušas ACEs, obligāti pīpēja, narkojās un dzēra. Liela daļa uzvedās pilnīgi normāli, dzīvoja veselīgi, nepīpēja, nedzēra un nenoēdās. Šiem kārtīgajiem cilvēkiem (kuriem bija 7 un vairāk ACEs) bija par 360% lielāks risks saslimt ar sirds išēmiju (kas ir biežākais nāves iemesls ASV).  ACEs bija padarījušas viņus slimus tādā veidā, kam nebija nekāda sakara ar viņu veselīgo vai neveselīgo dzīvesveidu. Autori salīdzināja mediķus ar ugunsdzēsējiem, kuri vērš visu ūdeni uz dūmiem (fiziskā saslimšana), ignorējot zem tiem esošās liesmas (neārstētas emocionālās traumas).

(no kā mirst tie, kam nulle ACu, nepateikšu, jo nezinu.)

Turpmāk vēl. Nākamā nodaļa būs par stresa hormoniem.

DISKLAIMERIS
izklaidējos. nenesu atbildību.






Linkir doma

Comments:
From:[info]unpy
Date:23. Janvāris 2015 - 15:06
(Link)
Tie, kam nulle ACu, nemirst, viņus kādā brīdī parauj debesīs ugunīgos ratos.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2015 - 15:09
(Link)
vai viņus sakož klintsāpši? (strp citu, šādi dzīvnieki bija vienā Tūves Jansones grāmatā, viņi laikam spēja grauzt klintis.)
From:[info]unpy
Date:23. Janvāris 2015 - 15:17
(Link)
Kālab sakož? Klints āpši nudien neizklausās pēs sakodējiem. Drīzāk, ar klinšu āpsi rokās sadevušies, rimti aizsoļo saulrietā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2015 - 15:22
(Link)
tie ir šie
https://research.wsulibs.wsu.edu:8443/xmlui/bitstream/handle/2376/1535/moomin.htm#niblings
un viņi gandrīz apēd vienu traku murmulieni
From:[info]unpy
Date:23. Janvāris 2015 - 15:25
(Link)
Jā, šo varētu kārt virs gultas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2015 - 15:35
(Link)
pameklēju oriģinālu. tas, kas latviski ir tulkots kā klintsāpsis, zviedriski ir klipdass, tiešā tulkojumā klints āpsis, tālāk tas ved uz
http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_hyrax un tālāk uz klinšu damanu

From:[info]unpy
Date:23. Janvāris 2015 - 15:41
(Link)
Ja jau tas būtu tik vienkārši, vai tad nu ārkārtīgi progresīvajā 2012. gada Bībeles redakcijā būtu atstāts klinšu āpsis? Būtu izsviests kā veca celofāna kule un aizvietots ar damanu.

Un var tikai piekrist, tas ceļš līdz damanam no klinšu āpša ir aizdomīgs pat no sengrieķu valodas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2015 - 16:08
(Link)
ja tulkotāji bijuši ziemeļvalstu valodu zinātāji, tad tas viņiem itin viegli varēja gadīties. un tāpat kā sliekas iztulko par lietustārpiem.
From:[info]unpy
Date:23. Janvāris 2015 - 16:21
(Link)
Da nē, damans par klintsāpsi saukts vairākās eiropas valodās, tikai te atkal ir klasiskais jautājums par to, kamdēļ un kādā saistībā, kura no šīm valodām ir bijusi pirmā(jo diezgan skaidrs, ka līdz pat pērnā gadsimta sākumam damans kā dzīvnieks eiropās galīgi nebija pazīstams), jo ir skaidrs, ka pārējās šo niķi pārņēmušas no kādas vienas.

Bībeles tulkošana jau vispār tāda jautra padarīšana, tas pats vecais stāsts par kamieļu līšanu caur adatas aci, piemēram.
[User Picture]
From:[info]snorke
Date:23. Janvāris 2015 - 15:34
(Link)
es sito arii lasiju, tajaa trauma graamataa :)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:23. Janvāris 2015 - 16:06
(Link)
tieši injicēja narkotikas? jo tas stipri sašaurina lietoto narkotiku loku, un atstāj ārpusē visu milzīgo grēdu to narkotiku, kurām nav vajadzīgas injekcijas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:23. Janvāris 2015 - 16:10
(Link)
sk vidējo grafiku - intravenous drug use. vai viņiem ir dati par citām narkotikām, to nezinu.
[User Picture]
From:[info]psihs
Date:15. Decembris 2018 - 11:32
(Link)