kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

ACEs un slimības 23. Jan 2015|13:00

kihelkonna
Šovasar par to lasīju, un jau sen gribēju sameklēt avotu. Nesen avots pats nāca pretī. Te būs subjektīvs un nezinātnisks atstāsts.

Kaiser Permanente ir veselības aprūpes organizācija ASV, un no 1995. līdz 1997. gadam šeit veica apjomīgu pētījumu. Tika iesaistīti ap 17 tūkstošiem dalībnieku. Visi turīgi, visiem darbs, visiem apdrošināšana (jo viņiem ir pa kabatai konkrētās organizācijas veselības apdrošināšana), 75% beiguši koledžu.

Dalībniekiem bija anketā jāieķeksē, vai viņiem ir bijusi kāda no sarakstā minētajām bērnības traumām. Traumu saraksts: fiziska vardarbība, seksuāla vardarbība, emocionāla vardarbība, fiziska nevērība (neglect), emocionāla nevērība, māte izturējās vardarbīgi, ģimenē lietotas narkotikas, ģimenē garīga slimība, vecāku šķiršanās, ģimenes loceklis ieslodzījumā. Traumas saucās Adverse Childhood Experiences jeb saīsinājumā ACE.

Tālāk katram dalībniekam saskaitīja, cik tad viņam to ACE ir. Divām trešdaļām dalībnieku bija vismaz viens ACE. No šiem 87% ziņoja par vēl vienu ACE, un tā tālāk.

Tālāk pievērsās citiem datiem par šiem dalībniekiem. ACE skaits izrādījās ļoti saistīts ar tādām veselībai kaitīgām darbībām kā smēķēšana, alkohola un narkotiku lietošana, partneru neizvēlība, un stipri korelēja ar smagu aptaukošanos, depresiju, sirds slimībām, vēzi, aknu slimībām.

Ja salīdzināja cilvēkus ar 0 ACēm un tādus, kam ACEs bija vismaz 4, pēdējie divreiz vairāk smēķēja, ar 7 reižu lielāku varbūtību bija alkoholiķi, ar 7 reizes lielāku varbūtību viņiem bija sekss pirms 15 gadu vecuma. Viņiem bija divreiz lielāka varbūtība kļūt par vēža slimniekiem, 4 reizes lielāka dabūt emfizēmu un hronisku bronhītu. Viskrāšņākās līknes bija pašnāvībām - 6 ACEs un 30 reižu vairāk pašnāvību mēēginājumu. 5 ACEs un 6reiz lielāka varbūtība, ka šis cilvēks ir injicējis narkotikas. Par to tika uzrakstīti kādi 50 zinātniski raksti, un internetā ir daudz šādu glītu grafiku (ACE pētīšanu ir pārņēmušas arī citas organizācijas).













Daļa no šīm korelācijām ir saistītas. Ja daudz dzer un pīpē, tad vēlāk dabū slimas aknas un slimas plaušas. Bet ne jau visi, kam bijušas ACEs, obligāti pīpēja, narkojās un dzēra. Liela daļa uzvedās pilnīgi normāli, dzīvoja veselīgi, nepīpēja, nedzēra un nenoēdās. Šiem kārtīgajiem cilvēkiem (kuriem bija 7 un vairāk ACEs) bija par 360% lielāks risks saslimt ar sirds išēmiju (kas ir biežākais nāves iemesls ASV).  ACEs bija padarījušas viņus slimus tādā veidā, kam nebija nekāda sakara ar viņu veselīgo vai neveselīgo dzīvesveidu. Autori salīdzināja mediķus ar ugunsdzēsējiem, kuri vērš visu ūdeni uz dūmiem (fiziskā saslimšana), ignorējot zem tiem esošās liesmas (neārstētas emocionālās traumas).

(no kā mirst tie, kam nulle ACu, nepateikšu, jo nezinu.)

Turpmāk vēl. Nākamā nodaļa būs par stresa hormoniem.

DISKLAIMERIS
izklaidējos. nenesu atbildību.






Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: