Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2021-10-01 11:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
sdzk
Saglabāju dzēstu komentāru:

Paskaidrošu nezinātājam, ka žīds un nēģeris ir latviešu valodas vārdi, savukārt ebrejs ir padomju laika ievedums, un afrolatvieša izcelsmi gan jau pats zināsi.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-10-02 18:20 (saite)
Vārdiem nav nozīmes pašiem par sevi. Tikai tā nozīme, kādu tai piešķir runātāji. Es ļoti labi saprotu, ka tev tie ir aizvainojoši. Es personīgi tos nelietoju sarunās ar šiem cilvēkiem. Bet es arī saprotu cilvēkiem, kuriem tie nav aizvainojoši. Un ir ļoti nožēlojami, ka abas puses uzbrauc viena otrai.

Turklāt mans lielākais iebildums ir pret loģiku, ka ja vārds vienā valodā ir aizvainojoši, tad obligāti tas ir aizvainojošs arī latviešu valodā. Tas tikai apliecina latviešu pakļautības mentalitāti. Mēs baidāmies, ka latvieši ir zema statusa tautība, tāpēc ir jāskrien pakaļ angļu modei, lai mūs novērtētu. Bet ir piemērs ar spāņu valodu tieši tāpēc, lai parādītu, ka tautām ar augstāku pašnovērtējumu šādu problēmu nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-10-03 10:42 (saite)
spāņu valodā vārds negro vienmēr ir nozīmējis melnu krāsu, protams, ka tas ir vārds, kam ir cita cilme un cits lietojums. mums ir melns, thus melnādains. viņiem ir negro. viss korekti. bet "nēģeris" nav latviešu cilmes vārds, tam ir ļoti specifiska nozīme, tas neapzīmē neko citu, kā tikai cilvēku grupu. nu, man nav vajadzības lietot šo vardu. es bez sāpēm saku melnādains.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-03 11:02 (saite)
Nēģeris jau arī ir no šī vārda saknes - negro - melnais.

Visi vārdi galu galā ir no kaut kā aizgūti. Novilkt kaut kādu robežu nav pārāk saprātīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-10-03 11:24 (saite)
Melns latviešu valodā ir ļoti negatīvs vārds. Melna dvēsele, melna sirds, melns kā velns. Arī sinonīms vārdam netīrs, ļauns utt.

Pat ar visu uzspiešanu joprojām ļoti daudzi cilvēki jūtas nekomfortabli rakstīt melnais vai melnādainais. Tā ir lieta, kuru ļoti daudzi neaizvainojošas valodas ieteicēji jeb drīzāk birokrāti izvairās apspriest vai ņemt vērā. Ne jau velti es pieminēju, ka birokrātiskais “persona ar autisma spektra traucējumi” ir daudz lielāks murgs nekā autists.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?