Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2019-08-07 11:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
stc
Ja nu kādam mana vecuma kretīnam noder:

https://galvumednieks.com/2019/07/16/vecus-cilvekus-nenem-darba/

/un varbūt kāds vēlas pakomentēt, balstoties uz savu pieredzi...



a) Iespējams, ka ir gods pazīt vienu no Twitter’ī pieminētajiem kungiem – ar labu izglītību, pieredzi, valodu zināšanām. Biju ļoti izbrīnīts, klausoties viņa stāstu par pusgada piedzīvojumiem, meklējot darbu LV. Tiesa gan, daži piemēri nebija saucami citādi kā ņirgāšanās par darba ņēmējiem neatkarīgi no vecuma.
Nevarētu gan teikt, ka tas ir kas jauns, vnk LV ienāk pasaules vēsmas. Par diskrimināciju dēļ vecuma zviedru kolēģi stāstīja jau 90’os.
Autora pamācība ir interesanta, kaut manā skatījumā/gadījumā utopiska – reti kuram ir iekrājumi; zināmie cilvēki ir izklīduši pa pasauli; mācīties vajag visu laiku, un ne tikai angļu valodu, kaut arī tā noderēs; vektori nezaudēt darbu/sākt meklēt laicīgi ir pretrunīgi.
Ideālajā pasaulē no 55gv būtu laiks strādāt ne vairāk kā 30h nedēļā, un no 60+gv – 20h nedēļā, nezaudējot dzīves kvalitāti. Mērķis, uz ko tiekties, starp citu!
Gata pieminētajos uzņēmumos, kuros 50+ nevar pavilkt slodzi, acīmredzot ir interesanta darba organizācija/kadru politika, respektīvi – jāturas no tādiem pa gabalu. Redzētais UK fermās, noliktavās, ražotnēs pierāda, ka 50+ normāli tiek galā gan ar fizisko pusi (picking/packing), gan ar ts garīgo (svari, skaneri, printeri, iekārtu darbība, softs), izņemot patiesām specifiskas fiziski smagas pozīcijas, no kurām mūk visi, neatkarīgi no vecuma ;)
Ko tādu nespēj veikt 50+ šoferis, autokarists, iekārtu operators, iekārtu apkopes elektriķis/mehāniķis, elektronikas lodētājs, metinātājs, automehāniķis utt? (Jā, nez vai 50+ visu dienu aktīvi varēs stiprināt kabeļus pie griestiem, pienest ķieģeļus, rakt no šejienes līdz pusdienlaikam, bet – vai tiešām šādā vecumā tas būtu pareizais darbs?). Kas var 50+ traucēt strādāt ar CAD, SAP, Office, Labview, vai jebkuru citu softu/aprīkojumu?

b)Vai ne? Un te daudz kas ir atkarīgs, kā kuram laimīgās zvaigznes ir sastājušās: ja līdz 55gv esi ticis pie sava jumta virs galvas (mantojis vai izmaksājis), uztaisījis elementāru remontu virtuvē/vannas istabā (nākamajiem gadiem 20it), samazinājis ikdienas izmaksas (saules paneļi uz jumta/lociņi uz palodzes), tad droši vari domāt par karjeras maiņu vai stundu samazināšanu, vai pat vnk hobiju kā darbu. Protams, ir būtiski un individuāli, gan kur atrodas jumts, gan kādas ir tavas paša vēlmes un prasmes, bet es te runāju no standarta darba ņēmēja viedokļa.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2019-08-07 15:10 (saite)
Varētu būt tā, ka jaunākiem var maksāt mazāk. Jauns cilvēks reāli padara tikpat, varbūt mazāk kvalitatīvi, bet jaunības dēļ tik lielu algu neprasa. Bet pieredzējušam speciālistam tik zema alga šķiet nepieklājīga.

Izmaksu sazināšana uz kvalitātes rēķina ir mūsdienu biznesa slimība. Paskaties, kas notika ar Boeing 737 MAX. Vadītāji izdomāja ietaupīt un ielika kritisku lidojuma korekcijas mehānismu tikai ar vienu sensoru. Bija inženieri, kas brīdināja, ka tā nevar, bet vadītāji outsoursoja viņu darbu uz Indiju, kuriem maksāja tikai $9 stundā un neuzdeva liekus jautājumus. Rezultāts: divas nokritušas lidmašīnas, 349 cilvēku nāve, Boeing miljardiem dolāru lieli zaudējumu. MBA, kas to visu ievārīja, droši vien jau ir pensijā un ne par ko vairs neatbild.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2019-08-07 15:41 (saite)
Nav jau viss tikai balts vai melns. Ja tu turpini darbu tieši tādā pašā uzņēmumā, ar tādu pašu iekšējo kārtību, softu, noliktavas uzskaiti, piegādātāju kodiem utt - tad tu vari strādāt, un nekas nav jāpiemācās. Bet, parasti jau ir atšķirības, un sākumā tu esi spiests mācīties uzņēmuma specifiku, neatkarīgi no vecuma/pieredzes.
Es te UK redzu simtiem piemērus, ka darbs/kompānija jāmaina tikai tādēļ, lai saņemtu algas pielikumu atbilstoši nozares aktuālajiem cipariem, un pats esmu tā darījis...

Kas attiecas uz Boing piemēru, tad es ar šādu lietu mazliet saskaros, ražošanā/projektēšanā - nez kādēļ liela daļa ir iedomājusies, ka elektriskā/elektroniskā daļa ir tā, kur var veikt milzu ietaupījumus, bet realitātē katru gadu notiek nevajadzīga cīņa, mēģinot uz vienu vienību ietaupīt 10cm kabeļa vai ielikt par 0,05$ lētāku slēdzi. Attiecīgi konkrētais MBA, visticamāk, saņēma ikgadējo bonusu par ietaupījumu/rezultātiem un aizgāja uz nākošo kompāniju ar paaugstinājumu algā/amatā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2019-08-07 16:08 (saite)
ik pa gadu palielinot neapliekamo minimumu vecumā 55+ vīriešiem un 50+ sievietēm, šie cilvēki kļūs izdevīgāki.
un vecuma diskriminācija ir visplašāk izplatītā netaisnība Latvijā, kurai vispār netiek pievērsta uzmanība.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

?
[info]jan09
2019-08-07 16:55 (saite)
Vai tāda ideja par neapliekamā minimuma palielināšanu 50+ ir vispār pasaulē redzēta?

/tikko Polija paziņoja par nodokļu atlaidi jauniešiem līdz 26gv, bet viņiem arī bērnu pabalsts ir 500PLZ par bērnu mēnesī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]runcis
2019-08-08 19:09 (saite)
Es domāju, ja ir noderīgas prasmes, un jo īpaši tehniskās un ganz egal vai santehniķis, mehāniķis vai elektroniķis, un ja pārāk nelecās ar tiem pašiem jaunajiem bosiem, tad darba tirgū būsi noderīgs. Taču ļoti bieži es redzu, sastopoties ar mazliet vecākiem par mani - reti kad mēģina papildināt savas prasmes, bieži mēdz pamācīt (patronising) vai pamuldēt par daudz, un bieži uzskata, ka "nu to jau es nedarīšu, jo tas nav manos pienākumos". Uzreiz saku - es neesmu nekāds boss, vnk novēroju, kas notiek apkārt. Mazos uzņēmumos, kur jābūt ļoti fleksiblam, šāda attieksme neiet cauri. Jo īpaši Latvijā, kur ir sa****a uzņēmējdarbības vide un ir jāgrozās ļoti ļoti, lai būtu virs ūdens. Lielajos, kur baigi specializējas, varbūt arī var izbraukt vieglāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2019-08-09 09:44 (saite)
Iespējams, ka gadi UK ir sabojājuši manu realitāti, jo šeit es neredzu problēmas atrast darbu arī pensijas vecumā, vismaz līdz šim.
Tai pat laikā, ja tiešām zinošam, ar pieredzi, idejām, valodu zināšanām cilvēkam LV tiek pateikts, ka viņš ir par vecu, un vairāk kā pusgadu joprojām ir aktīvos meklējumos, tad ar LV darba tirgu mazliet kaut kas nav kārtībā. Tiesa gan, gluži uz krāvēja/šofera pozīcijām viņš netēmē (lai gan, pamēģināja, un jau pie apmaksas apspriešanas pateica nē, uz tādiem nosacījumiem jābūt ļoti lielā izmisumā).
Speciālistiem/profesionāļiem jau pa lielam visur vajadzētu spēt atrast darbu, lai gan paliek atklāts jautājums par cipariem.
Paskatoties, ko piedāvā piem. Bergs un Hansa Elektronic, ļoti pāriet vēlme doties atpakaļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2019-08-09 09:41 (saite)
Es tapu ļoti pārsteigta, kad lasīju ārzemju ekspertu izvērtējumus Latvijas zinātniskajām institūcijām, kurus, svarīgi piebilst, mūsu IZM uztver par teju vai dieva praviešu rakstītiem baušļiem. Izrādās, ka liels īpatsvars gados vecāku strādājošo zinātnē esot slikts rādītājs, trekns mīnuss un liecinot par perspektīvas trūkumu. Zinātnē! Es saprastu, ja cirka akrobātu trupai tas būtu trekns mīnuss, bet kur vēl ja ne zinātnē profesionālās pieredzes ilgums tieši korelē ar darba kvalitāti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]jan09
2019-08-09 11:13 (saite)
Man patiešām nav sajēgas par zinātnē notiekošo, bet varbūt tas vnk bija smalks mājiens, ka daļa no LV zinātniekiem ir aizsēdējušies? Es teiktu, ka idejas vajag ģenerēt un sist cauri 30-40 gv, kad vēl ir enerģija un dzirksteles acīs, nevis 60+ gados, kad jau vecuma marasms iestājies (ko esmu manījis dažu LV zinātnes dižo prātu intervijās).
Un jā, ja vecie "perduni" sēž līdz brīdim, kamēr šos no ZA iznes ar kājām pa priekšu, jaunajiem vnk fiziski nav vietas, kur realizēties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]hedera
2019-08-09 12:03 (saite)
Tas gan ir diezgan izteikti, ka vairums cienījamo zinātnieku, kas vazājas pa intervijām, neko daudz vairs zinātnē nedara. Tie seniori, kas joprojām paši nodarbojas ar pētniecību, pēc popularitātes īpaši nedzenas.

60+ kā reiz ir tie, kuri jaunajām dzirkstelēm var labi norādīt, kurā virzienā aizsvilties, citādāk var sanākt, ka ar visām enerģijas pilnajām un spožajām ačelēm taustās kā akli pa tumsu. :)

Es nedomāju, ka tas bija kāds smalks un specifiski Latvijas situācijai konstruēts mājiens, vnk paradigma šobrīd tāda ačgārna.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2019-08-09 12:47 (saite)
Tad jau loģiski būtu, kā ka viens norādīt spējīgs 60+ uz 5-10 jaunajiem talantiem.
Vēl es pieņemu, ka pie šodienas attīstības ātrumiem ir pilnīgi jauni novirzieni, kur 60+ vnk fiziski nevar būt kā suga.

OFFT - atceros pirms gadiem 5-6iem biju ieklīdis vietējā koledžā - es tobrīd piedalījos hibrīdu un elektromobiļu projektu izstrādē, bet šamie vēl pie tādas tēmas pat pieķērušies nebija, tikai fakultatīvs, toties pirms gadiem 2-3 jau varēja redzēt bak/mag studijas lauciņā, un attiecīgi arī pētniecību/zinātni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]hedera
2019-08-09 13:14 (saite)
Es vairāk runāju par to, ka zinātnē vecums nekādā gadījumā nav izteikts trūkums (kā tas būtu tajā pašā akrobātu trupā), un tieši pretēji - nereti tā ir priekšrocība. Līdz ar to katrs gadījums jāskata individuāli. Ne par velti ir par pases datiem krietni objektīvāki vērtējuma rādītāji - publikācijas, patenti, konferences, projekti, utt. Tādēļ tāds atsevišķs aizrādījums "jums te kolektīvs par vecu" man šķiet absurds.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?