Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2019-08-07 11:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
stc
Ja nu kādam mana vecuma kretīnam noder:

https://galvumednieks.com/2019/07/16/vecus-cilvekus-nenem-darba/

/un varbūt kāds vēlas pakomentēt, balstoties uz savu pieredzi...



a) Iespējams, ka ir gods pazīt vienu no Twitter’ī pieminētajiem kungiem – ar labu izglītību, pieredzi, valodu zināšanām. Biju ļoti izbrīnīts, klausoties viņa stāstu par pusgada piedzīvojumiem, meklējot darbu LV. Tiesa gan, daži piemēri nebija saucami citādi kā ņirgāšanās par darba ņēmējiem neatkarīgi no vecuma.
Nevarētu gan teikt, ka tas ir kas jauns, vnk LV ienāk pasaules vēsmas. Par diskrimināciju dēļ vecuma zviedru kolēģi stāstīja jau 90’os.
Autora pamācība ir interesanta, kaut manā skatījumā/gadījumā utopiska – reti kuram ir iekrājumi; zināmie cilvēki ir izklīduši pa pasauli; mācīties vajag visu laiku, un ne tikai angļu valodu, kaut arī tā noderēs; vektori nezaudēt darbu/sākt meklēt laicīgi ir pretrunīgi.
Ideālajā pasaulē no 55gv būtu laiks strādāt ne vairāk kā 30h nedēļā, un no 60+gv – 20h nedēļā, nezaudējot dzīves kvalitāti. Mērķis, uz ko tiekties, starp citu!
Gata pieminētajos uzņēmumos, kuros 50+ nevar pavilkt slodzi, acīmredzot ir interesanta darba organizācija/kadru politika, respektīvi – jāturas no tādiem pa gabalu. Redzētais UK fermās, noliktavās, ražotnēs pierāda, ka 50+ normāli tiek galā gan ar fizisko pusi (picking/packing), gan ar ts garīgo (svari, skaneri, printeri, iekārtu darbība, softs), izņemot patiesām specifiskas fiziski smagas pozīcijas, no kurām mūk visi, neatkarīgi no vecuma ;)
Ko tādu nespēj veikt 50+ šoferis, autokarists, iekārtu operators, iekārtu apkopes elektriķis/mehāniķis, elektronikas lodētājs, metinātājs, automehāniķis utt? (Jā, nez vai 50+ visu dienu aktīvi varēs stiprināt kabeļus pie griestiem, pienest ķieģeļus, rakt no šejienes līdz pusdienlaikam, bet – vai tiešām šādā vecumā tas būtu pareizais darbs?). Kas var 50+ traucēt strādāt ar CAD, SAP, Office, Labview, vai jebkuru citu softu/aprīkojumu?

b)Vai ne? Un te daudz kas ir atkarīgs, kā kuram laimīgās zvaigznes ir sastājušās: ja līdz 55gv esi ticis pie sava jumta virs galvas (mantojis vai izmaksājis), uztaisījis elementāru remontu virtuvē/vannas istabā (nākamajiem gadiem 20it), samazinājis ikdienas izmaksas (saules paneļi uz jumta/lociņi uz palodzes), tad droši vari domāt par karjeras maiņu vai stundu samazināšanu, vai pat vnk hobiju kā darbu. Protams, ir būtiski un individuāli, gan kur atrodas jumts, gan kādas ir tavas paša vēlmes un prasmes, bet es te runāju no standarta darba ņēmēja viedokļa.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2019-08-07 15:10 (saite)
Varētu būt tā, ka jaunākiem var maksāt mazāk. Jauns cilvēks reāli padara tikpat, varbūt mazāk kvalitatīvi, bet jaunības dēļ tik lielu algu neprasa. Bet pieredzējušam speciālistam tik zema alga šķiet nepieklājīga.

Izmaksu sazināšana uz kvalitātes rēķina ir mūsdienu biznesa slimība. Paskaties, kas notika ar Boeing 737 MAX. Vadītāji izdomāja ietaupīt un ielika kritisku lidojuma korekcijas mehānismu tikai ar vienu sensoru. Bija inženieri, kas brīdināja, ka tā nevar, bet vadītāji outsoursoja viņu darbu uz Indiju, kuriem maksāja tikai $9 stundā un neuzdeva liekus jautājumus. Rezultāts: divas nokritušas lidmašīnas, 349 cilvēku nāve, Boeing miljardiem dolāru lieli zaudējumu. MBA, kas to visu ievārīja, droši vien jau ir pensijā un ne par ko vairs neatbild.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2019-08-07 15:41 (saite)
Nav jau viss tikai balts vai melns. Ja tu turpini darbu tieši tādā pašā uzņēmumā, ar tādu pašu iekšējo kārtību, softu, noliktavas uzskaiti, piegādātāju kodiem utt - tad tu vari strādāt, un nekas nav jāpiemācās. Bet, parasti jau ir atšķirības, un sākumā tu esi spiests mācīties uzņēmuma specifiku, neatkarīgi no vecuma/pieredzes.
Es te UK redzu simtiem piemērus, ka darbs/kompānija jāmaina tikai tādēļ, lai saņemtu algas pielikumu atbilstoši nozares aktuālajiem cipariem, un pats esmu tā darījis...

Kas attiecas uz Boing piemēru, tad es ar šādu lietu mazliet saskaros, ražošanā/projektēšanā - nez kādēļ liela daļa ir iedomājusies, ka elektriskā/elektroniskā daļa ir tā, kur var veikt milzu ietaupījumus, bet realitātē katru gadu notiek nevajadzīga cīņa, mēģinot uz vienu vienību ietaupīt 10cm kabeļa vai ielikt par 0,05$ lētāku slēdzi. Attiecīgi konkrētais MBA, visticamāk, saņēma ikgadējo bonusu par ietaupījumu/rezultātiem un aizgāja uz nākošo kompāniju ar paaugstinājumu algā/amatā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?