Augusts 21., 2017


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:29
Tātad.
Worldcon bija fucking awesome. Milzīgi cilvēku bari, un katru stundu kādas 6-7 lietas, kas notiek, no kurām parasti gribas vismaz 2. Un turklāt tur bija viss, nu, t.i., tu vari iet uz lekciju, kurā četras dažādas transpersonas (t.i., ja pareizi atceros, patiešām dažādas, jo "nu kā, trans- taču nozīmē operāciju, citādi nekā nav") stāsta par to, kā rakstīt YA gabalus un "beidziet tak vienreiz ar to gender disphoria" (kas būtu bijusi arī mana kļūda, rakstot par klasisku transpersonu) vai uz lekciju par marsa terraformēšanu, vai (kā ļoti bieži izvēlējos es) vienkārši ieblandīties kaut kur un ļaut sevi pārsteigt (šādā veidā es paklausījos normālu tuvo austrumu diršanos par fantasy tropiem un uzzināju, ka Oktāvija Batlere ir kaut kas tāds, ko man būtu točna jāzina, nu paskatieties kaut vai uz šo aprakstu: "Butler followed Clay's Ark with the critically acclaimed short story "Bloodchild" (1984). Set on an alien planet, it depicts the complex relationship between human refugees and the insect-like aliens who keep them in a preserve to protect them, but also to use them as hosts for breeding their young. Sometimes called Butler's "pregnant man story," "Bloodchild" won the Nebula, Hugo, and Locus Awards, and the Science Fiction Chronicle Reader Award.")
Bērni bija fucking awesome, gan Džonatans, kuram ēst nedod, tikai pastaigāt pa lekcijām (nu tā, ka man tiešām nav skaidrs, ko un kad viņš ēda, jo jāstaigā taču pa lekcijām), gan Lia, kas pārmaiņus nodarbojās ar crafts un rūpējās par Stellu, gan Stella, kas dauzījās kā viens zvērs un vienlaikus brīnišķīgi turējās
Teamwork arī bija brīniškīgs
Ajmīn aizbraukt ellē ratā uz Somiju ar visiem bērniem, nenormāli nogurt, bet vienlaikus respektēt otra cilvēka dīvainības un vajadzības, ne reizi nesakasīties, ne reizi neprasīt no otra to, ko otrs nevar sniegt
(Un tad aizbraukt mājās, pagulēt uz momentā sakasīties par feminismu vai par ko nu mēs tur parasti kasāmies)

(11 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]virginia_rabbit
Date:21. Augusts 2017 - 11:26
(Link)
sākot lasīt, padomāju, ka tu tā par Rīgas svētkiem
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:21. Augusts 2017 - 11:32
(Link)
a klau, mani jau krietnu laiku nodarbina jautājums, kāpēc gan filmās, gan literatūrā visiem citplanētiešiem ir galva? vienīgā grāmata, kas man nāk prātā, kur tas nebija, bija Solaris. galva man liekas tāds konkrēti terrestiāls veidojums, pat uz zemes ir piemērs ar astoņkāji ar izkaisītām smadzenēm. varbūt tu zini, kāpēc ir tāda turēšanās pie galvīgiem-citplanētiešiem?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Augusts 2017 - 12:25
(Link)
nu filmās mans minējums būtu, ka vieglāk uzfilmēt humanoīdu citplanētieti
lai gan, teiksim, Arrival heptopodiem galīgi nav teikts, ka būtu "galva", veselā rindā Star Trek sēriju ir galīgi savādāki citplanētieši (lai gan ST neapšaubāmi ar lielu prieku dragā arī smieklīgi humanoīdus),
Azimova "paši dievi", Strugacku "nenorunātas tikšanās" krājums, vēl vesela rinda gabalu, kuros citplanētieši nemaz nav vizuāli aprakstīti, un tas, ka tev liekas, ka viņiem ir galva, pilnīgi mierīgi var būt arī tavs pieņēmums, ka tā ir. China Mieville Embassytown ir ļoti atšķirīgi citplanētieši, kuru "galvu" var saukt par galvu tāpat kā lapseņu acis var saukt par acīm - tipa kaut kas līdzīgs jau ir, bet pēc uzbūves un darbības veida pilnīgi citādas
tā ka jā, ir ļoti daudz citplanētiešu, kas ir radikāli "citādi", tur ir dajebkas, sākot ar crystalline entity un beidzot ar dzīviem organismiem, kas ir kosmosa kuģi. starp tiem, kas ir "citādi", ir arī tādi, kam nav galvas. protams, ka ir ļoti daudz arī humanoīdu vai arī dzīvības formu, kas ir "atpazīstamas" kā kaut kas līdzīgs kādam no Zemes (evoki, piemēram), bet tas patiesībā meiko sensu, jo kaut kāda nosacīta vizuālā līdzība/atpazīstamība varētu implicēt līdzības veidā, kā tiek uztverta pasaule, kas ļauj pieņemt, ka starp šiem citplanētiešiem un cilvēkiem vispār ir iespējams jēgpilns kontakts un sadarbība - tb jo "citādāks" citplanētietis ir, jo mazāk ticams, ka mēs ar viņu varēsim vienoties par aizraujošu sižetu.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Augusts 2017 - 15:33
(Link)
Vēl Džeimsa Vaita kosmiskajā hospitālī viņi ir pietiekami dažādi.
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:22. Augusts 2017 - 14:20
(Link)
ah, nice, izskatās, ka man jāiepazīstās ar plašāku literatūru. thanks for the pointers.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:21. Augusts 2017 - 12:29
(Link)
Nils Blumpkamps nedaudz atbild uz šo jautājumu, stāstot par Distric 9 filmēšanu. Cilvēkiem vienkārši psiholoģiski grūti uztver personību, kurai nav galvas.

Lai gan ir taču mīkstņi un cietņi no Aizeka. Ja nu vienīgi viņu ķermeņus kopumā varētu uzskatīt par galvu ;)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:21. Augusts 2017 - 14:13
(Link)
Dr. Snaut: Science? Nonsense! In this situation mediocrity and genius are equally useless! I must tell you that we really have no desire to conquer any cosmos. We want to extend the Earth up to its borders. We don't know what to do with other worlds. We don't need other worlds. We need a mirror. We struggle to make contact, but we'll never achieve it. We are in a ridiculous predicament of man pursuing a goal that he fears and that he really does not need. Man needs man!
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Augusts 2017 - 14:52
(Link)
>astoņkāji ar izkaisītām smadzenēm

Iespējams, te arī atbilde. Kaut arī astoņkājim nervu šūnu proporcija 'galvā' atšķiras no cilvēkiem, mēs tāpat skatoties uz astoņkāji uztveram 'galvu' un mēdzam zīmēt to galvu kā milzīgas smadzenes saturošu. Nosacīti izkaisītas smadzenes jau ir mums arī, tikai proporcija cita.

t.i. ja nebūs ļoti īpaši uzsvērta galvas neesamība, pat nepamanīsi, ka konkrētajā gabalā nekādas galvas nav. Teiksim no pēdējā gada hugo nominantiem - tajā pašā 3body problem neviens neko ne par kādu galvu nav teicis. Vai rokām. Vai kājām. Zināms tikai, ka māk dehidrēties un pārvērsties... (sporās?), un pēc tam atkal rehidrēties atpakaļ un turpināt dzīvot. Un ka ir kaut kādi gaismu uztveroši orgāni un gaismu izstarojoši orgāni. Ancillary * citplanētītākie citplanētieši arī ir kaut kāds pilnīgs hivemind, kam pat ar inteliģences atrašanos atsevišķos fiziskajos ķermeņos ir konceptuālas izprantes problēmas, kur nu vēl tādiem sīkumiem kā rokas-kājas-galvas

Uzreiz no atmiņas - Lukjaņenko gabalos arī bezgalvaini, gan spektrā, gan a-tana sērijā, Strugackiem bija kaut kāda mikrobu kolonija, Velsa Pasauļu karu citplanētieši ir cefalofodi - tas, ka to uzskata par galvu ir lasītāja problēma līdzīgi kā ar astoņkājiem. Ja gribas kaut ko vēl tālāku - ir Lavkrafta 'color from outer space' troups, kas tālāk tiek pat diezgan tieši callbackots visur kur Duglasa Ceļvedī galaktikas stopētājam ieskaitot;(Protams, Lavkraftam ir vēl daudz visādu citu citplanētiešu arī).

GRRMartinam (tam pašam troņu spēļu) ir arī romāns Nightflyers, kur titulārais macguffins ir galīgi nehumanoīds, un man ir aizdomas, ka viņa 1000 pasauļu sērijas stāstos tas nebija vienīgais savdabīgais; Kardam Endera spēlēs turpinājumā ir inteliģenti koki. F.Herbertam Djūnā citplanētieši evolvē no plakntona līdz milzīgiem tuksneša tārpiem, galvas tur iederās tikai dēļ personīgās iztēles, Heinleina 'Svešinieks svešā zemē' marsa iedzimtajiem arī ģemoetrija diezgan nestandarta, Sterlinga Šizmatrica jau būs šmaukšanās, jo tur tie pilnīgi nehumanoīdie alieņi (saprātīgs planetoīds-borderlis kaut vai?) sākotnēji sen sen atpakaļ bija cilvēki.
Gan jau komentāros te vēl kaudzi nosauca.


Cits, ka bieži tiešām ir humanoīdi - jo sci-fi ir 'kā būtu, ja' un ne vienmēr konkrētajam stāstam ir būtiski apskatīt problemātiku, kas rodas saskaroties ar 'totāli ne cilvēki'. Nu un filmās... filmās tādus dīvainīšus ir grūtāk parādīt, kā kaut ko atpazīstamāku, tāpēc atlasot citplanētiešus filmām, dīvainīši biežāk paliek uz papīra. Lai gan, nu... StarTrek un DrWho ik pa laikam pacenšas arī tādus.

[User Picture]
From:[info]panacea
Date:22. Augusts 2017 - 14:23
(Link)
līdzīgi kā pie honeybee augstāk -- paldies par papildus literatūru, būs, ko lasīt.

a turpinot par astoņkājiem un galvainajiem -- man it īpaši filmās redzot cilvēka izmēra, divkājainos, divrokainos, galvainos eilienus vienmēr gribās klusi iekšēji spiegt un galvā nākas būvēt domu eksperimentus par dažādu gravitāciju, atmosfēru, smadzeņu izkaisītības iespaidu uz anatomiju. ai mīn, is it really that complicated?
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:21. Augusts 2017 - 12:39
(Link)
jā, Manos Forumos visi arī konstanti slavē Batleri, tā kā varbūt reiz pienāks tā diena
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:21. Augusts 2017 - 14:25
(Link)
Vai tas ir kaut kas līdzīgs Ringworld, kur pupeteers arī vairojās līdzīgi?
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba