Augusts 21., 2017


[info]crescendo14:52
>astoņkāji ar izkaisītām smadzenēm

Iespējams, te arī atbilde. Kaut arī astoņkājim nervu šūnu proporcija 'galvā' atšķiras no cilvēkiem, mēs tāpat skatoties uz astoņkāji uztveram 'galvu' un mēdzam zīmēt to galvu kā milzīgas smadzenes saturošu. Nosacīti izkaisītas smadzenes jau ir mums arī, tikai proporcija cita.

t.i. ja nebūs ļoti īpaši uzsvērta galvas neesamība, pat nepamanīsi, ka konkrētajā gabalā nekādas galvas nav. Teiksim no pēdējā gada hugo nominantiem - tajā pašā 3body problem neviens neko ne par kādu galvu nav teicis. Vai rokām. Vai kājām. Zināms tikai, ka māk dehidrēties un pārvērsties... (sporās?), un pēc tam atkal rehidrēties atpakaļ un turpināt dzīvot. Un ka ir kaut kādi gaismu uztveroši orgāni un gaismu izstarojoši orgāni. Ancillary * citplanētītākie citplanētieši arī ir kaut kāds pilnīgs hivemind, kam pat ar inteliģences atrašanos atsevišķos fiziskajos ķermeņos ir konceptuālas izprantes problēmas, kur nu vēl tādiem sīkumiem kā rokas-kājas-galvas

Uzreiz no atmiņas - Lukjaņenko gabalos arī bezgalvaini, gan spektrā, gan a-tana sērijā, Strugackiem bija kaut kāda mikrobu kolonija, Velsa Pasauļu karu citplanētieši ir cefalofodi - tas, ka to uzskata par galvu ir lasītāja problēma līdzīgi kā ar astoņkājiem. Ja gribas kaut ko vēl tālāku - ir Lavkrafta 'color from outer space' troups, kas tālāk tiek pat diezgan tieši callbackots visur kur Duglasa Ceļvedī galaktikas stopētājam ieskaitot;(Protams, Lavkraftam ir vēl daudz visādu citu citplanētiešu arī).

GRRMartinam (tam pašam troņu spēļu) ir arī romāns Nightflyers, kur titulārais macguffins ir galīgi nehumanoīds, un man ir aizdomas, ka viņa 1000 pasauļu sērijas stāstos tas nebija vienīgais savdabīgais; Kardam Endera spēlēs turpinājumā ir inteliģenti koki. F.Herbertam Djūnā citplanētieši evolvē no plakntona līdz milzīgiem tuksneša tārpiem, galvas tur iederās tikai dēļ personīgās iztēles, Heinleina 'Svešinieks svešā zemē' marsa iedzimtajiem arī ģemoetrija diezgan nestandarta, Sterlinga Šizmatrica jau būs šmaukšanās, jo tur tie pilnīgi nehumanoīdie alieņi (saprātīgs planetoīds-borderlis kaut vai?) sākotnēji sen sen atpakaļ bija cilvēki.
Gan jau komentāros te vēl kaudzi nosauca.


Cits, ka bieži tiešām ir humanoīdi - jo sci-fi ir 'kā būtu, ja' un ne vienmēr konkrētajam stāstam ir būtiski apskatīt problemātiku, kas rodas saskaroties ar 'totāli ne cilvēki'. Nu un filmās... filmās tādus dīvainīšus ir grūtāk parādīt, kā kaut ko atpazīstamāku, tāpēc atlasot citplanētiešus filmām, dīvainīši biežāk paliek uz papīra. Lai gan, nu... StarTrek un DrWho ik pa laikam pacenšas arī tādus.


Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba