helmsdeep ([info]helmsdeep) rakstīja,
@ 2022-03-30 21:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kaut kad jau vienreiz teicu, ka nevienu pieminekli nevajadzētu nojaukt. Ne tikai to aiz bibliotēkas, bet arī visus leopoldus otros, kolumbus un tamlīdzīgi.

Pieminekļu lielākais devums ir tas, ka tie mums atgādina par mūsu nepārejošo muļķību.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]avralavral
2022-04-12 18:32 (saite)
Tas atrodas Doma baznīcas pagalmā, t.i., baznīcai piederošā īpašumā (viņš šo baznīcu uzcēla, starp citu), ir celts un tiek uzturēts no ziedotāju, nevis rīdzinieku nodokļu maksātāju naudas. No ielas nav pat redzams. Pie tā arī nenotiek nekādas pulcēšanās ar svešas valsts karogiem un netiek izkliegti nekādi politiski saukļi.
Ja gadījumā kādi entuziasti gribētu vienā no lielākajiem Rīgas centrā esošajiem parkiem uzcelt 80 metrus augstu pieminekli bīskapam Albertam, par to būtu pamatoti diskutēt un iebilst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-04-12 18:40 (saite)
OK, tik tālu meiko sensu.

Attiecīgi objektu pārdaugavā varētu pārveidot par pieminkli karu upuriem vispār un pašlaik specifiski izveidot Ukrainas kara piemiņas vietu, UA karogi cik redzams tur jau ir uzvilkti, vēl vajadzētu attiec ekspozīciju par Ukrainas karu specifiski un Krievijas/ PSRS agresijām vispārīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2022-04-12 19:00 (saite)
Tā kā Pārdaugavas piemineklis kā celtne ir bojāts un nestabils, starp izvēlēm "nojaukt" un "restaurēt" noteikti izvēlos pirmo. Nekad nav arī paticis šis simbolisms: Brīvības pieminekļa smailē ir 3 zvaigznes, Pārdaugavas staba - arī, bet ar pavisam citu nozīmi, it kā izsmejot tās pirmās.
Uzvaru pār nacismu var pieminēt Salaspils memoriālā; arī tas celts padomju gados, bet ir lielisks, turklāt ar māksliniecisku vērtību un bez jebkādām neskaidrībām, kas šai memoriālā tiek pieminēts ar klusuma brīdi un kam tiek nolikti ziedi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-04-12 19:15 (saite)
1. Vai tas ``bojāts`` un nestabilitāte nav vairāk politisks manevrs? Es skatījos ziņojumus par debatēm - ko ar to iesākt un tur apm. marta vidū izpeldēja ideja ka pulcēšanos pie šī objekta varētu ierobežot iežogojot to it kā uz tehnisku apsekošanu. To arī izdarīja acīmredzot. OK, es saprotu ka varas iestādes cenšas izlēgt dažādus ekscesus un tas ir pareizi, vienīgi šāda secība uzkrita.
2. Vispārīgāk skatoties šie te pieminekļu kari nav nekas simpātisks, drusku atsit to pašu BLM kur melnādaino tiesību aizstāvēšana kas ir vajadzīga lieta pārtop destrukcijā. Es varu domu eksperimenta vaidā paturpināt to pašu Alberta tēmu [ turpmākais nav mani uzskati un aicinājums, tikai domas eksperiments] : Tātad uzrodas kādi ultranacionālisti kui deklarē ka šajās te okupantu celtnēs notiek okupantu ideoloģijas slavināšana un tāpēc jaucam tās celtnes nost. Nebūs okej.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-04-12 19:18 (saite)
/Uzvaru pār nacismu var pieminēt Salaspils memoriālā; arī tas celts padomju gados, bet ir lielisks, turklāt ar māksliniecisku vērtību un bez jebkādām neskaidrībām, kas šai memoriālā tiek pieminēts ar klusuma brīdi un kam tiek nolikti ziedi. /

Un šitam objektam pārdaugavā nav mākslinieciskas vērtības? Es nezinu, neesmu experts - tāpēc jautāju. Tāpat kā Brīvības piemineklis tas ir monuments un satur skulptūru grupu. Mākslas darbs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-04-12 19:22 (saite)
Un visbeidzot kas ir mans galvenais arguments pret šī objekta nojaukšanu - tā ir pilsētvides degradācija. Paskaidroju: Ja viņu nojauks, kas tur būs? Atbilde: Lielveikals. Kārtējais maxima xxx vai lidl šķūnis. Jo ērta vieta. Komercializējama. Mums to vajag? Mums to nevajag. Tajā pat laikā izdarīt tā lai tas objekts neslavina putina ideoloģiju bet stāsta par karu patiesību - to var un vajag izdarīt un tas ir iespējams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?